Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 26-Νοε-2019 13:43

  Σε τρεις "δόσεις" το νέο ασφαλιστικό - Όλο το χρονοδιάγραμμα για εισφορές και συντάξεις

  Σε τρεις "δόσεις" το νέο ασφαλιστικό - Όλο το χρονοδιάγραμμα για εισφορές και συντάξεις
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δ. Κατσαγάνη

  Περίοδος βαθιών τομών στο ασφαλιστικό θα είναι το επτάμηνο μεταξύ Ιανουαρίου –Ιουλίου 2020.

  Και αυτό γιατί κατά τη διάρκεια του θα "τρέξουν", σε τρεις  μεγάλες "δόσεις", οι αλλαγές τις οποίες σχεδιάζει το Υπουργείο Εργασίας σε εισφορές και συντάξεις και οι οποίες θα περιλαμβάνονται σε νομοσχέδιο το οποίο θα καταθέσει στη Βουλή τον προσεχή Ιανουάριο.

  Δύο εξ αυτών των "δόσεων" έχουν "κλειδώσει" πολιτικά. Η πρώτη είναι το νέο σύστημα προκαθορισμένων εισφορών  για τους μη μισθωτούς (επαγγελματίες, αγρότες), το οποίο θα τεθεί σε ισχύ από την 1η/1/2020, χωρίς όμως -σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες του Capital.gr από κύκλους του Υπ. Εργασίας- να έχει αποκλεισθεί ρητά η αναδρομική ισχύ του από την 1η/10/2019.

  Η δεύτερη "δόση" αλλαγών που όχι μόνο έχει "κλειδώσει" πολιτικά, αλλά περιλαμβάνεται στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού του 2020, είναι η μείωση 0,90% στις εισφορές της πλήρους μισθωτής απασχόλησης από την 1η/7/2020.

  Τέλος, η τρίτη "δόση" αλλαγών , η οποία όμως δεν έχει ακόμα πλήρως αποσαφηνισθεί πολιτικά  (παρά μόνο σ’ ο,τι αφορά τις επικουρικές συντάξεις), ούτε ιδίως δημοσιονομικά, θα "τρέξει" μεταξύ Φεβρουαρίου –Ιουλίου (δηλ. μεταξύ της εφαρμογής του νέου συστήματος εισφορών των μη μισθωτών και της μείωσης των εισφορών για τους μισθωτούς), αφορά τις αυξήσεις σε επικουρικές και κύριες συντάξεις, κατ΄ εφαρμογή των πρόσφατων αποφάσεων του ΣτΕ.

  Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, το χρονοδιάγραμμα και το περιεχόμενο των επικείμενων αλλαγών στο Ασφαλιστικό έχει ως εξής :

  1. Νέες εισφορές επαγγελματιών και αγροτών

  Από 1η/1/2020 ή 1η/10/2019 θα ισχύσει το νέο σύστημα εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους και τους αγρότες (δηλ. τους ασφαλισμένους των τέως ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΟΓΑ), στη βάση των προσφάτων αποφάσεων του ΣτΕ.

  Οι νέες εισφορές θα είναι πλήρως ανεξάρτητες από το εισόδημα, τα έτη ασφάλισης και τον κατώτατο μισθό.

  Ωστόσο, θα υπάρχουν κλίμακες και ο κάθε αυτοασφαλισμένος θα επιλέγει κάθε χρόνο σε ποια κλίμακα επιθυμεί να υπάγεται, καταβάλλονται κάθε μήνα το αναλογούν ποσό.  Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες :

  - Για τους επαγγελματίες θα ανέρχονται οι μηνιαίες εισφορές κύριας σύνταξης–υγείας (ΕΦΚΑ-ΕΟΠΥΥ) μεταξύ 210 ευρώ-566 ευρώ

  - Για τους αγρότες οι εισφορές ΕΦΚΑ-ΕΟΠΥΥ θα ανέρχονται, μηνιαίως,  μεταξύ 121 ευρώ -326 ευρώ.

  -Οι μηνιαίες εισφορές επικουρικής ασφάλισης για τους επαγγελματίες (σ.σ. τους αυτοαπασχολούμενους μηχανικούς, γιατρούς, δικηγόρους) θα ανέρχονται μεταξύ 42 ευρώ -61 ευρώ μηνιαίως.

  - Οι μηνιαίες εισφορές για το εφάπαξ των επαγγελματιών (πχ των αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων) θα ανέρχονται μεταξύ 26 ευρώ -37 ευρώ.
  Οι νέες εισφορές, πρακτικά, θα ισχύσουν, πιθανότατα, από τον  Φεβρουάριο του 2020.

  2. Αυξήσεις στις κύριες και επικουρικές συντάξεις

  Στη βάση των προσφάτων αποφάσεων του ΣτΕ, το Υπ. Εργασίας σχεδιάζει τις ακόλουθες αυξήσεις :

  - Σε κοντά 465.000 επικουρικές συντάξεις ("παλιές", "νέες", εκκρεμούσες). Αυτές θα λάβουν, κατά μέσο όρο, αυξήσεις 30%. Πρόκειται κατά βάση για τις επικουρικές συντάξεις που κόπηκαν από το 2016 και έπειτα. Η ισχύς των αυξήσεων θα ξεκινήσει από τον Οκτώβριο του 2019. Η πρώτη μηνιαία  αύξηση αναμένεται να δοθεί, πιθανότατα, από τον  ερχόμενο Φεβρουάριο ή Μάρτιο, ενώ τα αναδρομικά  της περιόδου Οκτωβρίου 2019 –Φεβρουαρίου 2020 δεν είναι ακόμα "κλειδωμένο" ότι θα δοθούν μαζί με την πρώτη μηνιαία αύξηση, δηλαδή τον ερχόμενο Φεβρουάριο ή Μάρτιο ή λίγο αργότερα, πχ προς τέλος του α΄ επταμήνου του 2020.

  - Σε κύριες συντάξεις ("παλιές", "νέες", εκκρεμούσες). Στο Υπ. Εργασίας δεν έχουν ακόμα καταλήξει ποιοι συνταξιούχοι θα είναι τελικά οι δικαιούχοι των σχεδιαζόμενων αυξήσεων. Τα σενάρια τα οποία εξετάζεται η κυβέρνηση είναι τρία: Να λάβουν αυξήσεις εκείνοι οι συνταξιούχοι που έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης, εκείνοι που έχουν πάνω από 35 έτη ή εκείνοι που έχουν πάνω από 40 έτη ασφάλισης. Πάντως το ισχυρότερο σενάριο φαίνεται να είναι οι αυξήσεις σε όσους έχουν πάνω από 35 έτη ασφάλισης. Σε κάθε περίπτωση, οι αυξήσεις στις κύριες συντάξεις θα έχουν αναδρομική ισχύ από τον Οκτώβριο του 2019.

  3.  Μειώσεις στις εισφορές  της πλήρους μισθωτής απασχόλησης

  Το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2020 προβλέπει μείωση 0,90% στις εισφορές των πλήρως απασχολούμενων μισθωτών.

  Η μείωση αυτή θα ισχύσει τον Ιούλιο του 2020 και συγκεκριμένα, από την 1η/7/2020.

  Πρόκειται για την 1η  από τις 4 συνολικά ετήσιες μειώσεις στις εισφορές της πλήρους μισθωτής απασχόλησης τις οποίες έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, στα πλαίσια της δέσμευσης για μείωση των εν λόγω κρατήσεων κατά 5 μονάδες κατά την περίοδο 2020 -2023.

  Ωστόσο, οι υπόλοιπες μειώσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αποσαφηνισθούν τον ερχόμενο Απρίλιο, μαζί με το νέο 4ετές Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Πολιτικής.

  Διαβάστε ακόμα:
  Γ. Βρούτσης: Χαμηλές εισφορές για όλους τους νέους για 5 χρόνια

  Γ. Βρούτσης: Αυτό είναι το νέο ασφαλιστικό που κατατίθεται τον Ιανουάριο

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ