Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 19-Μαρ-2020 12:15

  Ο κορονοϊός φέρνει χαλάρωση κανόνων για τις τράπεζες και "ξαναγράφει" την BRRD

  Ο κορονοϊός φέρνει χαλάρωση κανόνων για τις τράπεζες και "ξαναγράφει" την BRRD
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νένας Μαλλιάρα

  Τη χαλάρωση κανόνων για τις τράπεζες και το "ξαναγράψιμο" της κοινοτικής οδηγίας BRRD (Bank Recovery and Resolution Directive) για την ανάκαμψη και εξυγίανσή τους, φέρνει ο κορονοϊός.

  Τα γιγαντιαία, δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής, προγράμματα στήριξης των Οικονομιών της ευρωζώνης και ο "ορός ρευστότητας" για τις επιχειρήσεις που θα πληγούν από την πανδημία, δρομολογεί μέτρα προληπτικής στήριξης των τραπεζών. Ανοίγει, έτσι, ένας δίαυλος συνεχών επαφών μεταξύ τραπεζών, εποπτικών αρχών (ΕΚΤ/SSM, εθνικών κεντρικών τραπεζών, Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής), κυβερνήσεων και ευρωπαϊκών κέντρων αποφάσεων (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, DGComp) προκειμένου οι τράπεζες να διευκολυνθούν στην παροχή χρηματοδοτήσεων προς τις πληγείσες επιχειρήσεις και στην αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων.

  Το ζητούμενο είναι να προφυλαχθεί ο τραπεζικός τομέας από το ωστικό κύμα των επιπτώσεων του κορονοϊού στην πραγματική Οικονομία, ώστε με τη σειρά του, να μπορέσει να στηρίξει επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

  Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, στο τραπέζι των διευρυμένων επαφών βρίσκεται η προοπτική χαλάρωσης κρίσιμων κανόνων και ορισμών που ισχύουν σήμερα για τις τράπεζες, καθώς και διαπραγμάτευση για τον τρόπο λειτουργίας της BRRD, ώστε αυτή να μην ενεργοποιεί το bail – in εξαιτίας των κρατικών ενισχύσεων που αναγκαστικά θα δοθούν από τα κράτη – μέλη λόγω κορονοϊού.

  Η ανάληψη δράσης επί των θεμάτων αυτών θα γίνει σύντομα, και ειδικά στο πρώτο σκέλος της χαλάρωσης κρίσιμων κανονισμών για τις τράπεζες, δεν αποκλείεται ο SSM να προβεί σε ανακοινώσεις την ερχόμενη εβδομάδα. Σημειώνεται ότι μία πρώτη κίνηση διευκόλυνσης των τραπεζών, λόγω των έκτακτων συνθηκών που δημιουργεί η πανδημία, ήταν η απόφαση ΕΚΤ/SSM και EBA (Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή) να αναβάλουν για το 2021 τα stress tests που είχαν ξεκινήσει να "τρέχουν" στις τράπεζες.

  Τι εξετάζεται για την προληπτική στήριξη των τραπεζών

  Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στις κινήσεις που αναμένονται από τις εποπτικές αρχές είναι η αλλαγή της κατηγοριοποίησης δανείων στα μη  εξυπηρετούμενα (NPE classification). Η ανάγκη αυτή προκύπτει από την αναστολή καταβολής δόσεων δανείων στην οποία θα προχωρήσουν οι τράπεζες για τις επιχειρήσεις που πλήττονται από τις επιπτώσεις του κορονοϊού. Ήδη οι ελληνικές τράπεζες ανακοίνωσαν ότι προχωρούν στο "πάγωμα", τουλάχιστον για ένα εξάμηνο, μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, της καταβολής κεφαλαίου (χρεωλύσια) σε δάνεια επιχειρήσεων που πλήττονται από τον κορονοϊό και ήταν ενήμερα μέχρι τις 31/12/2019.

  Κατόπιν αυτού, οι εποπτικές αρχές αναμένεται να επαναπροσδιορίσουν την αντιμετώπιση των δανείων αυτών και τον χαρακτηρισμό τους ως NPE, έτσι ώστε να μην πέσουν "στον λάκκο" του redefault (δηλ. να ξαναγίνουν κόκκινα) κατά την περίοδο της αναστολής καταβολών.

  Καθώς, ωστόσο, θεωρείται αναπόφευκτο να εξουδετερωθεί η προοπτική της δημιουργίας νέων κόκκινων δανείων, - δεδομένης της ύφεσης που προδιαγράφουν τα πρώτα "κρούσματα" του κορονοϊού στην Οικονομία της ευρωζώνης -, πρόβλεψη θα πρέπει να ληφθεί και για τις διαφαινόμενες ζημίες των τραπεζών. 

  Στο πλαίσιο αυτό, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο επόπτης εξετάζει την προοπτική να χαμηλώσει τον πήχη για τους απαιτούμενους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, λαμβάνοντας υπόψιν τις πρόσθετες προβλέψεις που θα κληθούν να σχηματίσουν οι τράπεζες (λόγω της αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων) και του αρνητικού αντίκτυπου στην κερδοφορία τους. Παράλληλα με τους κεφαλαιακούς δείκτες, αναμένεται να προσαρμοστούν χαμηλότερα και οι απαιτούμενοι δείκτες ρευστότητας.

  Εν τω μεταξύ, σε επίπεδο Κομισιόν (DGComp), ένα άλλο κρίσιμο θέμα, βρίσκεται σε διαπραγμάτευση. Πρόκειται για το πώς οι κρατικές ενισχύσεις, οι οποίες θα δοθούν από τις κυβερνήσεις των κρατών – μελών της ΕΕ για τη στήριξη των επιχειρήσεων και θα περάσουν, αναγκαστικά, μέσα από τις τράπεζες που θα κληθούν να παράσχουν τις χρηματοδοτήσεις, θα "παρακάμψουν" τον "τοίχο" των κρατικών ενισχύσεων και θα αποφύγουν τη "σύγκρουση" με την ενεργοποίηση της BRRD.Υπενθυμίζεται ότι η οδηγία BRRD που τέθηκε σε ισχύ την 1η/1/2016, θεσπίζει το πλαίσιο για την ανάκαμψη και την εξυγίανση πιστωτικών ιδρυμάτων, ορίζοντας ότι το βάρος της εξυγίανσης αναλαμβάνεται "εκ των έσω" (bail–in), δηλαδή από τους μετόχους, τους ομολογιούχους και τους καταθέτες τους. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ