Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 23-Μαρ-2020 12:12

  Κρίσιμες διευκρινίσεις σήμερα από την ΕΚΤ για το "ελληνικό" QE

  Κρίσιμες διευκρινίσεις σήμερα από την ΕΚΤ για το "ελληνικό" QE
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γ. Αγγέλη

  Στο πλαίσιο της "καυτής” ατζέντας της σημερινής συνάντησης του Ecofin (και όχι του Eurogroup όπως εκ παραδρομής αναφέρθηκε νωρίτερα) της οποίας βασικό θέμα είναι αφενός η ήδη προαναγγελθείσα αναστολή του Συμφώνου Σταθερότητας και αφετέρου η δρομολόγηση της αμοιβαιοποίησης του χρέους με νέα εργαλεία, όπως π. χ. το περιβόητο "κορόνα-ομόλογο”, η ΕΚΤ θα κληθεί να δώσει διευκρινίσεις για το πώς θα εφαρμοσθεί το νέο QE των 750 δισ. ευρώ. 

  Το "κομμάτι” αυτό της ατζέντας έχει κυρίαρχη σημασία για την Ελλάδα, καθώς μέχρι στιγμής δεν έχουν διευκρινισθεί καθοριστικής σημασίας "λεπτομέρειες” από την ΕΚΤ για το εύρος του waiver στα ελληνικά ομόλογα πέραν του ότι σε συνολικό ποσό θα μπορούσαν οι σχετικές αγορές να φτάσουν τα 12 δισ. ευρώ.  

  Συγκεκριμένα δεν έχει διευκρινισθεί το ποσό των κρατικών και των εταιρικών ομολόγων που θα συμπεριλαμβάνονται σ’ αυτό, όπως επίσης και το εύρος των ορίων επιλεξιμότητας των εταιρικών τίτλων που θα μπορούσαν να ενταχθούν στο QE των 12 δισ. ευρώ. 

  Από την πλευρά του ΥΠΟΙΚ οι σχετικές διευκρινίσεις κρίνονται ως "ζωτικές”, καθώς η απλή ένταξη στο QE δεν ξεκαθαρίζει το αν και πώς θα ισχύσουν οι ίδιοι όροι και για την Ελλάδα. Άλλωστε είναι ήδη γνωστό ότι το νέο QE δεν είχε αφετηρία την Ιταλία και δεν αφορούσε η εκκίνησή του τόσο τη στήριξή της, όσο την επείγουσα στήριξη μεγάλων ευρωπαϊκών εταιρικών Ομίλων που κινδυνεύουν πλέον από ένα χωρίς προηγούμενο credit crunch αν δεν ξεδιπλωθούν έγκαιρα οι αγορές εταιρικών ομολόγων από την ΕΚΤ στο πλαίσιο αυτό. Και το ζήτημα που πρέπει να λυθεί σήμερα είναι το αν και ως οι όροι του νέου QE θα καλύπτουν ισότιμα και τα ελληνικά εταιρικά ομόλογα τα οποία βέβαια λόγω του χαμηλού rating θα μπορούσαν να κινδυνεύσουν να μείνουν και πάλι εκτός...

  Σύμφωνα με πληροφορίες το θέμα έχει ήδη τεθεί στην "ελληνική” ατζέντα αλλά όπως σημείωνε αργά την Παρασκευή στέλεχος της ΕΚΤ στο οποίο απευθύνθηκε το Capital.gr μένουν προς διευκρίνιση πολλοί και σημαντικοί από τους όρους με τους οποίους θα λειτουργήσει το νέο QE. 
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ