Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 19-Φεβ-2020 08:24

  Για ποιες επενδύσεις ενδιαφέρονται τα κρατικά funds των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων

  Για ποιες επενδύσεις ενδιαφέρονται τα κρατικά funds των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Των Νίκου Χρυσικόπουλου και Χάρη Φλουδόπουλου

  Με άξονα την ευρύτερη ισχυροποίηση της στρατηγικής συμμαχίας μεταξύ της Ελλάδας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων πραγματοποιείται σήμερα στην Αθήνα συνάντηση εργασίας του Forum Διευρυμένης Στρατηγικής Συνεργασίας των δύο χωρών.

  Η συνάντηση, σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών, έρχεται ως συνέχεια της προ ολίγων εβδομάδων επίσκεψης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στην αραβική χώρα, κατά την οποία αποτυπώθηκε το ιδιαίτερα θετικό κλίμα στο πλαίσιο της διεύρυνσης των διμερών οικονομικών σχέσεων αλλά και η αναθέρμανση του ενδιαφέροντος για επενδύσεις και συνεργασίες των ΗΑΕ σε σημαντικούς τομείς της εγχώριας οικονομίας.

  Οι προσδοκίες από ελληνικής πλευράς είναι υψηλές, καθώς πρόθεσή είναι να κινητοποιηθούν σημαντικά κεφάλαια από την περιοχή του Κόλπου που θα στηρίξουν την ανάκαμψη της οικονομίας. Στόχος είναι τα κεφάλαια αυτά "να αποτελέσουν μέρος του success story της ελληνικής οικονομίας”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στο Εμιράτο.

  Αντίστοιχα, από πλευράς ΗΑΕ έχει εκφραστεί η πρόθεση να αναδειχθεί η Ελλάδα ως επενδυτικός προορισμός κεφαλαίων από το αραβικό ομοσπονδιακό κράτος σε κλάδους όπως ο τουρισμός, το real estate, η ενέργεια, ο αγροτοδιατροφικός κλάδος, οι υποδομές, η ναυτιλία, η τεχνολογία και η ψηφιακή διακυβέρνηση, σε σειρά αποκρατικοποιήσεων, αλλά και να τεθεί το πλαίσιο συνεργασιών σε τομείς όπως ο πολιτισμός (στο πλαίσιο της συνεργασίας των ΗΑΕ με το Λούβρο), το περιβάλλον και η άμυνα.

  Προπομπός

  Τα θετικά μηνύματα προς την ελληνική κυβέρνηση είχαν δοθεί από το περασμένο φθινόπωρο, μετά την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού στην Ελλάδα και τα σαφή σημάδια για την ανάταξη της εγχώριας οικονομίας.

  Τότε η πρεσβεία των ΗΑΕ στην Ελλάδα σε κλειστή συνάντηση με εκπροσώπους του ελληνικού Τύπου είχε διαμηνύσει πως οι σχέσεις Ελλάδος ΗΑΕ είναι άριστες, θα υπάρξει περαιτέρω ενίσχυση τα επόμενα χρόνια, εστιάζοντας στο γεγονός πως η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας αναζωπυρώνει το ενδιαφέρον για μια σειρά από τοποθετήσεις στην Ελλάδα, σε συνέχεια σημαντικών επενδύσεων που έχουν υλοποιηθεί στο παρελθόν.

  Ακολούθως, σημαίνοντα χαρακτήρα είχε και η υπογραφή στην Αθήνα, τον περασμένο Δεκέμβριο, συμφωνίας στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΑΕ για το 2020.

  Έτσι, σε συνέχεια της κυβερνητικής αποστολής με επικεφαλής τον Πρωθυπουργό, αλλά και της προ ημερών επίσκεψης του Γ.Γ Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του υπουργείου Εξωτερικών, Γρηγόρη Δημητριάδη, στα ΗΑΕ, τριάντα μέλη της αντιπροσωπείας των ΗΑΕ θα βρίσκονται σήμερα στην Αθήνα για συναντήσεις με υπουργούς και στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης, στο πλαίσιο του Φόρουμ.

  Ενδεικτικό της σπουδαιότητας των διμερών επαφών είναι πως επικεφαλής της αντιπροσωπείας των ΗΑΕ τέθηκε ο Υπουργός Επικρατείας, Sultan Ahmed Al Jaber, ο οποίος συγχρόνως είναι Γενικός Διευθυντής και CEO στην κρατική εταιρία πετρελαίου του Άμπου Ντάμπι (Abu Dhabi National Oil Company - ADNOC Group) και Πρόεδρος της Masdar (γνωστής και ως Abu Dhabi Future Energy Company) που επενδύει σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) και ήδη συμπράττει με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες, θυγατρική της ΔΕΗ.

  Εκτός από τον Sultan Al Jaber, ο οποίος είναι προγραμματισμένο να συναντηθεί σήμερα το πρωί με τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, από πλευράς ΗΑΕ στο Forum θα συμμετάσχουν, μεταξύ άλλων, ο γενικός διευθυντής του Abu Dhabi Fund for Development (ADFD), Mohamed Saif Al Suwaidi, τα ανώτερα στελέχη της Abu Dhabi Investment Authority (ADIA), Hamad Al Dhaheri και Saif Al Mashghoni, ο επικεφαλής κυβερνητικών υποθέσεων της Mubadala Investment Company, Khalid Al Rashdi, o πρόεδρος των ομίλων ανάπτυξης ακινήτων Emaar και Eagle Hills, Mohammed Al Abbar, ο επικεφαλής του Abu Dhabi Investment Council Ahmed Al Muhairi, ο οικονομικός διευθυντής του Khalifa Fund (με επίκεντρο τις MμΕ) Marwan Al Suwaidi, ο επικεφαλής στρατηγικής του ομίλου First Abu Dhabi Bank, Karim Karoui και ο αντιπρόεδρος της Mubadala Petroleum, Adnan Omar Bu Futeem.

  Από την πλευρά της κυβέρνησης, στο Φόρουμ θα συμμετάσχουν ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης και ο Υφυπουργός για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης. Επίσης θα εκπροσωπηθούν σε ανώτερο επίπεδο τα Υπουργεία Εξωτερικών, Άμυνας και Πολιτισμού, ενώ παρόντα θα είναι και κυβερνητικά στελέχη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στους τομείς της Ενέργειας, της Ψηφιακής Διακυβέρνησης, του Τουρισμού και της Γεωργίας.

  Επενδυτικοί κολοσσοί

  Τούτων δοθέντων, ζητούμενο, όπως σημειώθηκε, είναι η ενίσχυση των διμερών οικονομικών σχέσεων καθώς και να διευρυνθεί η παρουσία κεφαλαίων από τα ΗΑΕ σε ελληνικά assets, παρουσία που τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί. Μεταξύ αυτών των κεφαλαίων, σημαντική θέση έχει η επένδυση που πραγματοποίησε η Mubadala Investment Company στις ελληνικές ιχθυοκαλλιέργειες, συμμετέχοντας στο σχήμα που απέκτησε το πλειοψηφικό μερίδιο των μετοχών των Νηρέα και Σελόντα, των δύο μεγαλύτερων εταιρειών του κλάδου. Επιπλέον, η Mubadala πέρυσι υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με το ΤΑΝΕΟ (Ταμείο Ανάπτυξης Νέας Οικονομίας) για τη δημιουργία κοινού επενδυτικού ταμείου ύψους 400 εκατ. ευρώ για επενδύσεις σε start ups των τηλεπικοινωνιών και των τεχνολογιών πληροφορικής.

  Στον κλάδο της ενέργειας, πιο πρόσφατη είναι η συνεργασία που ξεκίνησε μεταξύ της ΔΕΗ Ανανεώσιμες με την MASDAR, την εταιρεία ανανεώσιμης ενέργειας του Άμπου Ντάμπι.Η MASDAR που ανήκει εξ ολοκλήρου στην Mubadala θα συνεργαστεί με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες για την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ στην Ελλάδα και ειδικότερα για την ανάπτυξη αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων. Περαιτέρω, η η κρατική εταιρεία ενέργειας του Άμπου Ντάμπι TAQA έχει υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας για κοινές επενδύσεις στον τομέα με τη μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία ΑΠΕ, την Τέρνα Ενεργειακή.

  Και βέβαια αραβικά κεφάλαια έχουν τοποθετηθεί στην Ελλάδα σε σημαντικές τουριστικές επενδύσεις με πιο γνωστή την περίπτωση του Αστέρα. Παράλληλα, η η εταιρεία Kerzner που ελέγχεται από κρατικό επενδυτικό Ταμείο Dubai Investment Corporation , τη Goldman Sachs και το Colony Capital έχει συστήσει κοινοπραξία με την Dolphin Capital Investors στην οποία μετέχουν και άλλοι επενδυτές για το τουριστικό project δημιουργίας πολυτελούς resort στην Κέα. Η επένδυση "One & Only Kea Island” βρίσκεται στη φάση της υλοποίησης.

  Επενδύσεις στην Ελλάδα εξετάζει η SBK Holding, εταιρείας συμφερόντων της ηγεμονικής οικογενείας του Αμπου Ντάμπι με δραστηριότητα στους τομείς του real estate του τουρισμού, της ενέργειας, των μεταφορών και της ναυτιλίας.

  Στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων για υποδομές, η εμιρατινή Dubai Ports World, συμμετείχε στο διαγωνισμό για την παραχώρηση πλειοψηφικού πακέτου 67% του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης, που κατέληξε στο σχήμα DIEP, Terminal Link, Belterra. Ωστόσο πληροφορίες θέλουν να παραμένει ισχυρό το ενδιαφέρον και για το νέο γύρο παραχωρήσεων που θα ξεκινήσει από το ΤΑΙΠΕΔ για τα 10 περιφερειακά λιμάνια ((Αλεξανδρούπολη - Βόλος - Ελευσίνα - Ηγουμενίτσα -Ηράκλειο - Καβάλα - Κέρκυρα - Λαύριο - Πάτρα- Ραφήνα).

  Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι στα ΗΑΕ έχουν παρουσία με γραφεία μεγάλες ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες, που συμμετέχουν στη μεταφορά αργού πετρελαίου και προϊόντων από τα Εμιράτα, αλλά και ελληνικοί κατασκευαστικοί όμιλοι όπως Άκτωρ, ΑΒΑΞ, Αρχιρόδον και ΓΕΚ Τέρνα.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ