Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 26-Νοε-2019 13:33

  Πώς θα πληρώνουν εισφορές οι υγειονομικοί "μπλοκάκηδες" από το 2020

  Πώς θα πληρώνουν εισφορές οι υγειονομικοί "μπλοκάκηδες" από το 2020
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  του Δ. Κατσαγάνη

  Αλλάζει, από την 1η Ιανουαρίου 2020, το "καθεστώς" των ασφαλιστικών εισφορών για τους υγειονομικούς που κόβουν "μπλοκάκι" (Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών).

  Συγκεκριμένα, για τις αμοιβές τους, θα καταβάλλονται εισφορές (κύριας σύνταξης και υγείας) 27,1% τις οποίες θα επιμερίζονται μεταξύ τους, ο εργοδότης (2/3 των 27,1%) και ο ίδιος αμειβόμενος (1/3 των 27,1%), όπως γενικά ισχύουν για τους μισθωτούς.

  Βασική προϋπόθεση, να κόβουν απόδειξη από το Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών σε έως 2 εργοδότες. Αν κόβουν απόδειξη σε πάνω από δύο εργοδότες θα υπαχθούν στο "καθεστώς" των ελευθέρων επαγγελματιών (σ.σ. όπως αυτό θα διαμορφωθεί από το 2020, βάσει των κυβερνητικών σχεδιασμών ).

  Αυτό ξεκαθαρίζει εγκύκλιος την οποία εξέδωσε το Υπ. Εργασίας, σύμφωνα με την οποία η εν λόγω κατηγορία αυτοασφαλισμένων θα υπαχθεί από τον προσεχή Ιανουάριο στους όρους του νόμου 4387/2016 (σ.σ. νόμου Κατρούγκαλου) και συγκεκριμένα του άρθρου 39 και της παραγράφου 9, η οποία διέπει τους αμειβόμενους με "μπλοκάκι" αλλά και στις έπειτα εγκυκλίους που αφορούν όσους έχουν έως 2 εργοδότες.

  Υπενθυμίζεται πως οι εργοδοτικές εισφορές, στην προκειμένη περίπτωση, επιβάλλονται επί των μικτών (προ φόρων) αποδοχών, ενώ οι εισφορές των αμειβομένων, επί των καθαρών (μετά φόρων) αποδοχών. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ