Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 17-Φεβ-2020 08:01

  Ώρα μηδέν για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο - Όλες οι αλλαγές

  Ώρα μηδέν για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο - Όλες οι αλλαγές
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Κατσαγάνη

  Σήμερα, εκτός απροόπτου, έρχεται στην Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, όπως δήλωσε χθες ο ίδιος. Στόχος παραμένει να έχει ψηφισθεί έως τις 21 του τρέχοντος μηνός. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα πιο κρίσιμα σημεία του, τα οποία μάλιστα είναι "θετικά" είναι τα ακόλουθα 

  - Προβλέπονται αυξήσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις

  -  Οι νέες συντάξεις με διαδοχική ασφάλιση θα εκδίδονται ταχύτερα

  - Διευκολύνεται η έκδοση συντάξεων συγγενών ΑμεΑ

  - Προβλέπονται ελάχιστες εισφορές για τους παράλληλα απασχολούμενους επαγγελματίες

  - Οι συντάξιμες αποδοχές των μισθωτών  θα υπολογίζονται επί 14 μήνες /έτος

  - Αναγνωρίζονται οι μέρες ασφάλισης των μελών ΔΣ Εταιρειών

  - Δεν θίγονται από το νέο ασφαλιστικό οι επίλεκτες δυνάμεις

  - Εισάγεται νέο σύστημα εισφορών για τους επαγγελματίες

  -  Προβλέπονται Ενιαίοι κανόνες απονομής εφάπαξ

  - Μειώνεται ο απαιτούμενος χρόνος εργασίας για ιατρο-φαρμακευτική περίθαλψη

  - Εισάγεται ειδικό "καθεστώς" εισφορών για όλους τους νέους επαγγελματίες

  - Καταργείται το όριο των 52 ετών για τους δικαιούχους μερισμάτων θανόντων το ΜΤΠΥ

  -Θεσπίζεται προαιρετική υπαγωγή σε επικουρικό-εφάπαξ σε όσους αποκλείονταν

  - Συστήνεται διεύθυνση για ΑμεΑ στον e-ΕΦΚΑ

  - Δίδεται λύση για τις εισφορές των  εργαζομένων μητέρων

  - Θεσπίζεται λιγότερη η  μείωση στις συντάξεις των εργαζόμενων

  - Επιταχύνεται ο χρόνος απονομής σύνταξης

  Πιο αναλυτικά:

  ·  Αυξήσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις 

  "Είναι το πρώτο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, μετά από 12 χρόνια, που δεν θα έχει καμία μείωση στις συντάξεις", τόνισε ο κ. Βρούτσης, συμπληρώνοντας πως "αντίθετα, θα έχει αυξήσεις. Ιδιαίτερα ωφελημένοι, όμως, θα είναι όλοι οι σημερινοί και αυριανοί εργαζόμενοι της χώρας που θα έχουν 30 χρόνια ασφάλισης και πάνω, οι οποίοι, με το νέο νόμο, θα δουν υψηλότερες παροχές, όταν συνταξιοδοτηθούν".

  · Επιταχύνονται οι νέες συντάξεις με διαδοχική ασφάλιση

  " Για πρώτη φορά, ανοίγει ο δρόμος επιτάχυνσης απονομής συντάξεων στις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης. Για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, μειώνουμε τις απαιτούμενες ημέρες ασφάλισης από 1.500 σε 1.000, οι οποίες πραγματοποιούνται στο φορέα της τελευταίας δραστηριότητας ή απασχόλησης, έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες εύρεσης του ασφαλιστικού χρόνου, που οφείλονται στη διαφοροποίηση των εντασσόμενων στον e-EΦΚΑ φορέων κοινωνικής ασφάλισης" σημείωσε ο ίδιος.

  · Διευκόλυνση καταβολής σύνταξης συγγενούς ΑμεΑ

  Δίδεται η "δυνατότητα να λάβει σύνταξη, εφόσον πληροί τις εξ ιδίου δικαιώματος προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, ο γονέας ή σύζυγος ή αδελφός του ανάπηρου μέλους της οικογένειας, του οποίου η καταβολή της σύνταξης έχει ανασταλεί, λόγω της εργασίας του ανάπηρου μέλους".

  · Ελάχιστες εισφορές 252 ευρώ/μήνα για τους μισθωτούς και παράλληλα επαγγελματίες

  Ο Υπ. Εργασίας σημείωσε πως, βάσει του νομοσχεδίου, "οποιοσδήποτε μισθωτός -που παράλληλα έχει επιχειρηματική δραστηριότητα - με μεικτό μισθό 934 ευρώ, καλύπτει τα 252 ευρώ, που αντιστοιχούν στη 2η ασφαλιστική κατηγορία των αυτοαπασχολουμένων και εκπληρώνει πλήρως τις ασφαλιστικές του υποχρεώσεις"

  · Επί 14μηνων/έτος αποδοχών θα υπολογίζονται οι συντάξιμες αποδοχές

  "Ο συντάξιμος μισθός όλων των ασφαλισμένων υπολογίζεται  με τις αποδοχές 14 μηνών και όχι των 12 μηνών", τόνισε ο ίδιος.

  ·  Αναγνωρίζονται οι μέρες ασφάλισης για τα μέλη ΔΣ επιχειρήσεων

  Σύμφωνα με τον ίδιο λύνεται "το πρόβλημα του υπολογισμού του χρόνου ασφάλισης για τις αμοιβές των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των επιχειρήσεων, εξαλείφοντας τις αδικίες του παρελθόντος, κυρίως, όμως, την ταλαιπωρία και τη γραφειοκρατία, που υφίστανται".

  ·  Δεν θίγονται από το νέο ασφαλιστικό οι επίλεκτες δυνάμεις

  "Οι υπηρετούντες στις επίλεκτες δυνάμεις των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφάλειας (βατραχάνθρωποι, καταδρομείς, πυροτεχνουργοί, κ.ά.), αλλά και οι πιλότοι μας, δεν θα θιγούν από το νέο ασφαλιστικό σύστημα. Αντίθετα, προστατεύονται", τονίζει ο κ. Βρούτσης.

  · Νέο σύστημα εισφορών για τους επαγγελματίες

  Ο κ. Βρούτσης σημείωσε πως "οι εισφορές Ιανουαρίου των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολουμένων και των αγροτών, θα υπολογιστούν και θα πληρωθούν με το νέο σύστημα εισφορών. Η καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών θα γίνει για μία και μοναδική φορά, μέχρι τις 12 Μαρτίου". Ο ίδιος επισήμανε πως "στη νέα πλατφόρμα θα διακρίνονται δύο τίτλοι: "ΕΠΙΛΕΓΩ ΕΛΕΥΘΕΡΑ, ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΥΨΗΛΟΤΕΡΑ", καθώς όλη η δομή της νέας ασφαλιστικής αλλαγής για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους και τους αγρότες, έχει διαμορφωθεί, έτσι ώστε να συμφέρει όλους να επιλέγουν υψηλότερη κατηγορία για πολύ υψηλότερη σύνταξη".

  · Ενιαίοι κανόνες απονομής εφάπαξ

  Ο κος. Βρούτσης τόνιε πως "για πρώτη φορά, δημιουργείται ενιαίος κανόνας απονομής εφάπαξ για όλους", καθώς "καταργείται ο ελάχιστος χρόνος ασφάλισης για θεμελίωση αυτοτελούς δικαιώματος εφάπαξ παροχής και προκρίνεται η ενιαία αντιμετώπιση όλων των ασφαλισμένων, ενώ απλοποιείται και η διαδικασία απονομής της εν λόγω παροχής".

  · Μειώνεται ο απαιτούμενος χρόνος εργασίας για ιατρο-φαρμακευτική περίθαλψη

  "Μειώνεται ο απαιτούμενος χρόνος εργασίας από 75 ημέρες για το μισθωτό σε 50 και για τον μη μισθωτό από 3 μήνες σε 2, για την απόκτηση ασφαλιστικής ικανότητας και παροχών υγειονομικής περίθαλψης", σημείωσε ο κος. Βρούτσης.

  · Ειδικό "καθεστώς" εισφορών για όλους τους νέους επαγγελματίες

  Προβλέπεται "ειδική μέριμνα για τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους και, μάλιστα, με το νέο ασφαλιστικό νόμο, διευρύνεται όχι μόνο στους νέους επιστήμονες, (όπως ίσχυε μέχρι σήμερα), αλλά και σε κάθε έναν νέο που αποφασίζει να δημιουργήσει την επιχείρησή του. Η ειδική μέριμνα έχει να κάνει με μειωμένες εισφορές που θα έχει ο νέος για τα πέντε πρώτα έτη".

  · Εξαιρούνται από την εισφορά υγείας οι δικαιούχοι εξωιδρυματικών επιδομάτων

  "Οι  συνταξιούχοι που λαμβάνουν εξωιδρυματικό επίδομα ή επίδομα απολύτου αναπηρίας ή επίδομα τυφλότητας θα εξαιρούνται από την επιβολή της εισφοράς 6% υπέρ ΕΟΠΥΥ επί των επιδομάτων τους", σύμφωνα με τον κο. Βρούτση.

  · Καταργείται το όριο των 52 ετών για τους δικαιούχους μερισμάτων θανόντων το ΜΤΠΥ

  "Καταργείται το  ηλιακό όριο των 52 ετών για τους χήρους ή χήρες κατά το χρόνο του θανάτου των πρώην μερισματούχων του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ), προκειμένου για την επιχορήγησή του κατά τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας τους".

  · Προαιρετική υπαγωγή σε επικουρικό-εφάπαξ σε όσους αποκλείονταν

  "Διευρύνεται  για πρώτη φορά το πεδίο εφαρμογής - σε προαιρετική βάση - της υπαγωγής στην επικουρική σύνταξη και της εφάπαξ παροχής σε εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους οι οποίοι δεν είχαν τη δυνατότητα πριν να υπαχθούν στο σύστημα επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ παροχών", τόνισε ο ίδιος.

  · Διεύθυνση για ΑμεΑ στον e-ΕΦΚΑ

  " Συστήνεται στον e-ΕΦΚΑ, η Διεύθυνση Διευθέτησης Αναφορών για θέματα Α.Μ.Ε.Α., με στόχο την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της Διοίκησης, την εμπέδωση μίας νέας ανθρωποκεντρικής λειτουργίας αυτής, αλλά και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των ατόμων με αναπηρία", σύμφωνα με τον κο. Βρούτση.

  · Λύση για τις εισφορές των  εργαζομένων μητέρων

  " Με διάταξη νόμου - και όχι με εγκύκλιο - λύνεται οριστικά το κενό νόμου που δημιούργησε ο νόμος Κατρούγκαλου στις εργαζόμενες μητέρες που αποκτούν παιδί και τις μειωμένες εισφορές τους. Η διάταξη αφορά εργαζόμενες μητέρες με έμμισθη σχέση εργασίας είτε αυτοαπασχολούμενες είτε ελεύθεροι επαγγελματίες είτε απασχολούμενες στον αγροτικό τομέα”, σημείωσε ο ίδιος.

  · Λιγότερη η  μείωση στις συντάξεις των εργαζόμενων

  "Οι  πολύτεκνοι και γεωργοί συνταξιούχοι προστατεύονται απόλυτα, καθώς θα απολαμβάνουν το 100% της σύνταξής τους. Όλοι οι υπόλοιποι συνταξιούχοι, εφόσον εργάζονται, θα λαμβάνουν το 70% της σύνταξής τους", τόνισε ο ίδιος.  

  · Επιταχύνεται ο χρόνος απονομής σύνταξης

  Τέλος, σημείωσε ο κ. Βρούτσης "η  διοικητική και οργανωτική ενοποίηση κάτω από την "ομπρέλα" του νέου e-ΕΦΚΑ θα οδηγήσει σε ταχύτερο χρόνο απονομής των συντάξεων, καθώς, μέχρι σήμερα, για την απονομή της κύριας, της επικουρικής και του εφάπαξ ενός ασφαλισμένου, χρειάζονταν τρεις διαφορετικοί υπάλληλοι από τρεις διαφορετικούς φορείς. Μετά τη δημιουργία του e-ΕΦΚΑ, δημιουργούνται ενιαίοι ασφαλιστικοί φάκελοι. Ένας μόνο υπάλληλος θα απονέμει και τις τρεις συντάξεις".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ