Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 26-Νοε-2019 20:26

  "Πράσινο φως" EWG για τη δόση των 767 εκατ. ευρώ

  "Πράσινο φως" EWG για τη δόση των 767 εκατ. ευρώ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Θετική εισήγηση για την ενεργοποίηση της επόμενης δέσμης των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους έκανε σήμερα το EuroWorking Group ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup στις 4 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με πηγή της Ευρωζώνης. Στα εν λόγω μέτρα συνολικού ύψους 767 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβάνεται και η αποδέσμευση της επόμενης δόσης από τα κέρδη των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFA και SMP).

  Η θετική εισήγηση του EWG που βασίστηκε στη θετική έκθεση των θεσμών στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας την περασμένη εβδομάδα, αναμένεται να επικυρωθεί και επίσημα από τους υπουργούς Οικονομικών την ερχόμενη Τετάρτη 4/12.

  Η εκταμίευση των ANFA και SMP αναμένεται να πραγματοποιηθεί μετά και την τυπική επικύρωση της απόφασης από τα εθνικά κοινοβούλια της Γερμανίας και της Ολλανδίας και πιθανώς, σύμφωνα με το ΑΠΕ, πριν από το τέλος του έτους.

  Το EWG συνεδρίασε για δεύτερη ημέρα σήμερα. Η θέση της ελληνικής πλευράς βασίζεται και στην ιδιαιτέρως θετική έκθεση της Κομισιόν η οποία θεωρεί δεδομένη την τήρηση των δημοσιονομικών στόχων, αλλά αναφέρεται και σε επιτάχυνση στο τομέα των μεταρρυθμίσεων.

  Ο επικεφαλής του ΣΟΕ Μιχάλης Αργυρού επιχείρησε να περάσει τις ελληνικές θέσεις και για το θέμα των πλεονασμάτων έχοντας ως πρόσθετο όπλο την πρόωρη αποπληρωμή του ακριβού δανείου με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο η οποία ολοκληρώθηκε χθες, όπως είχε προαναγγείλει το Capital.gr.

  Αυτό που έχει γίνει μέχρι στιγμής σαφές είναι ότι υπάρχουν τεχνικής φύσης ζητήματα τα οποία μένει να λυθούν πριν ενεργοποιηθεί η πρόβλεψη του Eurogroup του 2018 περί χρήσης μέρους του ποσού (640 εκατ. ευρώ ανά εξάμηνο) των κερδών ομολόγων για "συμφωνημένες επενδύσεις". Σήμερα οδεύουν για την αποπληρωμή του χρέους. Πρέπει λοιπόν να φανεί αν και πόσο η μεταφορά των εν λόγω κερδών για άλλη χρήση επηρεάζει το προφίλ του ελληνικού χρέους και να γίνουν οι αναγκαίες διορθωτικές κινήσεις.

  Αυτό απαιτεί μία νέα έκθεση βιωσιμότητας χρέους. Ωστόσο, αυτές οι εκθέσεις γίνονται μαζί με τις αξιολογήσεις της χώρας από τους θεσμούς. Επίσης για τα μέσα του 2020 τοποθετείται το θέμα των χαμηλότερων πλεονασμάτων.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ