Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 25-Φεβ-2020 12:49

  Νομοθετικές πρωτοβουλίες ΥΠΟΙΚ για θωράκιση από τον κοροναϊό

  Νομοθετικές πρωτοβουλίες ΥΠΟΙΚ για θωράκιση από τον κοροναϊό
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Την αντιμετώπιση των επιπτώσεων στη χώρα από τον κοροναϊό μέσα από σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών προανήγγειλε κυβερνητική πηγή. Ανέφερε πως θα λάβουν χώρα το αμέσως επόμενο διάστημα και τον συντονισμό έχει το υπουργείο Υγείας, αλλά θα εμπλέκεται και το υπουργείο Οικονομικών. 

  Αναφορικά με τις πιθανές συνέπειες, ο ίδιος αξιωματούχος είπε πως δεν έχει γίνει επί του παρόντος ποσοτικοποίηση. Πρόσθεσε ωστόσο πως έχουν καταγραφεί κάποια θέματα στη ναυτιλία. Επίσης αναμένεται να υπάρξει και συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών με τους εκπροσώπους του ξενοδοχειακού κλάδου.  

  Η νομοθετική πρωτοβουλία θα "τρέχει" παράλληλα με τον σχεδιασμό του ΥΠΟΙΚ για 3 νομοσχέδια το επόμενο διάστημα: για την ενσωμάτωση φορολογικών οδηγιών, για τη θωράκιση της κεφαλαιαγοράς αλλά και για το τρίτο κατά σειρά νομοσχέδιο με τις παρεμβάσεις πάταξης της φοροδιαφυγής σε ποτά, τσιγάρα και καύσιμα. Σε αυτά θα ενσωματωθούν και οι πρωτοβουλίες για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις.

  Συνάντηση ΥΠΟΙΚ με τον Γάλλο ομόλογό του

  Ανάλογο  προβληματισμό για τις επιπτώσεις από τον κοροναϊό τόσο στην ευρωπαϊκή, όσο και στην παγκόσμια οικονομία, εξέφρασαν στις δηλώσεις τους, αμέσως μετά τη συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών σήμερα το πρωί, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λε Μερ και ο Έλληνας ομόλογός του Χρήστος Σταϊκούρας.

  Ο κ. Λε Μερ βρέθηκε στην Αθήνα μετά τη συνάντηση των G20 στο Ριάντ όπου συζητήθηκε εκτενώς το θέμα του κοροναϊού. Επισήμανε πως "αλλάζει το τοπίο" και πρέπει να εξεταστεί η μικρότερη εξάρτηση από την Κίνα, με χαρακτηριστικό ότι η ευρωζώνη εξαρτάται από τη συγκεκριμένη χώρα σε φάρμακα και υγεία σε ποσοστό 80%- 85%.

  Για τη Γαλλία, είπε πως υπάρχει η εκτίμηση ότι θα επηρεαστεί η ανάπτυξη, λόγω κυρίως του τουρισμού. Και τούτο καθώς περίπου 2,5 εκατομμύρια Κινέζοι τουρίστες επισκέπτονται τη Γαλλία ετησίως. Επίσης υπάρχει ζήτημα αναφορικά με το πεδίο των πρώτων υλών στις αλυσίδες εφοδιασμού, κυρίως στην αυτοκινητοβιομηχανία και στις φαρμακευτικές εταιρείες.

  Ο Ελληνας ΥΠΟΙΚ Χρ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε  σε "δυνητικούς κινδύνους που διαρκώς αναδεικνύονται, όπως η έξαρση ζητημάτων δημόσιας υγείας, ζητήματα για τα οποία έχουμε προβληματισμούς, αλλά τα αντιμετωπίζουμε με σοβαρότητα, ψυχραιμία, μεθοδικότητα και επαγγελματισμό".

  Στήριξη για κέρδη ομολόγων 

  Στο πεδίο της διαπραγμάτευσης, ο γάλλος ΥΠΟΙΚ εμφανίσθηκε ανοικτά υποστηρικτικός σε δύο βασικά ελληνικά αιτήματα για τη δημιουργία πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου. Ανέφερε ότι "στηρίζουμε την προσπάθεια της Ελλάδας και σε επίπεδο Eurogroup" για τη χρήση των κερδών από ελληνικά ομόλογα σε επενδύσεις. Προσέθεσε ότι "υπάρχει ένα ακόμη απόλυτα δίκαιο αίτημα της Ελλάδας για τον υπολογισμό του κόστους αντιμετώπισης του μεταναστευτικού στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα, διότι η Ελλάδα πλήττεται περισσότερο από άλλες χώρες". Η Ελλάδα διεκδικεί  να μην προσμετρώνται δαπάνες περίπου 280 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού στο πρωτογενές πλεόνασμα.

  Η συνάντηση των δύο υπουργών ήταν ουσιαστικά συνέχεια εκείνης στο Παρίσι και της συμφωνίας για γαλλικές επενδύσεις στην Ελλάδα, κυρίως στην ενέργεια και την άμυνα. Ο κ. Λε Μερ μάλιστα τόνισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται ξεκάθαρα στον σωστό δρόμο και πως η κυβέρνηση έλαβε σωστές αποφάσεις το τελευταίο εξάμηνο, μνημονεύοντας τη μείωση του κόστους δανεισμού και την ενίσχυση της ανάπτυξης. Ενώ, ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι η Ελλάδα επιστρέφει στην κανονικότητα, "και αυτό αναγνωρίζεται και με τις θετικές Εκθέσεις Ενισχυμένης Εποπτείας, ενώ η αξιοπιστία και η εμπιστοσύνη, στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, ανακτώνται και ενισχύονται". Επανέλαβε δε, πως μεταξύ των βασικών στόχων είναι η βελτίωση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών, η δίκαιη αναδιανομή του πλούτου και η προώθηση της κοινωνικής συνοχής, η ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία και η δημιουργία δημοσιονομικού χώρου, προκειμένου να μειωθούν, ακόμη περισσότερο, φόροι σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ