Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 22-Φεβ-2020 12:00

  Νομοθετική θωράκιση Κεφαλαιαγοράς και "προβληματικές" ΔΕΚΟ οι επόμενες προτεραιότητες του ΥΠΟΙΚ

  Νομοθετική θωράκιση Κεφαλαιαγοράς και "προβληματικές" ΔΕΚΟ οι επόμενες προτεραιότητες του ΥΠΟΙΚ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Δήμητρας Καδδά

  Με στόχο  να διατηρηθεί το καλό "μομέντουμ" και να τονωθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών αλλά και των "θεσμών" επιταχύνει το ΥΠΟΙΚ το έργο του σε τρεις κατευθύνσεις: επιχειρεί να αναδείξει πολιτικά τη θετική -όπως αναμένεται- έκθεση για την 5η αξιολόγηση προκειμένου να ισχυροποιήσει την ελληνική διαπραγματευτική θέση, να προωθήσει στη Βουλή τρία νομοσχέδια εκ των οποίων τα δύο είναι φορολογικά και το τρίτο αφορά στη θωράκιση της κεφαλαιαφοράς, αλλά και να επιταχύνει το  "νοικοκύρεμα" εκκρεμοτήτων του παρελθόντος με επόμενο βήμα τις "προβληματικές" εταιρείες.

  Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, περιμένει την Τετάρτη τις ανακοινώσεις για την 5η αξιολόγηση της χώρας σε καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως θα καταγράφει επαρκή πρόοδο.

  Μια επόμενη πιστοποίηση της αναγνώρισης των προσπαθειών αναμένεται τις επόμενες μέρες να δοθεί και από τη Φρανκφούρτη. Συνδέεται με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αρθεί το πλαφόν που είχε επιβληθεί τα χρόνια των μνημονίων στις ελληνικές τράπεζες, προκειμένου να αγοράσουν κρατικά ομόλογα την οποία έχει προαναγγείλει ο ΥΠΟΙΚ.

  Οι παραπάνω προσπάθειες στηρίζουν τα θετικά στοιχεία για την πορεία της οικονομίας και των δημοσιονομικών στοιχείων που πρόσφατα έλαβαν τη "βούλα" και του Γραφείου Προϋπολογισμού του κράτους στη Βουλή. Θεωρείται δεδομένη η επίτευξη του στόχου για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019 παρά τις πρόσθετες ελαφρύνσεις.

  Όπως αναφέρεται στην έκθεση, ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών στη Μεταποίηση (PMI) διαμορφώθηκε στις 54,4 μονάδες τον Ιανουάριο του 2020, ελαφρώς αυξημένος σε σχέση με τον Δεκέμβριο του προηγούμενου έτους (53,9). Η αύξηση αυτή υποδηλώνει ένα ισχυρό ξεκίνημα για το 2020.

  Επίσης, ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος  διαμορφώθηκε στις 108,4 μονάδες τον Ιανουάριο του 2020, μειωμένος σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2019 (109,4), αλλά αυξημένος σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2018 (99,6).  Ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών στο Λιανικό Εμπόριο τον Νοέμβριο 2019 παρουσίασε αύξηση σε ετήσια βάση κατά 4,1%, ενώ ο Δείκτης Όγκου στο Λιανικό Εμπόριο κατά τον ίδιο μήνα αυξήθηκε κατά 3,1% σε ετήσια βάση.

  Τα 3  νομοσχέδια

  Στο νομοθετικό πεδίο, η πρώτη πρωτοβουλία που θα πάρει τον δρόμο προς τη Βουλή σχετίζεται με την ενσωμάτωση κοινοτικών οδηγιών που αφορούν στη φορολογία. Παράλληλα, ολοκληρώνεται με ταχείς ρυθμούς το νομοσχέδιο για τη θωράκιση της Ελληνικής Κεφαλαιαγοράς και θα προβλέπει, μεταξύ άλλων, την ενίσχυση του πλαισίου εταιρικής διακυβέρνησης.

  Αμέσως μετά, τον δρόμο προς τη Βουλή θα πάρει το νομοσχέδιο για την πάταξη της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου σε ποτά, τσιγάρα και καύσιμα. Σε αυτό, όπως έχει προαναγγελθεί, θα περιλαμβάνονται και διατάξεις για την επιτάχυνση της προδικαστικής ρύθμισης φορολογικών υποθέσεων, αλλά και κίνητρα για την περαιτέρω ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών

  Οι ΔΕΚΟ

  Στο πεδίο των "προβληματικών", το σήμα το έδωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, από τη Βουλή, κατά την παρουσίαση της τροπολογίας που προβλέπει το καθεστώς εξυγίανσης και πλέον αποτελεί νόμο του κράτους. Αφορά την ΕΑΒ, τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και τη ΛΑΡΚΟ. Ωστόσο προτεραιότητα δίδεται και στην ΕΛΒΟ, καθώς, όπως επεσήμανε ο ΥΠΟΙΚ, Χρ. Σταϊκούρας, οι τέσσερις αυτές ΔΕΚΟ έχουν συσσωρευμένα χρέη ύψους 2,5 δισ. ευρώ, "όσο ένας ΕΝΦΙΑ".

  Η ΕΛΒΟ τελεί από το 2014 σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης. Ο διαγωνισμός του 2017 ακυρώθηκε και ο επαναληπτικός διαγωνισμός ήταν άκαρπος. Ακολούθησε πέρυσι πρόσκληση για ελεύθερη διαπραγμάτευση, που επίσης δεν κατέληξε. Πλέον η κυβέρνηση προχώρησε στη διαδικασία της ελεύθερης διαπραγμάτευσης και το επόμενο βήμα είναι η δημοσιοποίηση των κειμένων (Σύμβαση Μεταβίβασης για τα ακίνητα και η Συμφωνία για τη συμμετοχή του Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο του τελικού πλειοδότη) για να προχωρήσει η διαδικασία.

  Στην ΕΑΒ, στόχος είναι η βελτίωση της θέσης της ώστε να διεκδικήσει ικανοποιητικό μερίδιο στην εγχώρια και στην ξένη αγορά. Στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά αναμένεται προκήρυξη διαγωνισμού από τον εκκαθαριστή για τα εναπομείναντα περιουσιακά στοιχεία που έχουν χαρακτηριστεί ως "στρατιωτικά". Αν ο διαγωνισμός κηρυχθεί άγονος, ο ειδικός διαχειριστής είναι υποχρεωμένος να υποβάλει αίτηση πτώχευσης των Ναυπηγείων.

  Στο θέμα της ΛΑΡΚΟ, αν μέσα σε έναν χρόνο δεν πωληθεί σε στρατηγικό επενδυτή, θα πρέπει να οδηγηθεί στην πτώχευση. Ξεκινά άμεσα η διαδικασία της υπαγωγής της χρεοκοπημένης κρατικής βιομηχανίας σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης. Μέσα στον Μάρτιο εγκαθίσταται ειδικός διαχειριστής, ενώ θα ακολουθήσει fast track διαδικασία διαιτησίας για τις διαφορές της ΛΑΡΚΟ με το Δημόσιο και μετά θα υπάρξει πλειοδοτικός διαγωνισμός για το σύνολο ή μέρος του ενεργητικού.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ