Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 11-Φεβ-2020 16:01

  Επαφές στο Βερολίνο και εφαρμοστικό έργο για να ανοίξει ο δρόμος των ελαφρύνσεων

  Επαφές στο Βερολίνο και εφαρμοστικό έργο για να ανοίξει ο δρόμος των ελαφρύνσεων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Δήμητρας Καδδά

  Η ενεργοποίηση κρίσιμων νομοθετικών παρεμβάσεων που έχουν ήδη ψηφιστεί αλλά απαιτούν εφαρμοστικό έργο αποτελούν προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Το σχέδιο "Ηρακλής" για την απομείωση των κόκκινων δανείων, αλλά και ο Αναπτυξιακός Νόμος για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας συνιστούν δύο σημαντικά  "στοιχήματα", εξηγούν αρμόδιες διαπραγματευτικές πηγές. 

  Η εφαρμογή τους, εξηγούν,  αποτελεί σημαντικό βήμα για την προώθηση της "καλής εικόνας" της χώρας προς τους θεσμούς και προς τις αγορές.  Μαζί με τα προαπαιτούμενα της πέμπτης αξιολόγησης (σ.σ. που πρέπει να ολοκληρωθούν έως την Παρασκευή), αλλά και με την επιτάχυνση των υπολοίπων κυβερνητικών δεσμεύσεων (όπως είναι η μεγαλύτερη εισπραξιμότητα των φόρων μέσω ευρείας χρήσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών, το "νοικοκύρεμα" των δημοσίων δαπανών και η επιτάχυνση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων), συμπληρώνουν την "εικόνα" της προόδου και της διατήρησης του μεταρρυθμιστικού "μομέντουμ". 

  Όλα αυτά, ενόψει μιας πολύμηνης διαπραγματευτικής πορείας, η οποία χαράσσεται σε τεχνοκρατικό αλλά και σε πολιτικό επίπεδο. Με στόχο μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο για ελαφρύνσεις.

  Τα ραντεβού στο Βερολίνο

  Ο  επόμενος πολιτικός σταθμός είναι το Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας. Ειδικής σημασίας θεωρείται και το ταξίδι του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα στο Βερολίνο, το οποίο προανήγγειλε μέσω συνέντευξής του στην εφημερίδα Spiegel και θεωρείται ένα αποφασιστικό βήμα για τη διαμόρφωση των αναγκαίων πολιτικών συμμαχιών ανά την Ευρώπη.

  Αποτελεί μέρος της διαπραγματευτικής προσπάθειας που κορυφώνεται με τη συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στις 9  Μαρτίου στο Βερολίνο. Θα μιλήσουν από κοινού στο πλαίσιο του "Γερμανο-ελληνικού οικονομικού φόρουμ- όραμα και επενδυτικές ευκαιρίες" που έχει εδώ και καιρό προγραμματιστεί.  Διενεργείται από το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο υπό την αιγίδα των υπουργείων Οικονομίας της Ελλάδας και της Γερμανίας. Έχει προγραμματιστεί να μετέχουν στις εργασίες του  και εκπρόσωποι από τον επιχειρηματικό κόσμο αλλά και από  τον τραπεζικό χώρο. 

  Τα επόμενα βήματα

  Σε επίπεδο "πορισμάτων",  οι επόμενοι σταθμοί είναι η έκθεση για την 5η αξιολόγηση (που αναμένεται να εκδοθεί στις 26 Φεβρουαρίου συνοδευόμενη από το υπόλοιπο πακέτο εγγράφων του ευρωπαϊκού εξαμήνου), αλλά και οι χειμερινές εκτιμήσεις της Κομισιόν (που θα προηγηθούν χρονικά αυτή την Πέμπτη, καταγράφοντας ταχύτερες αναπτυξιακές προοπτικές για τη χώρα). Αναμένεται να διαμορφώσουν τις προϋποθέσεις για να επιχειρήσει η ελληνική πλευρά τη σταδιακή κάμψη των αντιδράσεων (σ.σ. που ακόμα υφίστανται), αναφορικά με τα ελληνικά αιτήματα και κυρίως με το θέμα μιας άμεσης μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων.

  Σταδιακή προσέγγιση

  Το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης προσανατολίζεται σε μία διαπραγμάτευση σταδιακής προσέγγισης και συζήτησης των ελληνικών αιτημάτων. Αυτό άλλωστε συμβούλεψε την προηγούμενη εβδομάδα και ο αρμόδιος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πάολο Τζεντιλόνι κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα.

  Σε αυτό το πλαίσιο (σ.σ. που θεωρείται κομβικής σημασίας όχι μόνο για την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό αλλά και για την τόνωση της ίδιας της οικονομίας), επιχειρείται η πληρέστερη και ταχύτερη δυνατή εφαρμογή του κυβερνητικού έργου,  ειδικά αυτού των οικονομικών υπουργείων.

  Σε σειρά προτεραιότητας τίθενται οι επόμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης. Το νομοσχέδιο για την Κεφαλαιαγορά, για την πάταξη του λαθρεμπορίου, αλλά και το νέο Πτωχευτικό Δίκαιο, αποτελούν κάποιους από τους επόμενους στόχους. Μετά, βεβαίως, την κατάθεση του Ασφαλιστικού Νομοσχεδίου (σ.σ. που αναμένεται εντός των ημερών).

  Όσο για τα σενάρια περί φοροελαφρύνσεων, οι αποφάσεις για αυτές αναμένονται μετά το πρώτο τρίμηνο του έτους. Συνδέονται όχι μόνο με την επιτυχία της άσκησης για τις νέες αντικειμενικές (σ.σ. στόχος είναι να οδηγήσει σε μεσοσταθμική μείωση κατά τουλάχιστον 8% του ΕΝΦΙΑ), άλλα και με απτά στοιχεία για την καλή πορεία του Προϋπολογισμού.

  Τα στοιχεία θα πρέπει να δείχνουν επαρκή υπερ-εκτέλεση και άρα τον δημοσιονομικό χώρο για περαιτέρω μειώσεις (σ.σ. με δεδομένη την πρόθεση της κυβέρνησης να περιορίσει  την εισφορά αλληλεγγύης).

  Η δηλωμένη πρόθεση από τους θεσμούς να τεθούν τον Ιούνιο τα μεγάλα "αιτήματα" για αλλαγές δημοσιονομικών στόχων, με πρώτο αυτόν των κερδών των ομολόγων, δημιουργεί ένα χρονικό περιθώριο. Αφορά στη διαμόρφωση της ελληνικής θέσης σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματα και με το νέο Μεσοπρόθεσμο Προϋπολογισμό 2021-2023 έως τον προσεχή Μάιο. 

  Ανάλογα λοιπόν με την πορεία της οικονομίας και με την πρόοδο που έως τότε θα έχει επιτευχθεί, αλλά και με τη διαμόρφωση των συσχετισμών ανά την Ευρώπη, θα αποφασιστεί ο χρόνος και ο τρόπος των επόμενων ελληνικών κυβερνητικών κινήσεων. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων