Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 02-Δεκ-2019 12:00

  Τα 2 μηνύματα του Eurogroup της Τετάρτης προς δανειστές και επενδυτές

  Τα 2 μηνύματα του Eurogroup της Τετάρτης προς δανειστές και επενδυτές
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Δήμητρας Καδδά

  Η "καθαρή" έγκριση του πακέτου δόσεων των 767 εκατ. ευρώ, δηλαδή χωρίς τους γνωστούς από το παρελθόν "αστερίσκους" εκκρεμών προαπαιτούμενων, αλλά και μία δήλωση των δανειστών για την εκκίνηση της διαδικασίας εξέτασης του τρόπου με τον οποίο μπορεί να γίνει η αλλαγή χρήσης των κερδών ομολόγων (σ.σ. αξίας 640 εκατ. ευρώ που είναι μέρος του εν λόγω πακέτου "δόσεων") ώστε να τροφοδοτήσουν "συμφωνημένες επενδύσεις" είναι ο διπλός στόχος της Κυβέρνησης στο Eurogroup της Τετάρτης.

  Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα στηρίζεται στην ιδιαίτερα θετική έκθεση της Κομισιόν για την 4η αξιολόγηση η οποία παρέχει στην ελληνική πλευρά την αισιοδοξία ότι αυτή τη φορά δεν θα επαναληφθεί η συνήθης τακτική των προηγούμενων αξιολογήσεων, εντός και εκτός μνημονίου. Ο λόγος για τα προαπαιτούμενα που κρινόταν από το Eurogroup ότι εκκρεμούσαν και θα έπρεπε να ολοκληρωθούν πριν την τελική απόφαση για εκταμίευση της δόσης από τον ESM. Η εν λόγω τακτική ακολουθήθηκε και κατά το 1ο πακέτο "δόσεων" την προηγούμενη Άνοιξη αλλά και στις αξιολογήσεις των μνημονίων. 

  Αυτή λοιπόν η επιχειρούμενη "καθαρή" έγκριση αναμένεται ότι θα δώσει ένα "σήμα" όχι μόνο προς τις αγορές και τους επενδυτές (σ.σ. συντηρώντας τις θετικές προσδοκίες για την οικονομία, όπως αποτυπώνονται και στην μικρή  νέα άνοδο του οικονομικού κλίματος τον Νοέμβριο, αλλά και την αυτοπεποίθηση για τις επόμενες πολιτικές κινήσεις που σχεδιάζει η κυβέρνηση με τους δανειστές.

  Το πρώτο βήμα

  Το πρώτο βήμα των νέων διαβουλεύσεων με τους δανειστές είναι η αλλαγή χρήσης των κερδών ομολόγων, ώστε να χρηματοδοτήσουν "συμφωνημένες επενδύσεις". Αυτή η διαδικασία δεν είναι απλή, καθώς θα πρέπει να βρεθεί πρώτα ο μηχανισμός με τον οποίον θα ενεργοποιηθεί η απόφαση που ελήφθη από τους υπουργούς Οικονομικών το 2018. Έτσι, το πρώτο βήμα είναι μία εντολή του Eurogroup προς τους θεσμούς ούτως ώστε να επεξεργαστούν τις εναλλακτικές επιλογές που υπάρχουν.

  Παράλληλα, θα τρέχει και η κοινοβουλευτική διαδικασία έγκρισης του πακέτου δόσεων των 767 εκατομμυρίων ευρώ από κράτη-μέλη που προβλέπουν συνταγματικά την εν λόγω διαδικασία. Σε αυτή την κατηγορία ανήκει η Γερμανία η οποία φέρεται πως ξεκαθάρισε και στο EWG της προηγούμενης εβδομάδας τη σημαντικότητα της εν λόγω κίνησης λόγω και των εσωτερικών πολιτικών ισορροπιών που υπάρχουν. Η συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής προγραμματίζεται να λάβει χώρα (με βάση τα σημερινά δεδομένα) έως τις 15 Δεκεμβρίου.

  Οι πρόσθετες επενδύσεις

  Αν ευοδωθεί η αλλαγή χρήσης των κερδών ομολόγων, τότε η Ελλάδα μπορεί να αποκτήσει πρόσθετα επενδυτικά κονδύλια έως 4 δισ. ευρώ έως το 2022 τα οποία θα τονώσουν να την αναπτυξιακή προσπάθεια. Είναι σημαντικό προς τον σκοπό αυτό να επιλέγουν έργα με σημαντικό πολλαπλασιαστή του ΑΕΠ.

  Το δύσκολο στην ελληνική περίπτωση είναι ότι θα πρέπει τα εν λόγω έργα να είναι τέτοια που να μην εμποδίζουν και το άλλο μεγάλο ελληνικό εγχείρημα: της επιτάχυνσης του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων το οποίο παρουσιάζει σημαντικά σημάδια καθίζησης (λόγω της αποτυχίας να προχωρήσουν τα αρμόδια υπουργεία σε ωρίμανση έργων τα  προηγούμενα χρόνια).

  Ο μεγάλος στόχος

  Για το θέμα των κερδών ομολόγων οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν εντός του 2020, όταν θα διαδραματίζεται και η επόμενη μεγάλη διαπραγμάτευση αναφορικά με τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων (από το 3,5% στο 2% του ΑΕΠ). Επιχειρείται να τεθεί σε εφαρμογή από το 2021.

  Και οι δύο στόχοι της Κυβέρνησης έχουν στο επίκεντρό τους τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες. Δηλαδή είναι πάρα πολύ σημαντικό να αποδεικνύεται συνεχώς όλο το επόμενο διάστημα ότι υλοποιούνται τα συμφωνηθέντα χωρίς "αστερίσκους" και καθυστερήσεις.

  Και τούτο ώστε να διατηρεί το οικονομικό επιτελείο στο ακέραιο τη διαπραγματευτική του ισχύ. Τα επόμενα βήματα του ΥΠΟΙΚ μετά την ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου από τη Βουλή αλλά και τις ανακοινώσεις για τη νέα έκτακτη ενίσχυση σε 200.000 οικογένειες που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού (σ.σ. για επίδομα 500- 1.000 ευρώ έκανε λόγο σήμερα το Υπουργείο Εργασίας με τις επίσημες ανακοινώσεις να σχεδιάζονται για τα τέλη της εβδομάδας),  συνδέονται με την οριστικοποίηση του σχεδίου Ηρακλής για την απομείωση των κόκκινων δανείων, αλλά και του νομοσχεδίου για τη στήριξη της κεφαλαιαγοράς.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων