Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 20-Ιαν-2020 08:08

  Εβδομάδα διαβουλεύσεων σε Βρυξέλλες-Αθήνα για επενδύσεις και παροχές

  Εβδομάδα διαβουλεύσεων σε Βρυξέλλες-Αθήνα για επενδύσεις και παροχές
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Δήμητρας Καδδά

  Διαδοχικές διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες και στην Αθήνα ξεκινούν σήμερα,  με το ελληνικό οικονομικό επιτελείο να προωθεί τη θέση για μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο μέσα από άμεση ή έμμεση μείωση των πλεονασμάτων. Και τούτο ώστε μπορέσει να εφαρμόσει την πρωθυπουργική πρόθεση εμπροσθοβαρούς μείωσης των φόρων και των εισφορών για να αυξηθεί η χρηματοδότηση των επενδύσεων.

  Σήμερα, στο περιθώριο της συνεδρίασης του Eurogroup (σ.σ. στο οποίο δεν υπάρχει επισήμως θέμα Ελλάδα), ο ΥΠΟΙΚ Χρήστος Σταϊκούρας έχει προγραμματίσει επαφές με εκπροσώπους των Θεσμών στους οποίους αναμένεται να θέσει το ελληνικό ζήτημα. Θα έχει κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων κ. Paolo Gentiloni, με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας κ. Klaus Regling, καθώς και με τον υπουργό Οικονομικών της Κύπρου κ. Κωνσταντίνο Πετρίδη.

  Οι επαφές στην Αθήνα

  Στη συνέχεια το κέντρο βάρους μεταφέρεται στην Αθήνα. Οι επικεφαλής των Θεσμών έχοντας πλέον λάβει την "εικόνα" από τα κλιμάκια που είχαν διαδοχικά ραντεβού με το ελληνικό επιτελείο όλη την προηγούμενη εβδομάδα ξεκινούν την κάθοδο τους για την Πέμπτη μετάπρογραμματική αξιολόγηση.

  Την ατζέντα από πλευράς θεσμών ανέδειξε ο  εκπρόσωπος του ESM. Ανέφερε ότι θα δώσουν έμφαση στην εκτέλεση προϋπολογισμού, στην πορεία εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς ιδιώτες, στον χρηματοπιστωτικό τομέα (με έμφαση στα "κόκκινα" δάνεια, στο σχέδιο "Ηρακλής", στις αλλαγές του Πτωχευτικού δικαίου και στην παροχή δανείων), στις ιδιωτικοποιήσεις, στο Υπερταμείο, στις συντάξεις, στην αγορά εργασίας και στον τομέα υγείας.

  Η παρούσα αξιολόγηση δε συνδέεται με πακέτο "δόσεων". Ωστόσο, μία πολύ θετική έκθεση (σ.σ. οι ανακοινώσεις αναμένονται προς το παρόν στις 26/2 και θα επικυρωθούν πολιτικά τον Μάρτιο), συνδέεται με την πορεία των διαπραγματεύσεων για τη μείωση των πλεονασμάτων και τον επιπλέον δημοσιονομικό χώρο.

  Τα 3 αιτήματα


  Σύμφωνα με πληροφορίες, στις διαπραγματεύσεις που θα γίνουν στην Αθήνα μεταξύ 22-24 Ιανουαρίου η Ελληνική πλευρά αναμένεται να θέσει επί τάπητος το θέμα του δικαιώματος μεταφοράς υπέρ - πλεονασμάτων από έτος σε έτος. Ο λόγος για το μηχανισμό που έχει ξεκινήσει ως πρόταση του ΔΝΤ και η κυβέρνηση τεκμηριώνει με τεχνοκρατικά  επιχειρήματα ότι μπορεί θα καταστεί εφικτός χωρίς παρενέργειες στην έκθεση βιωσιμότητας του χρέους, αλλά και με ευεργετικό τρόπο για την ανάπτυξη και την οικονομία.

  Το θέμα αυτό αποτελεί το πρώτο (από τα τρία συνολικά) βήματα για χαμηλότερα πλεονάσματα. Επιπλέον:

  * Έως τον Ιούνιο η Ελληνική πλευρά επιχειρεί να έχει προχωρήσει τη διαπραγμάτευση για την αλλαγή χρήσης των κερδών ομολόγων ούτως ώστε να μην τροφοδοτούν τη μείωση του χρέους αλλά συμφωνημένες επενδύσεις. Σημειώνεται ότι τον Ιούνιο έχει προγραμματιστεί να εκδοθεί η επόμενη έκθεση των θεσμών για την έκτη αξιολόγηση η οποία συνδέεται με κέρδη ομολόγων.

  * Παράλληλα προχώρα το ελληνικό αίτημα για μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021 και μετά το οποίο επισήμως θα αποτυπωθεί στο Μεσοπρόθεσμο προϋπολογισμό που θα πρέπει να καταθέσει το ΥΠΟΙΚ στη Βουλή και στις Βρυξέλλες τον Απρίλιο -  Μάιο.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων