Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 16-Μαρ-2020 11:54

  Πρωτοφανές ψαλίδισμα του ΑΕΠ της ευρωζώνης από τη Citi – Αρνητικά επιτόκια για τουλάχιστον 10 χρόνια

  Πρωτοφανές ψαλίδισμα του ΑΕΠ της ευρωζώνης από τη Citi – Αρνητικά επιτόκια για τουλάχιστον 10 χρόνια
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Καμία χώρα, καμία οικονομία δεν είναι άτρωτη στην κρίση που προκαλεί και συνεχίζει να προκαλεί η εξάπλωση του κορονοϊού, όπως προειδοποιεί η Citi η οποία προχωρά σε ένα άνευ προηγουμένου ψαλίδισμα των εκτιμήσεών της για το ΑΕΠ της ευρωζώνης. Ο αντίκτυπος στην επιχειρηματική δραστηριότητα θα είναι τεράστιος, όπως σημειώνει, καθώς οι οικονομικοί παράγοντες και οι αρχές λαμβάνουν διορθωτικά μέτρα. Όπως τονίζει, δημοσιονομική τόνωση τουλάχιστον 120 δισ. ευρώ πρέπει να δοθεί στα κράτη-μέλη.

  Έτσι, η αμερικάνικη τράπεζα μειώνει τις προβλέψεις της για το ΑΕΠ της ευρωζώνης φέτος κατά 2% στο -0,8% και προχωρά σε μείωση και των εκτιμήσεών για το 2021, όπου βλέπει το ΑΕΠ να κινείται στο 0,3% από 1,2% που εκτιμούσε προηγουμένως.  

  Όπως τονίζει, στο β’ τρίμηνο η ευρωζώνη θα είναι η περιοχή που θα δεχτεί το ισχυρότερο πλήγμα παγκοσμίως, με την οικονομική ανάπτυξη να ανακάμπτει ελαφρώς μόνο στο δ’ τρίμηνο. Εκτιμά ότι το παραγωγικό κενό στην περιοχή θα διευρυνθεί κατά 2,5%, αρκετό για να αντιστρέψει την υποκείμενη βελτίωση της πίεσης στον πληθωρισμό και θα παγιώσει τις προσδοκίες ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν αρνητικά για περίοδο μεγαλύτερη των 10 ετών.

  Σε σύγκριση με τις προβλέψεις της τον Ιανουάριο, σε ότι αφορά τη σύνθεση του ΑΕΠ, εκτιμά ότι η εγχώρια ζήτηση δεν θα συμβάλει ούτε στο ελάχιστο στην πορεία του ΑΕΠ της ευρωζώνης φέτος (-1,6%), τα αποθέματα θα προσθέσουν 0,2% (+ 0,1%) και το καθαρό εμπόριο θα αφαιρέσει 1% (-0,4%). Το 2021, εκτιμά ότι η ανάκαμψη του ΑΕΠ θα οδηγηθεί από την εγχώρια ζήτηση (+1,2%) και σε κάποιο βαθμό στο re-stocking (νέα αποθέματα, +0,2%), ενώ το καθαρό εμπόριο θα συνεχίσει να δέχεται πίεση (-0,25).

  Όσον αφορά τις πολιτικές "απαντήσεις", η Citi εκτιμά ότι από την πλευρά της νομισματικής πολιτικής, η ΕΚΤ δεν έχει πολλά περιθώρια να κάνει κάτι περισσότερο.  Οι μειώσεις των επιτοκίων είναι μάλλον απίθανο να συμβούν, εκτός αν επέλθει αλλαγή στην εκτίμηση του Διοικητικού Συμβουλίου σχετικά με τον μεταβατικό χαρακτήρα αυτής της κρίσης. Το "κονδύλι" του QE ύψους 120 δισ. ευρώ (1% του ΑΕΠ) παρέχει ευελιξία και θα μπορούσε να δαπανηθεί νωρίς, ειδικά αν οι κυβερνήσεις αναγκαστούν να ανταποκριθούν δημοσιονομικά τις ερχόμενες εβδομάδες.

  Όσον αφορά τη δημοσιονομική πολιτική, οι πιθανότητες είναι να υπάρξει μεγάλη και συντονισμένη αντίδραση σύντομα, ξεκινώντας από τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup. Οτιδήποτε άλλο από νέα μέτρα ύψους 120 δισ. ευρώ (μαζί με τις εθνικές δημοσιονομικές απαντήσεις) θα είναι ανεπαρκές υπό το πρίσμα των εκτιμήσεων της Citi για παραγωγικό κενό στην ευρωζώνης κοντά στο 2%, μόνο στο β’ τρίμηνο του 2020.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ