Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 18-Μαρ-2020 13:30

  Αποζημίωση 800 ευρώ για 500.000 εργαζομένους επιχειρήσεων που κλείνουν

  Αποζημίωση 800 ευρώ για 500.000 εργαζομένους επιχειρήσεων που κλείνουν
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 15:27

  Του Δημήτρη Κατσαγάνη

  Επτά βασικά μέτρα εξήγγειλε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης στο πλαίσιο της κοινής διυπουργικής συνέντευξης τύπου (μαζί με τον ΥΠΟΙΚ, Χ. Σταϊκούρα   και τον ΥΠΑΝ, Άδωνι Γεωργιάδη) με αντικείμενο τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων από την εξάπλωση του κορονοϊού.

  Συγκεκριμένα, ο κ. Βρούτσης ανακοίνωσε:

  1. Αποζημίωση 800 ευρώ σε εργαζομένους επιχειρήσεων που κλείνουν με κυβερνητική απόφαση. Η αποζημίωση αυτή θα αφορά το διάστημα  για 15 /3- 30 /4. Ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε πως η αποζημίωση θα καταβληθεί αρχές Απριλίου.

  2. Αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων εργαζομένων κλειστών επιχειρήσεων για τον μήνα Μάρτιο 2020.

  3. Πλήρης κάλυψη από την κυβέρνηση των εργατικών ασφαλιστικών εισφορών και της πρόσβασης τους στην ιατρο-φαρμακευτική περίθαλψη.

  4. Αναστολή τακτικών εισφορών Μαρτίου εργοδοτών επιχειρήσεων που πλήττονται  από τον κορονοϊό (πχ κλείνουν  με κυβερνητική απόφαση)  για 3 μήνες. 

  5. Αναστολή των δόσεων ρυθμίσεων ασφαλιστικών οφειλών επιχειρηματιών  για 3 μήνες. 

  6. Αναστολή πληρωμών εισφορών μηνός Μαρτίου πληττόμενων από τον κορονοϊό   ελεύθερων επαγγελματιών  για 3 μήνες. 

  7. Παράταση  επιδομάτων ανεργίας (τακτικής, μακροχρόνιας κλπ.) που λήγουν 31/3 για επιπλέον  2 μήνες.

  Ο κ. Βρούτσης τόνισε πως όλα τα παραπάνω μέτρα αφορούν επιχειρήσεις οι οποίες θα διατηρήσουν το προσωπικό τους, ενώ τόνισε πως όποιες απολύσεις γίνουν, θα ακυρωθούν.

  Το συνολικό κόστος  του μέτρου (αποζημίωση και κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών) θα ανέλθει στα 450 εκατ. ευρώ, επιβεβαιώνοντας σχετικές πληροφορίες του Capital.gr  

  Αναλυτικά, όλη η δήλωση  του κ. Βρούτση έχει ως εξής: 

  ''Μέσα σε ένα κλίμα δημιουργικής συνεργασίας με τα συναρμόδια Υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης, ερχόμαστε  να στηρίξουμε έμπρακτα το σύνολο των εργαζομένων και των επιχειρήσεων, τόσο εκείνων που ανεστάλη όσο και εκείνων που συνεχίζεται η λειτουργία τους.

  Ωστόσο, πριν προχωρήσουμε στην ανακοίνωση των μέτρων θα πρέπει να τονίσω ιδιαίτερα το εξής: Η εικόνα της αγοράς εργασίας έως σήμερα για το μήνα Μάρτιο είναι απογοητευτική έως τραγική. Όπως τόνισε και στο διάγγελμά του ο Πρωθυπουργός, οι επιχειρηματίες δεν πρέπει αναίτια και αδικαιολόγητα να προχωρούν σε απολύσεις και να εκδηλώνουν καταχρηστικές συμπεριφορές. Όλα τα ευνοϊκά μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις συνδέονται άρρηκτα με ρήτρα διατήρησης θέσεων εργασίας.

  Έχουμε πει ότι την μάχη κατά αυτής της πρωτοφανούς κρίσης θα πρέπει να την δώσουμε και να συμβάλουμε όλοι μαζί. Πολιτεία, επιχειρήσεις, εργαζόμενοι. Πρέπει πάση θυσία να διασφαλίσουμε την κοινωνική συνοχή! Πρέπει το τέλος της κρίσης να μας βρει υγιείς αλλά και την κοινωνία όρθια και ζωντανή. Γι’ αυτό και ως κυβέρνηση και Υπουργείο Εργασίας λαμβάνουμε έκτακτα  αλλά  αναγκαία μέτρα.

  Τα έκτακτα μέτρα μας, συνιστούν ένα συνολικό δίχτυ προστασίας των εργαζομένων, των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών που περιλαμβάνει:

  Α. Μέτρα για τους εργαζόμενους

  1. Ρήτρα διατήρησης θέσεων εργασίας σε όλες τις επιχειρήσεις που δεν ανεστάλη η λειτουργία τους ως προϋπόθεση για την αναστολή καταβολής  ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων και τη χρήση έκτακτων χρηματοδοτικών εργαλείων στήριξης.

  2. Ρητή απαγόρευση απόλυσης εργαζομένου σε επιχειρήσεις που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους κατόπιν εντολής δημόσιας αρχής, ενώ σε περίπτωση που αυτή λάβει χώρα θα θεωρείται άκυρη.  

  3.  "Αποζημίωση ειδικού σκοπού" ύψους 800 ευρώ, για διάστημα κάλυψης  από 15 Μαρτίου έως 30 Απριλίου, ως έκτακτη οικονομική ενίσχυση για όλους τους εργαζόμενους επιχειρήσεων που ανεστάλη η λειτουργία τους βάσει ΚΑΔ, η οποία θα καταβληθεί το πρώτο 10ήμερο του Απριλίου.

  4. Πλήρη ασφαλιστική κάλυψη των παραπάνω εργαζομένων για όλο το διάστημα αναστολής λειτουργίας των επιχειρήσεων, υπολογιζόμενη στον ονομαστικό τους μισθό.  

  Β. Μέτρα για τους ανέργους

  1. Παράταση καταβολής τακτικής επιδότησης ανεργίας, καθώς και του επιδόματος μακροχρονίως ανέργων και του βοηθήματος ανεργίας σε ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, για δύο (2) ακόμη μήνες, σε όσους ανέργους το σχετικό δικαίωμα λήψης επιδόματος λήγει την 31η Μαρτίου

  Γ. Μέτρα για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους

  1. Αναστολή πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων μηνός Φεβρουαρίου για 3 μήνες, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις.

  Δ. Μέτρα για επιχειρήσεις - εργοδότες

  1.Αναστολή καταβολής ασφαλιστικών εισφορών μηνός Φεβρουαρίου, για τρεις (3) μήνες, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις σε μισθωτούς επιχειρήσεων που πλήττονται.

  2. Αναστολή καταβολής ρυθμισμένων οφειλών σε ασφαλιστικά ταμεία για τρεις (3) μήνες για όλες τις επιχειρήσεις που πλήττονται.

  Ε. Μέτρα ενίσχυσης ευελιξίας των επιχειρήσεων για την λειτουργική προσαρμογή τους στην αντιμετώπιση των συνεπειών του κορονοϊού

  1. Πρόβλεψη λειτουργίας επιχειρήσεων με προσωπικό ασφαλούς λειτουργίας με ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας.

  2.Θέσπιση μέτρων για την απρόσκοπτη παροχή υπηρεσιών Ιατρού Εργασίας, την άρση των διοικητικών εμποδίων για επιχειρήσεις, υπηρεσίες και ιατρούς, και ιδίως την προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων και της δημόσιας υγείας.

  ΣΤ. Αξιοποίηση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών e- ΕΦΚΑ και ΟΑΕΔ

  1. Την καθιέρωση σημαντικών διευκολύνσεων για όλους τους πολίτες όπως π.χ. την εξ αποστάσεως εξυπηρέτηση των πολιτών στον e-ΕΦΚΑ και τον ΟΑΕΔ, μέσω της επίσπευσης της προγραμματισμένης ψηφιοποίησης βασικών λειτουργιών των δύο οργανισμών.

  Βρισκόμαστε σε διαρκή επαγρύπνηση ώστε, με τις ελάχιστες δυνατές απώλειες, να ξεπεράσουμε και αυτή την κρίση. Πολιτεία, μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, εργαζόμενοι. Όλοι μαζί''.

   

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ