Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 09-Μαρ-2020 12:34

  Διπλό αίτημα Σταϊκούρα σε Ρέγκλινγκ για προσφυγικό – κοροναϊό

  Διπλό αίτημα Σταϊκούρα σε Ρέγκλινγκ για προσφυγικό – κοροναϊό
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Δήμητρας Καδδά

  Συγκεκριμένα ποσοτικά στοιχεία, τα οποία "καθιστούν τη δημιουργία δημοσιονομικού χώρου και εφικτή και ωφέλιμη" και "περικλείονται σε δική μας Έκθεση Βιωσιμότητας Χρέους" παρουσίασε ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας στη συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής του ESM κ. Κlaus Regling.

  Παράλληλα, έθεσε στον Εκτελεστικό Διευθυντή του ESM και δύο ακόμη ζητήματα:

  - Το πρώτο σχετίζεται με τις οικονομικές επιπτώσεις από την παγκόσμια εξάπλωση του κοροναϊού.

  - Το δεύτερο αφορά την εξαίρεση συγκεκριμένων δαπανών που κατευθύνονται στην αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών στη χώρα από το – κατά πρόγραμμα – δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

  Ο κ. Ρέγκλινγκ έδωσε εύσημα στην κυβέρνηση για την αποφαστικότητά της να προχωρά σε μεταρρυθμίσεις και έδωσε έμφαση στην επόμενη αξιολόγηση. Αναγνώρισε επίσης πως η Ελλάδα αντιμετωπίζει διπλή πρόκληση μεταναστευτικού και κοροναϊού.

  Για Κοροναϊό


  Ο ΥΠΟΙΚ για το θέμα του κοροναϊόυ ανέφερε πως πρόκειται για "παγκόσμιας έκτασης πρόβλημα, απαιτείται η ανάληψη, έγκαιρα, συντονισμένων ευρωπαϊκών δράσεων".

  Ανέφερε πως "αφού επαναξιολογηθεί η κατάσταση στο Eurogroup της επόμενης εβδομάδας, θα πρέπει να αναληφθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εξάπλωσης του ιού στη μεγέθυνση των οικονομιών και στα δημόσια οικονομικά.

  Πρωτοβουλίες τόσο στην κατεύθυνση πρόληψης της εξάπλωσης του ιού και  ενίσχυσης των συστημάτων υγείας, όσο και τόνωσης της ρευστότητας και διαφύλαξης της απασχόλησης.

  Πρωτοβουλίες που πρέπει να εξαιρεθούν –ως προς τις σχετικές δημοσιονομικές επιπτώσεις– από το υφιστάμενο πλαίσιο, με τη σχετική ευελιξία που προβλέπεται σε έκτακτες περιστάσεις από τους ευρωπαϊκούς κανόνες.

  Τα δεδομένα και οι μέχρι σήμερα εκτιμήσεις, δείχνουν ότι οι επιπτώσεις του κοροναϊού στην οικονομία θα είναι μεν παροδικές, αλλά τελικά πολύ πιο σημαντικές και επώδυνες από τις αρχικές εκτιμήσεις.

  Απαιτείται συνεπώς, από όλους μας, ψυχραιμία, εγρήγορση, προνοητικότητα και ορθολογισμός".

  Για προσφυγικό

  Ο ΥΠΟΙΚ σε ό,τι αφορά το προσφυγικό είπε πως "έχουμε ζητήσει και επιδιώκουμε την εξαίρεση συγκεκριμένων δαπανών που καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη διαχείριση των μαζικών πιέσεων από μετακινήσεις πληθυσμών στα ανατολικά, χερσαία και θαλάσσια, σύνορά μας, από την προσμέτρησή τους στο – κατά πρόγραμμα – δημοσιονομικό αποτέλεσμα.
  Η Ελλάδα φυλάσσει τα πιο δύσκολα εκ των συνόρων της Ευρώπης. Αυτό πρέπει να αναγνωριστεί από όλους του εταίρους. Και να αναγνωριστεί έμπρακτα.
  Ειδικά την τελευταία περίοδο, κατά την οποία η χώρα μας δέχεται μια οργανωμένη και ασύμμετρη απειλή κατά της εθνικής ασφάλειάς της, την οποία, όμως, εθνική ασφάλεια περιφρουρεί, όπως έχει δικαίωμα και υποχρέωση, με αποφασιστικότητα και αυτοπεποίθηση".

  Διαβάστε ακόμη: 

  * Αποφασιστική κίνηση Κομισιόν για στήριξη επιχειρήσεων λόγω κοροναϊού - Σήμερα οι πρώτες ανακοινώσεις στην Αθήνα


   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ