Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 26-Νοε-2019 11:21

  Μηταράκης: Πάνω από 100 δισ. ευρώ θα φέρει η νέα επικουρική σύνταξη στην οικονομία

  Μηταράκης: Πάνω από 100 δισ. ευρώ θα φέρει η νέα επικουρική σύνταξη στην οικονομία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  "Η νέα επικουρική θα φέρει στην ελληνική οικονομία κεφάλαια ύψους άνω των 100 δισ. ευρώ”, σύμφωνα με όσα δήλωσε σήμερα, ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Νότης Μηταράκης στην 4η Ημερίδα με θέμα τη "Διαχείριση Αποθεματικών Ασφαλιστικών Ταμείων" η οποία διοργανώθηκε από Πειραιώς Asset Management ΑΕΔΑΚ.

  Πιο αναλυτικά, ο κ. Μηταράκης δήλωσε πως:

  "Το νέο ασφαλιστικό πλαίσιο, θα μετουσιώνει τις πάγιες και σταθερές θέσεις της κυβέρνησης για ένα ασφαλιστικό μοντέλο σύγχρονο και δίκαιο για όλους. ‘Ένα ασφαλιστικό νομοσχέδιο που θα προάγει την έννοια της ανταποδοτικότητας εισφορών και συντάξεων, ενώ θα διατηρεί και το κοινωνικό του πρόσημο. Ταυτοχρόνως, αυτό, θα είναι πλήρως ευθυγραμμισμένο με τις δικαστικές αποφάσεις του ΣτΕ, θα αποκαθιστά τις αδικίες του νόμου Κατρούγκαλου, ενώ θα εισάγει και καινοτομίες”.

  * "Η επικουρική σύνταξη γίνεται αμιγώς κεφαλαιοποιητική, ενώ η κύρια σύνταξη παραμένει δημόσια, διανεμητική και αναδιανεμητική, με το κράτος να συνεχίζει να διατηρεί τον ρυθμιστικό του ρόλο και τις συνταγματικές του υποχρεώσεις. Έτσι συνδυάζοντας τόσο στοιχεία κεφαλαιοποίησης όσο και διανεμητικά, επιτυγχάνεται η διασπορά του κινδύνου και η αποτελεσματική θωράκιση του συστήματος. Επιπλέον, στο νέο αυτό μοντέλο, ο ασφαλισμένος αποκτά λόγο και δικαιώματα στη συνδιαμόρφωση του συνταξιοδοτικού του βίου, καθώς σε συνεργασία με την ΑΕΔΑΚ ΦΚΑ, εξετάζουμε τη δημιουργία τριών επενδυτικών προϊόντων χαμηλού, μεσαίου και υψηλού ρίσκου μεταξύ των οποίων ο ασφαλισμένος θα μπορεί να επιλέγει εκείνο το προϊόν που επιθυμεί. Είναι εύλογο πως τα επενδυτικά προϊόντα υψηλότερου ρίσκου, θα έχουν και υψηλότερες αποδόσεις, ενώ το αντίθετο, θα συνεπάγεται η επιλογή ενός επενδυτικού προϊόντος χαμηλού ρίσκου.

  Στο σημείο αυτό, θα εξετάζεται και η πρόβλεψη αυτόματης κατάταξης του ασφαλισμένου σε ένα προεπιλεγμένο επενδυτικό πακέτο "κύκλου ζωής". Αυτό θα προβλέπει την εναλλαγή επενδυτικού κινδύνου, ξεκινώντας από μια επιθετική επενδυτική στρατηγική για τα πρώτα χρόνια ασφάλισης, ενώ όσο θα πλησιάζει ο εργαζόμενος στα χρόνια συνταξιοδότησής του, θα ακολουθείται μια πιο μετριοπαθής επενδυτική στρατηγική προκειμένου να μην τίθενται σε κίνδυνο το ύψος που θα έχει φτάσει έως τότε η σύνταξή του.

  Φυσικά η default αυτή επιλογή θα είναι προαιρετική και σε κάθε περίπτωση ο κάθε ασφαλισμένος θα διατηρεί το δικαίωμά του, να επιλέξει ένα εναλλακτικό επενδυτικό προϊόν και να αλλάζει επενδυτικές επιλογές. Το σύστημα θα έχει αρκετούς βαθμούς ελευθερίας, όπως την δυνατότητα επιλογής εναλλακτικού παρόχου επενδυτικών προϊόντων, ενισχύοντας την ελληνική κεφαλαιαγορά”.

  * "Στόχος της νέας επικουρικής είναι η δημιουργία ισχυρών Ελληνικών θεσμικών επενδυτών, με κεφάλαια που αναμένεται να ξεπεράσουν, σε βάθος χρόνου, τα 100 δισ. ευρώ. Ως προς την ανταποδοτικότητα του νέου επικουρικού συστήματος, θα πρέπει να υπογραμμίσουμε πως σήμερα, ο νόμος Κατρούγκαλου υπολογίζει περίπου 1,2% νοητή απόδοση, δηλαδή απόδοση ιδιαίτερα χαμηλή.

  Αντιθέτως, βλέπουμε πως η ΑΕΔΑΚ, τα τελευταία 17 χρόνια, έχει μέση απόδοση διαχείρισης διαθεσίμων των ασφαλιστικών ταμείων 3,58%.

  Η διαφορά αυτή, θα σήμαινε 35% αύξηση στις επικουρικές συντάξεις.

  Επιπλέον βαθμοί ελευθερίας εξετάζονται, όπως η ευελιξία στην ηλικία λήψης της επικουρικής σύνταξης, το μείγμα εφάπαξ και ισόβιας καταβολής καθώς και η επιλογή παρόχου καταβολών.

  Στο νέο αυτό σύστημα, ο κάθε ασφαλισμένος θα διαθέτει το δικό του ατομικό λογαριασμό στο ΕΤΕΑΕΠ, και τα χρήματά του θα επενδύονται, βάσει της επενδυτικής στρατηγικής που ο ίδιος έχει επιλέξει.

  Το νέο επικουρικό σύστημα, θα λειτουργεί με συγκεκριμένους επενδυτικούς κανόνες και με όρους "υπεύθυνης επένδυσης", ενώ τον έλεγχο θα ασκεί τόσο η Τράπεζα της Ελλάδος όσο και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Στόχος μας η έναρξη ισχύος του νέου επικουρικού από 01 Ιανουαρίου 2021, για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας”.

  * "Ως προς τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης, η Κυβέρνηση στηρίζει τον θεσμό και προχωρά στην ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας (EE) 2016/2341 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 14ης Δεκεμβρίου 2016 για τις δραστηριότητες και την εποπτεία των Ιδρυμάτων Επαγγελματικών Συνταξιοδοτικών Παροχών (Ι.Ε.Σ.Π.)”.

  * "Η ιδιωτική ασφάλιση, αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του συνταξιοδοτικού συστήματος, ως ο τρίτος πυλώνας. Η ενίσχυση των φορολογικών κινήτρων και η δημιουργία διαθέσιμου εισοδήματος – μέσω μείωσης φορολογίας και εισφορών – θα συμβάλει στην ενίσχυση της αγοράς. Στόχος της πολιτείας είναι η καλλιέργεια της ασφαλιστικής συνείδησης στους Έλληνες πολίτες”.

  * Όλα τα σενάρια για τις αυξήσεις στις κύριες συντάξεις το 2020

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ