Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 15-Φεβ-2020 08:28

  Moντέλο Βρετανίας "συστήνουν" οι Βρυξέλλες για τον 2ο πυλώνα ασφάλισης στην Ελλάδα

  Moντέλο Βρετανίας "συστήνουν" οι Βρυξέλλες για τον 2ο πυλώνα ασφάλισης στην Ελλάδα
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Κατσαγάνη

  Τη θέσπιση δυνατότητας "αυτοσυμμετοχής" των μικρομεσαίων επιχειρηματιών στον 2ο πυλώνα της ασφάλισης της Ελλάδας, όπως ισχύει και στη Μεγάλη Βρετανία, συνέστησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλιση και τις Επαγγελματικές Συντάξεις (EIOPA) Gabriel Bernardino,  μιλώντας προχθές στο 1ο Συνέδριο της Επαγγελματικής Ασφάλισης, το οποίο διοργάνωσε η Ελληνική Ένωση Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΕΛΕΤΕΑ).

  Σύμφωνα με το μοντέλο αυτό, ένας επιχειρηματίας μπορεί να ασφαλίζεται στον πυλώνα των επαγγελματικών ταμείων, ενώ μπορεί να αποχωρεί όποτε αυτός επιθυμεί. 

  Ο ίδιος σημείωσε πως το μοντέλο της προαιρετικής ασφάλισης στα επαγγελματικά ταμεία, το οποίο λειτουργεί στην Ελλάδα, δεν έχει φέρει σημαντικά αποτελέσματα.  

  Ο κ. Bernardino τόνισε πως η ενίσχυση της επαγγελματικής ασφάλισης θα φέρει μακροχρόνια επενδύσεις, διασφαλίζοντας έτσι τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος συνολικά.

  Εξάλλου, επισήμανε πως πρέπει να γίνει αφενός "δομική μεταρρύθμιση" στο συνταξιοδοτικό σύστημα και αφετέρου να υπάρξει "μεγαλύτερη ελευθερία", η οποία –όμως– θα βαδίζει "χέρι-χέρι" με την "ενισχυμένη εποπτεία". 

  Ο πρόεδρος της EIOPA συνέστησε τη σύσταση επαγγελματικών ταμείων στα οποία θα μπορούν να συμμετέχουν πολλές επιχειρήσεις. Επίσης, ο ίδιος  τόνισε πως τέτοια ταμεία πρέπει να μπορούν να ιδρυθούν με λιγότερα από 100 μέλη. Εξάλλου, θα μπορούσαν να υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές καταβολής ασφαλίστρων και μικτών μορφών συνταξιοδότησης.   Ο κ. Bernardino δήλωσε πως πρέπει να υπάρξει μία "πραγματική επανάσταση" στο συνταξιοδοτικό. 

  Από πλευράς του, ο Υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, λαμβάνοντας τον λόγο αμέσως μετά τον πρόεδρο της ΕΙΟPA, τόνισε πως η κυβέρνηση "πιστεύει" στην ύπαρξη τριών πυλώνων ασφάλισης (σ.σ. 1ος  αναδιανεμητικός-δημόσιος, 2ος κεφαλαιοποιητικός, 3ος ιδιωτικός) και επιθυμεί την "ενίσχυση" μέσα από "θεσμικές παρεμβάσεις" στον 2ο και 3ο πυλώνα. Ειδικά σε σχέση με τον 2ο πυλώνα, ο κος. Βρούτσης προανήγγειλε:

  - την κατάθεση και ψήφιση νομοσχεδίου για την ενσωμάτωση της δεύτερης ευρωπαϊκής οδηγίας για τα επαγγελματικά ταμεία

  - την προώθηση κανονιστικών πράξεων που προβλέπονται στο νομοσχέδιο

  - την περαιτέρω νομική θωράκιση των επαγγελματικών ταμείων μέσω τροποποίησης του (σ.σ. θεμελιακού) νόμου του  2002 

  - την τροποποίηση και συμπλήρωση του νομικού πλαισίου με στόχο την ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία των επαγγελματικών ταμείων. 

  Η τοποθέτηση τόσο του κ. Bernardino όσο και του κ. Βρούτση ήλθε λίγο πριν την κατάθεση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου του Υπ. Εργασίας στη  Βουλή. Στο ν/σ αυτό δεν θα περιλαμβάνεται καμία διάταξη που να αφορά τον 2ο πυλώνα ασφάλισης. Ωστόσο, αμέσως μετά την ψήφιση του νέου Ασφαλιστικού, το Υπ. Εργασίας θα φέρει στη Βουλή το προαναφερθέν νομοσχέδιο για την ενσωμάτωση της δεύτερης ευρωπαϊκής οδηγίας για την επαγγελματική ασφάλιση στην Ελλάδα. Εξάλλου, εκκρεμεί η υλοποίηση της προεκλογικής εξαγγελίας της ΝΔ περί διαμόρφωσης ενός 2ου πυλώνα ασφάλισης ο οποίος θα είναι "υποχρεωτικός", "κεφαλαιοποιητικός", όπου ο ίδιος ο ασφαλισμένος θα μπορεί να επιλέγει μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών φορέων. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων