Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 20-Μαρ-2020 11:29

  Στο 1,4 εκατ. οι δικαιούχοι των 800 ευρώ - Άνω των 2 δισ. ευρώ το κόστος

  Στο 1,4 εκατ. οι δικαιούχοι των 800 ευρώ - Άνω των 2 δισ. ευρώ το κόστος
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 13.16

  Του Δημήτρη Κατσαγάνη 

  Δυνατότητα αναστολής των συμβάσεων εργασίας στις επιχειρήσεις που πλήττονται, προανήγγειλε ο Υπ. Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, κατά τη διάρκεια σημερινής κοινής διυπουργικής συνέντευξης τύπου με τον ΥΠΟΙΚ, Χρήστο Σταϊκούρα και τον ΥΠΑΝ, Άδωνι Γεωργιάδη, στη βάση των χθεσινών ανακοινώσεων του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

  Οι εργαζόμενοι που γίνονται δικαιούχοι των 800 ευρώ  (σ.σ. όλοι όσοι εργάζονται με επιχειρήσεις που έκλεισαν με κυβερνητική απόφαση ή πλήττονται)  θα έχουν  πλήρη ασφαλιστική κάλυψη, υπολογισμένη επί του ονομαστικού μισθού, τόνισε ο κ. Βρούτσης.

  Όσες επιχειρήσεις πλήττονται σημαντικά, θα μπορούν, να θέσουν μέρος ή όλο το προσωπικό τους σε καθεστώς αναστολής των συμβάσεων. Ρητά απαγορεύεται η απόλυση προσωπικού, όμως, σημείωσε ο Υπ. Εργασίας.

  Ο εργοδότης υποχρεούται να διατηρήσει το προσωπικό, αφού παρέλθει η περίοδος αναστολής, για διάστημα ίσο με αυτή, συμπλήρωσε ο κ. Βρούτσης.

  Οι δικαιούχοι των 800 ευρώ θα πρέπει να εγγραφούν έως τις 31/3 στο σύστημα "Εργάνη". Η παροχή αυτή θα είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη, και μη συμψηφιστέα, σημείωσε ο κ. Βρούτσης. Ο ίδιος τόνισε πως το μέτρο μπορεί να εφαρμοσθεί για ένα μήνα, με δυνατότητα παράτασης και είναι έκτακτο και προσωρινό.

  Οι δικαιούχοι των 800 ευρώ 

  Δικαιούχοι των 800 ευρώ θα είναι και όσοι απολύθηκαν ή αναγκάστηκαν να παραιτηθούν από την 1η έως την 18η Μαρτίου, ανεξάρτητα αν είναι δικαιούχοι του επιδόματος ΟΑΕΔ, σημείωσε ο Υπ. Εργασίας.

  Σημειώνεται πως όπως δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας, δικαιούχοι των 800 ευρώ, θα είναι όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Ανέβασε, μάλιστα, το πλήθος του συνόλου των δικαιούχων των 800 ευρώ στους 1,4 εκατ. Το δημοσιονομικό κόστος αυτής της παρέμβασης θα ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ όπως είπε ο ΥΠΟΙΚ. 

  Δώρο Πάσχα 

  Αναφορικά με το Δώρο Πάσχα στον ιδιωτικό τομέα, ο κ. Βρούτσης δήλωσε πως δίδεται η δυνατότητα να καταβληθεί το καλοκαίρι, μαζί με το επίδομα αδείας. Όσοι εργοδότες έχουν τη δυνατότητα, μπορούν να το καταβάλουν (σ.σ. εντός του επόμενου μηνός, όπως κανονικά προβλέπεται) "και τους προτρέπω" δήλωσε ο Υπ. Εργασίας. 

  Σε ό,τι αφορά την καταβολή των συντάξεων των μη μισθωτών (τ. ΟΑΕΕ,ΕΤΑΑ) θα πραγματοποιηθεί στις 24 Μαρτίου αντί για τις 26. Οι συντάξεις δημοσίου θα καταβληθούν στις 27 αντί για τις 30. Οι συντάξεις των μισθωτών θα καταβληθούν στις 30 Μαρτίου 2020.

  Η δήλωση του Γ. Βρούτση

  Πιο αναλυτικά, ο Υπ. Εργασίας κος. Γιάννης Βρούτσης ανακοίνωσε τα ακόλουθα νέα μέτρα :

  "Α. ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΥΠΑΓΩΓΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΕ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ ΠΟΥ ΠΛΗΤΤΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ Ο ΤΖΙΡΟΣ ΤΟΥΣ (βάσει ΚΑΔ)
  Ως έκτακτο μέτρο, για τους εργοδότες που μειώνεται σημαντικά ο τζίρος τους δίνουμε τη δυνατότητα υπαγωγής των εργαζομένων τους σε καθεστώς αναστολής της σύμβασης εργασίας τους.

  Οι εργαζόμενοι που υπάγονται στο καθεστώς της αναστολής της εργασιακής τους σύμβασης γίνονται δικαιούχοι της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 800 ευρώ, με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη, υπολογιζόμενη επί του ονομαστικού τους μισθού.

  Πιο συγκεκριμένα:

  1. Όσες επιχειρήσεις-εργοδότες πλήττονται σημαντικά από τις συνέπειες του φαινομένου του Κορωνοϊού  και για να προσαρμοστούν οι λειτουργικές ανάγκες τους στο δυσμενές περιβάλλον που δημιουργείται ένεκα του φαινομένου, θα μπορούν με απόφασή τους, να θέσουν μέρος ή όλο το προσωπικό τους σε καθεστώς αναστολής της σύμβασης εργασίας.

  Οι επιχειρήσεις-εργοδότες που πλήττονται, καθορίζονται από το Υπουργείο Οικονομικών και ορίζονται βάσει Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ).

  2. Το μέτρο αυτό, μπορεί να εφαρμοστεί για ένα μήνα, με δυνατότητα παράτασης, εφόσον δεν έχουν βελτιωθεί οι σημερινές συνθήκες.

  3. Το μέτρο αυτό είναι απολύτως προσωρινό, έκτακτο και αναγκαίο για

  -την προστασία της δημόσιας υγείας,

  -την συγκράτηση των απολύσεων και την παρεμπόδιση των καταχρηστικών πρακτικών

  -τη μείωση των λειτουργικών εξόδων (μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους) των επιχειρήσεων που πλήττονται, παρέχοντας τη δυνατότητα σε αυτές να αντέξουν τις αρνητικές συνέπειες του φαινομένου του κορωνοϊού,

  Απλώνουμε λοιπόν δίχτυ της κοινωνικής και οικονομικής προστασίας στον κόσμο της εργασίας και δίνουμε σημαντικές ανάσες στις επιχειρήσεις για να αντέξουν τον κραδασμό. 

  4. Για το διάστημα που η επιχείρηση κάνει χρήση του μέτρου αυτού, ένεκα των εκτάκτων συνθηκών, ρητά απαγορεύεται να προβεί σε καταγγελία των συμβάσεων εργασίας του συνόλου του προσωπικού της και σε περίπτωση που το πραγματοποιήσει η απόλυση είναι άκυρη .

  5. Με την ολοκλήρωση του χρόνου της αναστολής των συμβάσεων εργασίας, ο εργοδότης υποχρεούται να διατηρήσει τον ίδιο αριθμό  θέσεων εργασίας, για το ισόποσο χρονικό διάστημα, με εκείνο που έκανε χρήση του μέτρου της αναστολής των συμβάσεων εργασίας.

  6. Άρα οι εργαζόμενοι που θα είναι ΤΕΛΙΚΑ δικαιούχοι της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης,  θα είναι :

  ΟΛΟΙ οι εργαζόμενοι που τελούν ήδη ή τυχόν θα τελούν σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας μέχρι τις 30.4.2020 αλλά υποχρεωτικά θα πρέπει να έχουν εγγραφεί στην ειδική πλατφόρμα του Πληροφοριακού Συστήματος Εργάνη μέχρι 31.3.2020.

  7.Το ποσό των οκτακοσίων ευρώ (800€), θα είναι ακατάσχετο, αφορολόγητο και μη συμψηφιστέο.

  8. Ο εργοδότης υποχρεούται να δηλώσει τους εργαζόμενους που τελούν σε αναστολή οι συμβάσεις εργασίας τους στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ και να το γνωστοποιήσει ταυτόχρονα και στους εργαζόμενους του.

  9.Στη περίπτωση που ο εργοδότης  δεν δηλώσει τους εργαζόμενους που τελούν σε αναστολή οι συμβάσεις εργασίας τους στο Π.Σ ΕΡΓΑΝΗ,  θα αποκλείεται από την υπαγωγή του στα ευεργετικά μέτρα αναστολής οφειλών, δόσεων και καταβολών προς το δημόσιο.

  10.Ο εργαζόμενος για να λάβει την οικονομική ενίσχυση, θα δηλώνει σε ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα τηρείται για αυτό τον σκοπό στη Γενική Γραμματεία Εργασίας του Υπουργείου ότι έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας του.

  Οι λεπτομέρειες εφαρμογής των όσων είπα θα οριστούν νομοθετικά και κανονιστικά εντός των επόμενων 24 ωρών.

  Β. ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΤΩΝ 800 ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΟΣΟΙ ΕΞΑΝΑΓΚΑΣΤΗΚΑΝ ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ (1.3.2020)

  Όπως  είπε και ο Πρωθυπουργός στο χθεσινό διάγγελμά του και για την υπεράσπιση της αρχής της ίσης μεταχείρισης, δικαιούχοι της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 800 ευρώ, θα είναι και όλοι όσοι εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση ή απολύθηκαν από την 1.3.2020 έως σήμερα, ανεξάρτητα από το αν γίνονται δικαιούχοι του επιδόματος ανεργίας και αυτό, γιατί δεν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε κανέναν συμπολίτη μας ως παράπλευρη απώλεια των δυσμενών συνθηκών που δημιούργησε η πανδημία.

  Έτσι, στηρίζουμε το σύνολο του κόσμου της εργασίας χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς.

  Γ. ΔΩΡΟ ΠΑΣΧΑ

  Προκειμένου να δώσουμε οξυγόνο στις επιχειρήσεις-εργοδότες, που δέχονται απίστευτη πίεση στη ρευστότητα τους και οι οποίες πρέπει να μείνουν όρθιες για την επόμενη μέρα μετά την κρίση που περνάμε, τους προσφέρουμε τη δυνατότητα να καταβάλουν το ΔΩΡΟ ΠΑΣΧΑ, στο σύνολό του και σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από το νόμο, στους εργαζόμενους τους, το καλοκαίρι μαζί με το επίδομα αδείας, χωρίς αυτή η αναβολή να επιφέρει κυρώσεις. Αντίθετα με την χρονική μετάθεσή του μεταφέρονται και οι ποινικές και άλλες κυρώσεις μη πληρωμής του στο νέο χρόνο καταβολής του.

  Ασφαλώς όσοι εργοδότες μπορούν, έχουν τη δυνατότητα να καταβάλουν κανονικά το ΔΩΡΟ ΠΑΣΧΑ στους εργαζόμενούς τους κάτι για το οποίο τους προτρέπω και το συνιστώ.

  Υπόχρεοι για την καταβολή του ΔΩΡΟΥ ΠΑΣΧΑ είναι όλες οι επιχειρήσεις ανεξάρτητα από το αν έχει ανασταλεί η επιχειρηματική τους δραστηριότητα ή πλήττονται με δραστική μείωση του τζίρου τους  ή λειτουργούν πλήρως και κανονικά.

  Δ.ΠΡΟΠΛΗΡΩΜΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΜΗΝΟΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020

  Επιπλέον στην προσπάθεια διευκόλυνσης των συνταξιούχων όσο αφορά στην αποφυγή συνωστισμού αλλά και για χάρη της οικονομικής τους διευκόλυνσης των ίδιων, φέρνουμε χρονικά πιο μπροστά την καταβολή των συντάξεων και σε διαφορετικούς χρόνους ανά φορέα.

  Συγκεκριμένα, η καταβολή θα   πραγματοποιηθεί ως εξής:

  -Οι συντάξεις των μη-μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ ,θα καταβληθούν  στις 24 Μαρτίου 2020, ημέρα Τρίτη, αντί της 26ης  Μαρτίου 2020.

  -Οι συντάξεις του δημοσίου θα καταβληθούν στις 27 Μαρτίου 2020 ημέρα Παρασκευή αντί της 30ης Μάρτιου 2020

  -Οι συντάξεις των μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από το τ.ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τ.ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, τ.ΝΑΤ, τ.ΕΤΑΤ, Τράπεζες, ΔΕΗ, ΟΤΕ, θα καταβληθούν στις 30 Μαρτίου 2020, ημέρα Δευτέρα''.

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ