Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 18-Δεκ-2019 11:13

  Αρχές του 2020 η πλήρης άρση του ορίου των ομολόγων που κατέχουν οι ελληνικές τράπεζες

  Αρχές του 2020 η πλήρης άρση του ορίου των ομολόγων που κατέχουν οι ελληνικές τράπεζες
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Σημαντικό σήμα για σημαντική ενίσχυση της εμπιστοσύνης των επενδυτών προς την Ελλάδα, δόθηκε χθες μέσω της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ καθώς έκανε ξεκάθαρο στον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ότι τάσσεται υπέρ της άρσης του ορίου των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν οι ελληνικές τράπεζες, ένα θέμα που απασχολεί έντονα επενδυτές και τράπεζες εδώ και αρκετό διάστημα. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr η πλήρης άρση αυτών των ορίων είναι πολύ κοντά, με πηγές να την τοποθετούν πιθανότατα τον Φεβρουάριο του 2020. Αν και υπάρχουν συζητήσεις για αύξηση του ορίου, ωστόσο η πλήρης άρση φαίνεται πως θα επικρατήσει.

  Οι πολύ θετικές εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος όπως οι επιτυχημένες εκδόσεις ελληνικού χρέους από τον ΟΔΔΗΧ οι οποίες μάλιστα συγκέντρωσαν την ισχυρή συμμετοχή ποιοτικών επενδυτών, η "βουτιά" του κόστους δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου και η έξοδος στις αγορές για τρίτη φορά μέσα σε δύο μήνες με αρνητικά επιτόκια (έντοκα), σε συνδυασμό με την έγκριση και νομοθέτηση στη συνέχεια του σχεδίου "Ηρακλής" για τη μείωση των κόκκινων δανείων των ελληνικών τραπεζών, έχουν ξεκάθαρα βελτιώσει τις προοπτικές τόσο της ελληνικής οικονομίας όσο και των συστημικών τραπεζών.

  Σύμφωνα με πηγές του Capital.gr οι εξελίξεις αυτές εκτός του ότι αναμένεται να λύσουν τα χέρια των οίκων αξιολόγησης, επισπεύδουν και τις εξελίξεις γύρω από τα όρια που έχουν σήμερα οι ελληνικές τράπεζες σε ό,τι αφορά τις θέσεις τους στα ελληνικά ομόλογα.

  Το όριο που έχει τεθεί από την ΕΚΤ σε ό,τι αφορά το πόσα κρατικά ομόλογα μπορούν να κατέχουν στα βιβλία τους οι τράπεζες είναι από τα θέματα που απασχολούν έντονα τα μεγάλα διεθνή funds σχετικά με τη στρατηγική τους για τις ελληνικές τράπεζες. Αυτό το όριο το είχε επιβάλει η ΕΚΤ το 2015 και συνδεόταν με το ποσό των ελληνικών ομολόγων που κατείχαν οι ελληνικές συστημικές τράπεζες εκείνη τη στιγμή. Ωστόσο, δεδομένου ότι η χώρα είναι εκτός QΕ, και καθώς οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ, το να επιτραπεί στις τράπεζες να αγοράσουν περισσότερα ελληνικά ομόλογα είναι λογικό.

  Κατά τα πρόσφατα roadshows σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη, ένα από τα ερωτήματα των επενδυτών ήταν το πότε θα αρθεί αυτό το όριο, καθώς συνεχίζει αν αποτελεί πηγή περιορισμού της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών. Όπως έχει τονίζει η HSBC, ο περιορισμός αυτός είναι ένας παράγοντας που περιορίζει σημαντικά τη ρευστότητα στη δευτερογενή αγορά και έτσι είναι ένα θέμα ανησυχίας για τους επενδυτές, εμποδίζοντας την Ελλάδα να διευρύνει την επενδυτική της βάση.

  Μία αλλαγή της στάσης της ΕΚΤ απέναντι σε αυτό το ζήτημα αρκεί για να ενισχύσει σημαντικά την εμπιστοσύνη των επενδυτών απέναντι στην Ελλάδα. Οι συζητήσεις των τραπεζών με τις ευρωπαϊκές αρχές είχαν ξεκινήσει πριν από περίπου έναν χρόνο, στο β’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους υπήρξε μία προσπάθεια να υποβληθεί σχετικό αίτημα από το ΥΠΟΙΚ και τις τράπεζες προς την ΕΚΤ, ενώ ανάλογες προσπάθειες είχαν γίνει και το φθινόπωρο του 2018, ωστόσο δεν ευοδώθηκαν.

  Πλέον όλα είναι έτοιμα για να προχωρήσει η ΕΚΤ σε αυτήν την πολύ σημαντική απόφαση για τις τράπεζες, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι η απόφαση θα είναι ξεχωριστή για κάθε τράπεζα και όχι συνολική.

  Σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις της Axia Research, το πρόσφατο ισχυρό ράλι των ελληνικών ομολόγων έχει ενισχύσει τα έσοδα από συναλλαγές των ελληνικών συστημικών τραπεζών καθώς και την κεφαλαιακή τους θέση, ωστόσο η ενίσχυση αυτή έχει περιοριστεί από το όριο που έχει θέσει η ΕΚΤ για τις θέσεις τους στα ομόλογα, το οποίο και είναι σημαντικά χαμηλότερο από αυτό που έχουν οι τράπεζες της υπόλοιπης ευρωπεριφέρειας.

  Οι ελληνικές τράπεζες κατέχουν κρατικά ομόλογα αξίας περίπου 15 δισ. ευρώ (μετά και το ράλι των τιμών τους). Περίπου 4,2 δισ. ευρώ η Alpha Bank, 3,8 δισ. ευρώ η Eurobank, 5,8 δισ. η Εθνική Τράπεζα και 900 εκατ. ευρώ η Τράπεζα Πειραιώς). Ωστόσο η Alpha Bank, η Eurobank και η Πειραιώς φαίνεται να έχουν πολλά περιθώρια να απορροφήσουν περισσότερους ελληνικούς κρατικούς τίτλους έτσι ώστε να πλησιάσουν την θέση που έχει η Εθνική Τράπεζα.

  Ο δείκτης ομολόγων προς κεφάλαια (GGBs/CET1) για την Alpha διαμορφώνεται στο 50%, για την Eurobank στο 58% και για την Πειραιώς στο 17%, έναντι 94% για την Εθνική, τη στιγμή που για τις ευρωπαϊκές τράπεζες ξεπερνάει κατά πολύ το 100%, και φτάνει ακόμα και το 179% στην Πορτογαλία και το 163% στην Ιταλία.

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων