Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 27-Ιαν-2020 15:17

  Χρ. Σταϊκούρας: Βγαίνουμε στις αγορές με 15ετές ομόλογο

  Χρ. Σταϊκούρας: Βγαίνουμε στις αγορές με 15ετές ομόλογο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Αισιοδοξία για την ελληνική οικονομία εξέφρασε ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος μίλησε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3.

  Σύμφωνα με τον υπουργό η ελληνική οικονομία δείχνει να βελτιώνεται σημαντικά και δήλωσε πεπεισμένος ότι η χώρα θα βγει στις αγορές. "Σήμερα θα βγούμε στις αγορές με 15αετές ομόλογο" είπε χαρακτηριστικά. Ωστόσο, τόνισε πως χρειάζεται πολλή δουλειά μέχρι να σταθεροποιηθεί η οικονομία και ότι δεν έχουμε φτάσει ακόμα στο σημείο που θα είναι ο ίδιος ευχαριστημένος.

  "Κόκκινα" Δάνεια

  Ερωτηθείς για τις τράπεζες και τα δάνεια, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι οι τράπεζες έχουν ξεκινήσει σιγά σιγά να διευκολύνουν τον κόσμο αλλά όχι στο επιθυμητό επίπεδο. Παράλληλα τόνισε πως για να δοθούν δάνεια θα πρέπει οι τράπεζες να μπορούν να αντλήσουν από κάπου κεφάλαια, γι’αυτό υπάρχει το σχέδιο "Ηρακλής" που αφορά τα κόκκινα δάνεια.

  Ο υπουργός, επίσης, επεσήμανε ότι η ρευστότητα θα ενισχυθεί το 2020.

  Σχετικά με τους πλειστηριασμούς στις πρώτες κατοικίες, που πρόκειται να αρχίσουν από τον Απρίλιο, ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε πως η προστασία της πρώτης κατοικίας σταμάτησε μετά το τέλος του 2019, απλά πήρε παράταση για 4 ακόμα μήνες.

  Τόνισε όμως ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να δημιουργήσει ένα συνολικό πλαίσιο αντιμετώπισης των χρεών των πολιτών.

  Αυτό θα συμπεριλαμβάνει:

  -    Δεύτερη ευκαιρία για επιχειρήσεις που έχουν ανάγκη
  -    Θα βγαίνουν στη "φόρα" οι στρατηγικοί κακοπληρωτές
  -    Δίκτυ ασφαλείας ευάλωτων νοικοκυριών

  "Η ελληνική οικονομία βελτιώνεται και οι ενέργειες που θα οδηγήσουν στην σταθεροποίηση έχουν δρομολογηθεί", προσέθεσε ο ίδιος.

  Στη συνέχεια ο κ. Σταϊκούρας, επεσήμανε ότι η οικονομική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση δεν έχει καμία σχέση με αυτή της προηγούμενης κυβέρνησης.

  Δημοσιονομικός χώρος και άμυνα

  Όπως είπε, για να υπάρξει περαιτέρω βελτίωση της οικονομίας θα πρέπει να υλοποιηθεί ο προϋπολογισμός που ψήφισαν. Η δημιουργία δημοσιονομικού χώρου είναι η κεντρική φιλοσοφία που θα ακολουθήσουν. Ο υπουργός εκτίμησε ότι η εξεύρεση του δημοσιονομικού χώρου να βρεθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο για να επέλθουν περαιτέρω μειώσεις των φόρων, ΕΝΦΙΑ και εισφορά αλληλεγγύης, πέραν του Προϋπολογισμού.

  Αναφερόμενος στα εξοπλιστικά προγράμματα ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι "οφείλουμε να δημιουργήσουμε δημοσιονομικό χώρο ώστε να ενισχύσουμε τις αποτρεπτικές δυνάμεις της χώρας".

  Ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε, επίσης, ότι η χώρα έχει κερδίσει αξιοπιστία στο εξωτερικό αλλά και τις προϋποθέσεις για να διεκδικήσει την μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021 και εκτίμησε ότι η ανάπτυξη για το 2019 θα κλείσει στο 2%.

  Ασφαλιστικές εισφορές

  Όσον αφορά το ζήτημα που τέθηκε με τον κ. Βρούτση, είπε ότι υπάρχει πλήρης ταύτιση απόψεων και ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα με το ασφαλιστικό. Ο κ. Σταϊκούρας διέψευσε ότι το Υπουργείο Οικονομικών είχε διαφωνίες για τις οικονομικές επιβαρύνσεις που φέρνει το νέο ασφαλιστικό του Υπουργείου Εργασίας.

  Σχετικά με τις ασφαλιστικές εισφορές, ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε πως μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2020 θα υπάρξει 0,9% μείωση φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

  "Προσπαθούμε να διοχετεύσουμε πόρους στην πραγματική οικονομία", είπε κλείνοντας ο υπουργός.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ