Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 24-Φεβ-2020 08:03

  Την πόρτα του "Ηρακλή" χτυπά η Eurobank με την πρώτη τιτλοποίηση NPLs

  Την πόρτα του "Ηρακλή" χτυπά η Eurobank με την πρώτη τιτλοποίηση NPLs
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  της Νένας Μαλλιάρα

  Αίτημα στο Υπουργείο Οικονομικών για την εισαγωγή της πρώτης τιτλοποίησης κόκκινων δανείων που θα εγκαινιάσει τον "Ηρακλή", αναμένεται να υποβάλει εντός της εβδομάδας, πολύ πιθανόν και σήμερα, η Eurobank. Η πρώτη τιτλοποίηση και η εκκίνηση του "Ηρακλή" θα είναι γεγονός τον Απρίλιο, δρομολογώντας και την εισαγωγή των τιτλοποιήσεων των υπολοίπων τραπεζών, σταδιακά, μέχρι τα τέλη του έτους.

  Το χαρτοφυλάκιο Cairo, ύψους 7,4 δισ. ευρώ που θα εισαγάγει η Eurobank στον "Ηρακλή" απαρτίζεται από δάνεια λιανικής και επιχειρηματικά, τα οποία θα μεταφερθούν σε τρία SPVs που θα δημιουργήσει η τράπεζα και συγκεκριμένα: SPV στο οποίο θα μεταβιβαστούν καταναλωτικά και δάνεια σε ελβετικό φράγκο 1,8 δισ. ευρώ, SPV που θα "σηκώσει" δάνεια λιανικής 2,9 δισ. ευρώ και SPV στο οποίο θα "φορτωθούν" επιχειρηματικά δάνεια 2,7 δισ. ευρώ.

  Όπως έχει αναφέρει η διοίκηση της Eurobank στους αναλυτές, οι εγγυήσεις που θα αιτηθεί από το Ελληνικό Δημόσιο για τη συμμετοχή της στον "Ηρακλή", θα ανέλθουν σε 2,4 δισ. ευρώ (σημειώνεται ότι οι κρατικές εγγυήσεις θα συνοδεύουν τα senior ομόλογα των τιτλοποιήσεων που θα διακρατήσουν οι τράπεζες).

  Τέλος Μαρτίου η ολοκλήρωση της συμφωνίας με doValue

  Το επόμενο βήμα που θα υλοποιηθεί μέχρι τέλος Μαρτίου και με το οποίο η Eurobank θα ολοκληρώσει το στρατηγικό της σχέδιο για τη δραστική μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της και τον εταιρικό μετασχηματισμό της, θα είναι η ολοκλήρωση της συμφωνίας που υπέγραψε στα τέλη του 2019 με την doValue και η οποία αφορά:

  α) Την πώληση του 80% των μετοχών της θυγατρικής της Τράπεζας, Eurobank Financial Planning Services S.A. (FPS) στην οποία η Eurobank θα συνεχίσει να μετέχει με ποσοστό 20%. Η συμφωνία αποτιμά την πλατφόρμα διαχείρισης στο ποσό των 360 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, η απόκτηση του 80% της συμμετοχής στην FPS έχει αποτιμηθεί στα 248 εκατομμύρια (310 εκατ. για το 100%), πλέον πρόσθετου τιμήματος έως του ποσού των 40 εκατ. ευρώ (50 εκατ. για το 100%), ανάλογα με την επίτευξη ορισμένων οικονομικών αποδόσεων σε ορίζοντα δεκαετίας. 

  Στην FPS θα μεταφερθεί ο Τομέας Προβληματικών Δανείων της Eurobank (Eurobank’s Troubled Asset Group – TAG), στον οποίο υπαγόταν μέχρι σήμερα η FPS. Η Eurobank υπέγραψε δεκαετή σύμβαση με την FPS για τη διαχείριση NPE 5,6 δισ. ευρώ και δανείων λιανικής τραπεζικής που είναι σε μικρή καθυστέρηση, 5,7 δισ. ευρώ, καθώς και τη διαχείριση των ανάλογων μελλοντικών απαιτήσεων.

  Επιπλέον η FPS διαχειρίζεται την τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων 2 δισ. ευρώ (συναλλαγή Pillar), τις τιτλοποιήσεις της συναλλαγής Cairo και χαρτοφυλάκια τρίτων διεθνών επενδυτών. Συνολικά, οι υπό διαχείριση απαιτήσεις ανέρχονται σε περίπου 26 δισ. ευρώ, για τις οποίες θα παρέχει και υπηρεσίες διαχείρισης ακινήτων. 

  β) Την πώληση του 20% των ομολογιών ενδιάμεσης (mezzanine notes) και του ελάχιστου απαιτούμενου ποσοστού των ομολογιών χαμηλής (junior notes) διαβάθμισης της τιτλοποίησης Cairo, απαιτήσεων ύψους 7,4 δισ. ευρώ, για τις οποίες η doValue θα καταβάλλει μετρητά. Η αποτίμηση του χαρτοφυλακίου που προκύπτει με βάση την ονομαστική αξία των ομολογιών υψηλής διαβάθμισης και την τιμή πώλησης των ομολογιών ενδιάμεσης και χαμηλής διαβάθμισης αντιστοιχεί περίπου στο 33,3% της συνολικής λογιστικής αξίας του χαρτοφυλακίου.

  Η Eurobank θα διατηρήσει στην κυριότητά της το 100% των ομολογιών υψηλής διαβάθμισης (senior notes), καθώς και το 5% των ομολογιών ενδιάμεσης και χαμηλής διαβάθμισης της τιτλοποίησης Cairo που θα ενταχθεί στον "Ηρακλή". 

  Οι υπόλοιπες ομολογίες ενδιάμεσης και χαμηλής διαβάθμισης θα διανεμηθούν στους μετόχους, εφόσον πληρωθούν ορισμένες προϋποθέσεις, μεταξύ των οποίων η λήψη των αναγκαίων εταιρικών και κανονιστικών εγκρίσεων.  Οι ονομαστικές αξίες των ομολογιών της συναλλαγής Cairo έχουν ως εξής: Ομολογίες υψηλής διαβάθμισης 2,4 δισ. ευρώ, μεσαίας διαβάθμισης 1,5 δισ. ευρώ και χαμηλής διαβάθμισης 3,6 δισ. ευρώ.

  TIME: "Η Eurobank συμβάλλει στην αναγέννηση της Ελλάδας"

  Το στρατηγικό πλάνο εκκαθάρισης των NPLs που υλοποιεί η Eurobank αναδεικνύει και το έγκριτο περιοδικό TIME στην έκδοση Φεβρουαρίου, επιλέγοντας την Eurobank, από τις ελληνικές τράπεζες, σε 12σέλιδο αφιέρωμα, με τίτλο  "GREECE Back on Track", για την Ελλάδα και τις ελληνικές επιχειρήσεις. Στο αφιέρωμα του TIME παρουσιάζονται επίσης οι επιχειρήσεις: Ελλάκτωρ, Καράτζης, Σαράντης, BSB, Πλαίσιο, Ιντερσαλόνικα, Μασούτης, Νιτσιάκος, ΒΙΟΚΟΣΜΟΣ, PrometalBakli, Αραμπατζής και Μουστάκας.

  Με τίτλο Investing for Growth, το αφιέρωμα του TIME στη Eurobank ξεχωρίζει τον υψηλό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας της Τράπεζας, στο 18,7%, που την κατατάσσει ως την καλύτερα κεφαλαιοποιημένη των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών. Η συγχώνευση με την  Grivalia Properties, όπως αναφέρει το άρθρο του περιοδικού, ενίσχυσε την κεφαλαιακή θέση της Τράπεζας κατά περίπου 1 δισ. ευρώ και άνοιξε τον δρόμο για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων της στο 15% το 2020.

  "Ήταν ένα μεγάλο βήμα εμπρός, που μας επιτρέπει να εστιάσουμε στις βασικές μας προτεραιότητες που είναι να χρηματοδοτήσουμε την Οικονομία, να βοηθήσουμε τους πελάτες μας να επωφεληθούν από την ανάπτυξη της χώρας και να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες των πελατών μας, τόσο ιδιωτών, όσο και επιχειρήσεων", αναφέρει ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας. Η Eurobank, σημειώνει το περιοδικό, προσφέρει πλήρες φάσμα τραπεζικών υπηρεσιών σε επιχειρήσεις και καταναλωτές εδώ και σχεδόν 30 χρόνια.

  Στα τέλη του 2018, τα καθαρά της κέρδη ανήλθαν σε 220 εκατ. ευρώ και οι συνολικές της καταθέσεις σε 5,7 δισ. ευρώ. Με την ολοκλήρωση του σχεδίου δραστικής μείωσης των NPLs, οι μέτοχοι της Τράπεζας, - στους οποίους περιλαμβάνονται ο όμιλος Fairfax Financial Holdings του Prem Watsa και ορισμένοι επενδυτές από την Β. Αμερική, - θα μπορούν να υπολογίζουν σε ομαλοποίηση της κερδοφορίας που θα στοχεύει σε περίπου 10% Return on Equity από την τρέχουσα, κιόλας, χρονιά. 

  To αφιέρωμα του TIME κάνει αναφορά στον πρωταγωνιστικό ρόλο της Eurobank στη χρηματοδότηση εμβληματικών έργων, όπως το project του Ελληνικού, συνολικής επένδυσης 8 δις. ευρώ και δυνητικά το μεγαλύτερο έργο αστικής ανάπτυξης στην Ευρώπη.

  Παράλληλα, όπως επισημαίνει το περιοδικό, η Eurobank εστιάζει στο πώς θα ικανοποιήσει μία από τις πιο πιεστικές ανάγκες των ιδιωτών πελατών της: την απόκτηση και διατήρηση της κατοικίας τους. Καθώς οι τιμές των οικιστικών ακινήτων ανεβαίνουν, η Eurobank έχει λανσάρει σειρά στεγαστικών προϊόντων, ενθαρρύνοντας την απόκτηση κατοικίας.

  Τέλος, το αφιέρωμα του TIME επισημαίνει τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Eurobank και τον στόχο της διοίκησής της να καταστήσει την Τράπεζα την πιο εξελιγμένη ψηφιακή τράπεζα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

  "Η Eurobank συμβάλλει ταυτόχρονα και κάτι άλλο στην αναγέννηση της χώρας και αυτό είναι η εμπιστοσύνη", καταλήγει το αφιέρωμα, με τον CEO της Eurobank, Φωκίωνα Καραβία, να δηλώνει ότι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης πρέπει να είναι ο θεμέλιος λίθος για την ανάκαμψη της Ελλάδας.

  "Η Eurobank είναι η προφανής επιλογή για όποιον διεθνή επενδυτή θέλει να επωφεληθεί από την ανάκαμψη της ελληνικής Οικονομίας. Είμαστε η Τράπεζα με τη μεγαλύτερη διεθνή παρουσία και σε επίπεδο λειτουργικής παρουσίας στην περιοχή και σε όρους εταιρικής κουλτούρας", λέει ο κ. Καραβίας, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο υψηλού επιπέδου στελεχιακό δυναμικό της και στην εκτός Ελλάδος παρουσία της Eurobank.

  "Η διεθνής μας παρουσία αποτελεί "κλειδί" της επιτυχίας μας για τη διαφοροποίηση των πηγών εσόδων της Τράπεζας και δημιουργεί έναν πιο ισχυρό επενδυτικό οργανισμό για τους μετόχους μας. Υπ΄ αυτή την έννοια, ανοίγουμε τον δρόμο για την Ελλάδα ως σύνολο", καταλήγει ο CEO της Eurobank.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων