Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 21-Ιαν-2020 08:09

  Τα δύο αγκάθια και το κρίσιμο 48ωρο στις διαπραγματεύσεις για τα ενεργειακά

  Τα δύο αγκάθια και το κρίσιμο 48ωρο στις διαπραγματεύσεις για τα ενεργειακά
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Για την ερχόμενη Πέμπτη έχει οριστεί το κρίσιμο ραντεβού του υπουργού ενέργειας Κ. Χατζηδάκη με τους επικεφαλής των θεσμών, χωρίς ωστόσο να έχει επιτευχθεί, τουλάχιστον σε τεχνικό επίπεδο, να γεφυρωθούν οι διαφορετικές προσεγγίσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των Βρυξελλών σε ό,τι αφορά τις εκκρεμότητες που υπάρχουν στην αγορά της ενέργειας.

  Για την ακρίβεια, η κυριότερη διαφορά που καταγράφεται αυτή τη στιγμή αφορά στην αγορά του ηλεκτρισμού και την υποχρέωση για περιορισμό της δεσπόζουσας θέσης της ΔΕΗ, για την οποία οι Βρυξέλλες θεωρούν ότι θα πρέπει να υπάρξουν επιπρόσθετα μέτρα, ιδίως μετά την αποτυχία της λιγνιτικής αποεπένδυσης, την οποία πιστώνεται η προηγούμενη κυβέρνηση.

  Ως γνωστόν το βασικό μέτρο που έχει προταθεί από ελληνικής πλευράς, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος, είναι το επιθετικό πρόγραμμα απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, που προβλέπεται να σταματήσουν να λειτουργούν σταδιακά, εντός των επόμενων τριών ετών, μέχρι το 2023. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αφού η ΔΕΗ θα πάψει να έχει στον στόλο της λιγνιτικές μονάδες σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, ικανοποιείται η βασική υποχρέωση που αφορά στην υπόθεση της δεσπόζουσας θέσης στην αγορά λιγνίτη.

  Αν και το συγκεκριμένο μέτρο είχε προταθεί από την Κομισιόν και στην προηγούμενη κυβέρνηση ως μια πιθανή εναλλακτική, εντούτοις το ρήγμα αξιοπιστίας που επήλθε πέρυσι από τους χειρισμούς που οδήγησαν στο ναυάγιο της λιγνιτικής αποεπένδυσης, έχει δημιουργήσει τριγμούς και έχει "σκληρύνει” τη στάση των Βρυξελλών, οι οποίες ζητούν επιπλέον ασφαλιστικές δικλίδες που θα εφαρμοστούν παράλληλα με το πρόγραμμα της απολιγνιτοποίησης.

  Ποιες είναι αυτές οι δικλείδες; Η ελληνική πλευρά έχει προτείνει ένα μεταβατικό μηχανισμό που θα περιορίζει τη μονοπωλιακή θέση της ΔΕΗ στην λιγνιτική παραγωγή, ωστόσο στις διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν σε τεχνικό επίπεδο ήδη πριν από τις γιορτές, δεν έχει ακόμη καταστεί εφικτή η συμφωνία ως προς τη μορφή και την δομή αυτού του μηχανισμού.

  Οι δύο βασικές διαφωνίες - αγκάθια που καταγράφονται, αφορούν στο ποιοι θα συμμετάσχουν σε αυτόν το μηχανισμό και με ποιους όρους, δηλαδή σε ποια τιμή θα αγοράζεται η ενέργεια από τη ΔΕΗ.

  Πιο συγκεκριμένα, η κυβέρνηση έχει προτείνει τη συμμετοχή σε αυτόν τον μηχανισμό ενεργοβόρων βιομηχανιών, οι οποίες έχουν το πλεονέκτημα ότι αποζημιώνονται για το κόστος των ρύπων που επιβαρύνει τη λιγνιτική παραγωγή. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η ΔΕΗ μπορεί να διαθέτει την ενέργεια σε τιμή που θα καλύπτει όλα τα κόστη της, ακόμη και το υψηλό κόστος ρύπων.

  Το σχήμα αυτό όπως προτείνεται από την ελληνική κυβέρνηση διασφαλίζει ότι δε θα προκληθεί οικονομική ζημιά στη ΔΕΗ, η οποία διανύει μια κρίσιμη περίοδο προσπαθώντας να επανέλθει σε τροχιά κερδοφορίας μετά τη δύσκολη χρήση του 2019.

  Ωστόσο η Κομισιόν, εμφανίζεται να έχει διαφορετική προσέγγιση, ζητώντας να συμμετάσχουν στο μηχανισμό και οι ανταγωνιστές της ΔΕΗ προμηθευτές, με το επιχείρημα ότι θα διασφαλιστεί η πορεία απελευθέρωσης της αγοράς και η μείωση του μεριδίου αγοράς της ΔΕΗ.

  Σε ένα τέτοιο σενάριο η ΔΕΗ θα διέθετε την ενέργεια στο μηχανισμό όχι με βάση το λιγνιτικό κόστος αλλά συνυπολογίζοντας και την υδροηλεκτρική της παραγωγή, όπως συνέβαινε δηλαδή και στις δημοπρασίες ΝΟΜΕ που καταργήθηκαν από την κυβέρνηση τον περασμένο Οκτώβριο.

  Η ελληνική πλευρά ωστόσο επιμένει ότι για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού θα πρέπει να συνυπολογιστούν και οι νέες παράμετροι όπως το πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης, το αυξημένο κόστος των ρύπων που επιβαρύνει τη λιγνιτική παραγωγή της ΔΕΗ αλλά και ο νέος εθνικός ενεργειακός σχεδιασμός που προβλέπει την αυξημένη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

  Υπό αυτό το πρίσμα και παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να έρθει σε συμφωνία με τους θεσμούς το συντομότερο δυνατό, η πιθανότητα να βγει λευκός καπνός γύρω από τα ενεργειακά απομακρύνεται. Το ευνοϊκό σενάριο θέλει να βρίσκεται κοινός τόπος και συμφωνία εντός του Φεβρουαρίου, ωστόσο δεν αποκλείεται τελικώς οι αποφάσεις να μετατεθούν για τον Ιούνιο.

  Κρίσιμη παράμετρος, το γεγονός ότι τον Ιούνιο είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει να λειτουργεί το νέο μοντέλο της αγοράς ηλεκτρισμού (target model). Από την επιτυχή εκκίνηση του  target model συναρτώνται πολλά τόσο σε σχέση με την έκβαση των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς όσο και σε σχέση με την ομαλή λειτουργία του ανταγωνισμού στην αγορά.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ