Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 19-Δεκ-2019 09:04

  Σταϊκούρας: Πώς θα γίνει η μείωση του ΕΝΦΙΑ

  Σταϊκούρας: Πώς θα γίνει η μείωση του ΕΝΦΙΑ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Δήμητρας Καδδά

  Το περιθώριο διεύρυνσης του ποσού, καθώς και των κριτηρίων για το κοινωνικό μέρισμα, δίνοντας έμφαση στα ΑΜΕΑ, προανήγγειλε ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

  Παράλληλα, διευκρίνισε ότι θα είναι μεσοσταθμική η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% το 2020 που εξήγγειλε χθες ο Πρωθυπουργός και θα αποφασισθεί μετά την ολοκλήρωση της άσκησης των νέων αντικειμενικών τον προσεχή Μάιο. Μάλιστα, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο μείωσης του ΕΝΦΙΑ επιπλέον του 30% αν υπάρξει στο μέλλον ο δημοσιονομικός χώρος και εφ' όσον πρώτα εφαρμοσθούν οι υπόλοιπες προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης για μειώσεις φόρων και εισφορών.

  Για τον Απρίλιο – Μάιο προανήγγειλε και τις αποφάσεις για το εύρος της μείωσης της Εισφοράς Αλληλεγγύης, καθώς τότε όπως είπε θα υπάρχει ασφαλής εικόνα για το δημοσιονομικό περιθώριο.

  Δίπλα ικανοποιημένος δήλωσε ο ΥΠΟΙΚ για τον Προϋπολογισμό του 2020 διότι, όπως ανέφερε, καταφέραμε σε συνεννόηση με τους θεσμούς να κλείσουμε δημοσιονομικά κενά και να προχωρήσουμε σε σημαντικές δημοσιονομικές ελαφρύνσεις.

  Μείωση ΕΝΦΙΑ

  Για την εξαγγελία περί πρόσθετης μείωσης του ΕΝΦΙΑ κατά 8% το 2020 ανέφερε ότι ήδη ο ΕΝΦΙΑ μειώθηκε μεσοσταθμικά κατά 22% το προηγούμενο καλοκαίρι προσφέροντας αύξηση εισπραξιμότητας από το 80% στο 85%. Αυτό το 5% δίνει επιπλέον δημόσια έσοδα της τάξης των 100 εκατομμυρίων ευρώ, είπε, ένα στοιχείο που είναι εξαιρετικά σημαντικό και δείχνει την κατεύθυνση που πρέπει να έχει η οικονομική πολιτική.  

  Για την εκκρεμότητα μείωσης του κατά 8% ανέφερε "εκτιμούμε ότι μπορεί να γίνει μέσα στο 2020, όταν ολοκληρωθεί η άσκηση για τις αντικειμενικές αξίες. "Στόχος είναι η άσκηση να ολοκληρωθεί το Μάιο και  τα εκκαθαριστικά του 2020 να  περιλαμβάνουν αυτή την επιπλέον μείωση του ΕΝΦΙΑ" επισήμανε.

  "Η δική μου εισήγηση είναι πως όπως και το καλοκαίρι του 2019 έτσι και τώρα η μείωση του ΕΝΦΙΑ να είναι μεσοσταθμική κατά 8%", επισήμανε. Εξήγησε ότι η μείωση προφανώς θα έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά ανά εισόδημα όπως συνέβη και με τη μείωση του 22% που ήδη έγινε.  "Εξαρτάται και από την εκτέλεση του Προϋπολογισμού, είμαστε σαφείς" πρόσθεσε.

  Σε ερώτημα για περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ επισήμανε ότι με την μείωσή του κατά 30% "φτάνουμε στο μέσο όρο φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας που υπάρχει στο εξωτερικό.

  Πρόθεση μας είναι αν μπορέσουμε να μειωθεί περαιτέρω, αλλά μία συνεκτική φορολογική πολιτική πρέπει να θέτει προτεραιότητες έχουμε και άλλα πεδία πολιτικής που πρέπει να μειώσουμε. Έχουμε και άλλους άμεσους φόρους και άλλους έμμεσους φόρους όπως ο ΦΠΑ που είναι επίσης σε πολύ υψηλά επίπεδα και πρέπει να αντιμετωπιστεί στην επόμενη διετία τριετία". Αναφέρθηκε και στην δέσμευση σε βάθος τετραετίας για την επιπλέον μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις και "τις ασφαλιστικές εισφορές που πρέπει να μειώσουμε".

  Σε ερώτημα για το αν είναι ικανοποιημένος με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μία μονάδα ανέφερε ότι "θα θέλαμε πολύ περισσότερα, θα θέλαμε να έχουμε το δημοσιονομικό χώρο για να εφαρμόσουμε νωρίτερα πολύ μεγαλύτερες μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών. Ότι μπορούσαμε κάναμε. Δημιουργήσαμε ένα δημοσιονομικό χώρο 1 δισ ευρώ φέτος και 1,2 δισ ευρώ το 2020, δηλαδή πάνω από 2,2 δισ ευρώ, ενώ βρήκαμε δημοσιονομικά κενά".

  Κοινωνικό μέρισμα

  Αναφορικά με το κοινωνικό μέρισμα και τον αποκλεισμό δικαιούχων ο ΥΠΟΙΚ επανέλαβε ότι "το μέρισμα δεν ήταν μία προγραμματισμένη ελάφρυνση, προέκυψε από το δημοσιονομικό χώρο ο οποίος δημιουργήθηκε".

  "Προφανώς και το μέρισμα έχει αδικίες και εγώ θα ήθελα να μπορούμε να το δώσουμε και σε άλλες κοινωνικές ομάδες. Συνολικά αφορά σε ένα εκατομμύριο πολίτες, εκτιμώ ότι μπορεί να ανέβει λίγο το ποσό που διατίθεται". "Δυστυχώς όταν έχεις ένα μικρό χρηματικό ποσό που δημιουργείται από την υπερφορολόγηση της ελληνικής κοινωνίας προσπαθείς με κάποια στοιχεία και χαρακτηριστικά και με κάποια δεδομένα να ικανοποιήσεις τους περισσότερους" πρόσθεσε.

  Αναφέρθηκε στα ΑΜΕΑ  λέγοντας ότι το μέρισμα ξεκίνησε  "με ένα ηλικιακό κριτήριο γιατί τόσα ήταν τα χρήματα που είχαμε, το διορθώσαμε μετά και εισήχθησαν όλα τα ΑμεΑ βάζοντας όμως κάποια οικονομικά χαρακτηριστικά". Πλέον "είμαστε σε διαδικασία που προσπαθούμε μέσα από τις πλατφόρμες και το δημοσιονομικό χώρο που δημιουργείται κάθε εβδομάδα να διορθώσουμε τις αδικίες" ανέφερε εκτιμώντας ότι  μπορεί έως το τέλος της χρονιάς να υπάρχει επιπλέον χρηματοδότηση.

  Τι θα γίνει το 2020

  Σε ερώτημα αν φέτος είναι το τελευταίο μέρισμα που θα δοθεί, ο ΥΠΟΙΚ απάντησε ότι δεν προβλέπεται στον προϋπολογισμό αλλά ο δημοσιονομικός χώρος που θα δημιουργείται θα κατευθύνεται με μία αναλογία 80% - 20% σε μείωση των φόρων και των δαπανών. Εξήγησε ότι αύξηση δαπανών μπορεί να είναι επενδύσεις σε συγκεκριμένους τομείς όπως η Παιδεία, η Υγεία ή η Άμυνα, αλλά μπορεί να είναι και κοινωνική πολιτική. Θα αποφασισθεί "ανάλογα με τα δεδομένα που θα έχουμε".

  Για το ποσό της 13ης σύνταξης ο ΥΠΟΙΚ απάντησε ότι υπάρχει αλλά "θα αξιοποιηθεί κατά τον τρόπο που κρίνει το Υπουργείο Εργασίας".

  Για την επένδυση στο Ελληνικό ανέφερε ότι σε συνεργασία με τους υπουργούς έγιναν όλες οι κοινές υπουργικές αποφάσεις που απαιτούνταν για να προχωρήσει το έργο. Προχωρήσαμε το διαγωνισμό για το καζίνο και δουλεύουμε πάνω στην διανομή του χώρου που είναι το επόμενο στάδιο, δουλεύουμε πολύ ταχύτερα απ' ό,τι κάποιοι πιστεύουν και υπάρχει συναντίληψη με τους αρμόδιους υπουργούς" είπε.

  Έδωσε παράλληλα έμφαση στις ηλεκτρονικές συναλλαγές για τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, ενώ συμφώνησε ότι είναι πολύ υψηλοί οι  συντελεστές ΦΠΑ.

  Ο υπουργός επισήμανε ότι "είναι αντιληπτό πόσο δύσκολη είναι προτεραιοποίηση της μείωσης των φόρων. Οι αρχές τέθηκαν χθες από τον Πρωθυπουργό, οι προτεραιότητες είναι ο ΕΝΦΙΑ και η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης που θα γίνει όταν δημιουργηθεί με ασφάλεια ο δημοσιονομικός χώρος".

  Εξήγησε ότι "δεν μπορώ να δω κάτι τέτοιο τον Ιανουάριο Φεβρουάριο, αλλά μετά το πρώτο τρίμηνο δηλαδή τον Απρίλιο ή τον Μάιο θα μπορέσω να έχω μία πολύ καλή εικόνα για την πορεία του Προϋπολογισμού". Πρόσθεσε ότι "αυτό που μπορώ να πω είναι ότι με την εμπειρία που έχουμε αποκτήσει το δεύτερο εξάμηνο του 2019 όταν δημιουργήσαμε έναν επιπλέον δημοσιονομικό χώρο 1 δισ. ευρώ αλλά και δεδομένου ότι η προηγούμενη κυβέρνηση έδωσε μέρισμα το Μάιο του 2019, 1 δισ. ευρώ εκτιμούμε ότι αυτό το ποσό μπορεί να βρεθεί το Μάιο". Εκτίμησε ότι τότε "θα έχουμε πολύ καλή εικόνα και για τις δύο κινήσεις σε ΕΝΦΙΑ και εισφορά αλληλεγγύης".

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ