Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 08-Ιαν-2020 14:52

  Σπάει τα κοντέρ ο δείκτης οικονομικού κλίματος – σκαρφάλωσε στις 109,5 μονάδες

  Σπάει τα κοντέρ ο δείκτης οικονομικού κλίματος – σκαρφάλωσε στις 109,5 μονάδες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 16:55

  Σπάει τα κοντέρ ο δείκτης οικονομικού κλίματος τον οποίο μέτρα κάθε μήνα ο ΙΟΒΕ. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έγιναν σήμερα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (η οποία συγκεντρώνει τις μετρήσεις από όλα τα κράτη - μέλη) ο πρόδρομος αυτός δείκτης οικονομικής συγκυρίας το μήνα Δεκέμβριο σκαρφάλωσε στις 109,5 μονάδες, έναντι 107 μονάδων το Νοέμβριο και των 106,7 μονάδων τον Οκτώβριο.

  Ουσιαστικά, ο δείκτης οικονομικού κλίματος πλέον επανήλθε στα ιστορικά υψηλά του Οκτωβρίου του 2007.

  Τα αναλυτικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δείχνουν πάρα πολύ μεγάλη βελτίωση στο δείκτη που μετράει την πορεία του οικονομικού κλίματος στο κλάδο των υπηρεσιών. Εξ ίσου εντυπωσιακή ήταν η πορεία και του κλάδου των κατασκευών (αλλά παραμένει σε αρνητικά επίπεδα). Βελτίωση καταγράφηκε στη βιομηχανία, αλλά και στο δείκτη καταναλωτή. Ωστόσο, ελαφρές πιέσεις εκδηλώνονται στο δείκτη που μετρά την πορεία του λιανεμπορίου

  Σημειώνεται ότι ο δείκτης οικονομικού κλίματος θεωρείται ότι δείχνει την πορεία που αναμένεται να έχει η ανάπτυξη μιας χώρας. Η ελληνική κυβέρνηση αναμένει πως το ΑΕΠ του 2019 έκλεισε με άνοδο κατά 2% και ρυθμό ανάπτυξης τουλάχιστον 2,8% για το 2020.

  Οι επίσημες ανακοινώσεις από τον ΙΟΒΕ έχουν προγραμματιστεί για αύριο. Ο ΙΟΒΕ αναφέρει μάλιστα ότι "συνολικά, υπάρχει η αίσθηση πως η κρίση σε μεγάλο βαθμό ανήκει στο παρελθόν και πως τα πραγματικά διαθέσιμα εισοδήματα θα αυξάνονται στο επόμενο διάστημα έστω και σταδιακά. Η συνέχιση, όμως, αυτής της θετικής εξέλιξης, θα εξαρτηθεί κρίσιμα, πέρα από τις διεθνείς εξελίξεις, από τις αποφάσεις της οικονομικής πολιτικής στη χώρα".

  Η τόνωση του οικονομικού κλίματος τον Δεκέμβριο εκτιμάται από αρμόδιες πήγες ότι συνδέεται τόσο με την ολοκλήρωση συμφωνίας με τους θεσμούς όσο και με το πακέτο παροχών με τις υπόλοιπες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.

  Ανά την ΕΕ ο δείκτης οικονομικού κλίματος παρέμεινε σταθερός στις 100,0 μονάδες. Κατεγράφη σημαντικά μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στις υπηρεσίες, τις κατασκευές και, σε μικρότερο βαθμό, το λιανικό εμπόριο, ενώ η καταναλωτική εμπιστοσύνη μειώθηκε και η εμπιστοσύνη στη βιομηχανία έμεινε ουσιαστικά αμετάβλητη. Ο δείκτης αυξήθηκε σημαντικά στην Ιταλία (1,7 μονάδες) και την Ισπανία (1,3 μονάδες) και λιγότερο στη Γερμανία (0,4 μονάδες), ενώ μειώθηκε στη Γαλλία (0,2 μονάδες) και την Ολλανδία (0,4 μονάδες).

  Σταϊκούρας: Η εμπιστοσύνη νοικοκυριών και επιχειρήσεων σταδιακά αποκαθίσταται

  "Η εμπιστοσύνη νοικοκυριών και επιχειρήσεων σταδιακά αποκαθίσταται", αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σχολιάζοντας την τελευταία άνοδο του δείκτη. 

  "Η κυβέρνηση προχωράει με ιεραρχημένα, σταθερά και γοργά βήματα στην υλοποίηση του σχεδίου της, που έχει ως στόχο την ολόπλευρη ισχυροποίηση της οικονομίας και της χώρας, την υψηλή και διατηρήσιμη οικονομική ανάπτυξη, τη δημιουργία πολλών και καλών θέσεων απασχόλησης και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής", αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών.

  Σημειώνεται ότι το το τελευταίο εξάμηνο ο Δείκτης παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα, σταθερά πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης.

   Δ. Καδδά

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ