Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 11-Μαρ-2020 12:44

  Τι περιλαμβάνει η ΠΝΠ για τις εργασιακές σχέσεις - Θεσπίζεται άδεια ειδικού σκοπού για τους γονείς

  Τι περιλαμβάνει η ΠΝΠ για τις εργασιακές σχέσεις - Θεσπίζεται άδεια ειδικού σκοπού για τους γονείς
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 13.30

  Του Δημήτρη Γκάτσιου 

  Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, με μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κοροναϊού στις εργασιακές σχέσεις εκδίδει η κυβέρνηση. Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, στη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων, μέσω της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου:

  - Θεσπίζεται άδεια ειδικού σκοπού, επιπρόσθετη της κανονικής άδειας, την οποία μπορεί να λαμβάνει ο ένας εκ των δύο γονέων (σε περίπτωση μονογονεϊκής οικογένειας ο ένας γονέας), με πλήρεις αποδοχές, για όσο διάστημα διαρκεί η αναστολή λειτουργίας των σχολείων και μέχρι τις 10/04/2020.

  - Για κάθε τέσσερις ημέρες άδειας, τρεις θα λογίζονται ως ειδικού σκοπού και μόνο μία θα καταγράφεται ως κανονική άδεια.

  - Σε περιπτώσεις που η άδεια ειδικού σκοπού χορηγηθεί σε εργαζόμενο του ιδιωτικού τομέα, το κράτος θα καλύψει από τον τακτικό προϋπολογισμό το ένα τρίτο (1/3) των αποδοχών του. Αυτός ο επιμερισμός των βαρών είναι δυναμικός και εξελίσσεται.

  - Σε περιπτώσεις που η άδεια ειδικού σκοπού χορηγηθεί σε εργαζόμενο του δημοσίου τομέα, το κράτος θα καλύψει το σύνολο των αποδοχών του.

  - Εάν λάβει ο ένας γονέας άδεια ειδικού σκοπού, ο άλλος γονέας δεν δικαιούται άδεια ειδικού σκοπού, ταυτοχρόνως. Εάν ο ένας γονέας δεν εργάζεται, ο άλλος γονέας δεν δικαιούται άδεια ειδικού σκοπού. Εξαιρούνται οι περιπτώσεις που ο/η σύζυγος νοσηλεύεται, ή έχει προσβληθεί από κορονοϊό, ή είναι ΑΜΕΑ.

  - Για τους εργαζόμενους  του ιδιωτικού τομέα, δύναται ο εργοδότης να προτείνει επίσης τη δυνατότητα εργασίας με ευέλικτο ωράριο λειτουργίας, ή εργασία εξ’ αποστάσεως. Για τους εργαζόμενους του δημοσίου τομέα δημιουργείται επίσης η δυνατότητα εργασίας με ευέλικτο ωράριο λειτουργίας, όπου αυτό είναι εφικτό.

  Παράλληλα, η κυβέρνηση φέρνει στην πρώτη γραμμή προσλήψεις στον τομέα της Υγείας. Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα πραγματοποιηθούν οι πρώτες 200, ενώ στόχος είναι αυτές να φτάσουν τις 2.000.

  Απόλυτη προτεραιότητα η προστασία των πολιτών

  Όπως ανέφερε ο κ. Πέτσας, η εξάπλωση του κοροναϊού θέτει τη χώρα και την παγκόσμια κοινότητα μπροστά σε δύο σοβαρότατες προκλήσεις:

  -Η πρώτη αφορά στην προστασία του πληθυσμού και ιδίως των ευάλωτων ομάδων.

  -Η δεύτερη στην αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων.

  "Και για τις δύο αυτές προκλήσεις υπήρξε χθες τηλεδιάσκεψη των ηγετών της Ε.Ε., στη διάρκεια της οποίας ο πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι απόλυτη προτεραιότητα η προστασία της δημόσιας υγείας και γι’ αυτό υπάρχει ανάγκη ενίσχυσης του συστήματος υγείας των κρατών μελών σε μέσα και προσωπικό. Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη λήψης μέτρων για την ενίσχυση της ρευστότητας και την στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας που πλήττεται. Πρότεινε να εξαιρεθεί το κόστος των μέτρων αυτών από τους δημοσιονομικούς στόχους των κρατών-μελών, όπως προβλέπονται από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ή από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας σε χώρες όπως η Ελλάδα. Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως χρειαζόμαστε δημοσιονομικό χώρο, για να προστατέψουμε όσους πλήττονται. Ζήτησε, επίσης, την ανάληψη ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας για την προμήθεια υγειονομικού υλικού (π.χ. μάσκες και αναπνευστήρες) σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και μετά, την κατανομή τους, ανάλογα με τις ανάγκες, στα κράτη-μέλη", σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

  Ο κ. Πέτσας επεσήμανε ότι στόχος είναι να αξιοποιηθεί ο χρόνος που κερδίζεται, ελέγχοντας την επέκταση της επιδημίας, για να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο το εθνικό σύστημα υγείας, αλλά κυρίως για να προστατευθούν οι πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

  Για το λόγο αυτό έχουν τεθεί σε εφαρμογή:

  -Η αναστολή της λειτουργίας των ΚΑΠΗ.

  -Η αναστολή οποιασδήποτε συνεδριακής εκδήλωσης.

  -Η διεξαγωγή όλων των αθλητικών εκδηλώσεων κεκλεισμένων των θυρών. 

  -Η αναστολή  εκδηλώσεων που συγκεντρώνουν πάνω από 1.000 άτομα.

  -Η αυστηρή τήρηση των μέτρων υγιεινής σε οποιαδήποτε συνάθροιση άνω των 50 ατόμων.

  "Τόσο η Ιερά Σύνοδος όσο και  Μητροπολίτες, συστήνουν να αποφεύγονται πολυπληθείς συναθροίσεις στις εκκλησίες μας. Στο πλαίσιο αυτό, υπενθυμίζουμε σε όλους, ιδίως στους γονείς, στους παππούδες και στις γιαγιάδες μας, τα λόγια του Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικολάου: "κάθε τι που σέβεται την κοινωνία και τον συνάνθρωπο αποτελεί έκφραση αγάπης και στον Θεό"", ανέφερε ο Στέλιος Πέτσας.

  Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι οι έκτακτες οικονομικές ανάγκες που προκύπτουν τόσο για την πρόληψη της εξάπλωσης του ιού και την ενίσχυση των συστημάτων υγείας, όσο και για την τόνωση της ρευστότητας και τη διαφύλαξη της απασχόλησης, επιφυλάσσουν σοβαρές δημοσιονομικές επιπτώσεις. "Οι επιπτώσεις αυτές είναι ανάγκη να εξαιρεθούν από το υφιστάμενο πλαίσιο, με την ευελιξία που προβλέπεται σε έκτακτες περιστάσεις από τους ευρωπαϊκούς κανόνες", ανέφερε και υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει:

  -Την αναστολή,  για 4 μήνες, της πληρωμής Φ.Π.Α., πληρωτέου τέλος Μαρτίου.

  -Την αναστολή, επίσης για 4 μήνες, της πληρωμής των βεβαιωμένων οφειλών προς τις ΔΟΥ, καθώς και των δόσεων για ρυθμίσεις βεβαιωμένων οφειλών, πληρωτέων μέχρι το τέλος Μαρτίου.

  -Την αναστολή, για 3 μήνες, της πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών και των δόσεων κάθε είδους  ρύθμισης, που είναι πληρωτέες έως 31η Μαρτίου.

  "Για τη στήριξη της απασχόλησης και τη διευκόλυνση εργαζόμενων και επιχειρήσεων παρέχεται η δυνατότητα σε επιχειρήσεις να προχωρούν σε σχήματα εξ’ αποστάσεως παροχής εργασίας. Παράλληλα, αναστέλλεται η υποχρέωση του εργοδότη να καταχωρεί άμεσα στο Πληροφοριακό Σύστημα "ΕΡΓΑΝΗ" κάθε τροποποίηση του ωραρίου των εργαζομένων.  Οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή καθώς και η υπερωριακή απασχόληση κάθε μήνα θα καταχωρούνται κατά το πρώτο 10ημέρο του επόμενου. Επειδή όμως η κατάσταση εξελίσσεται, απαιτείται συντονισμένη δράση και συμφωνία σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

  Σε αυτή τη συντονισμένη δράση είναι απαραίτητο το κόστος των μέτρων να μην λαμβάνεται υπόψη στους δημοσιονομικούς στόχους που τίθενται στα κράτη-μέλη. Αφού αξιολογηθεί η κατάσταση στο Eurogroup της 16ης Μαρτίου, τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας, είναι έτοιμα να λάβουν, άμεσα, πρόσθετα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας της οικονομίας και διατήρησης των θέσεων απασχόλησης", σημείωσε. 

  Διαβάστε ακόμη: 

  * Όλα τα σενάρια για τα μέτρα υποστήριξης των εργαζομένων έναντι του κοροναϊού

  * Όλα τα μέτρα των υπ. Εργασίας και Εσωτερικών για την κάλυψη επιχειρήσεων –εργαζομένων λόγω κοροναϊού

  * Εν αναμονή των ανακοινώσεων της κυβέρνησης για τον κοροναϊό

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ