Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 18-Οκτ-2019 08:18

  Δήμοι: Νέες συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα και προστασία των επενδυτικών δανείων από κατασχέσεις

  Δήμοι: Νέες συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα και προστασία των επενδυτικών δανείων από κατασχέσεις
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δ. Κατσαγάνη

  Ένα νέο τοπίο επιχειρεί να διαμορφώσει η κυβέρνηση στη σχέση των Δήμων με τον ιδιωτικό τομέα αλλά και στην ανάπτυξη της επιχειρηματικής τους δράσης.

  Και αυτό με δύο διατάξεις –κλειδί τις οποίες έχει ενσωματώσει ο Υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο το οποίο έχει κατατεθεί στη Βουλή. Αυτές προβλέπουν αφενός την αποκέντρωση των αποφάσεων για τη σύναψη συμβάσεων μεταξύ δήμων –ιδιωτών και, παράλληλά,  την διεύρυνση των πεδίων συνεργασίας τους και, αφετέρου την "προστασία" των επενδυτικών δανείων που έχουν λάβει οι Δήμοι  από κατασχέσεις του δημοσίου  για οφειλές προς αυτό.

  Έτσι, όπως σχολιάζουν κύκλοι των ΟΤΑ στο Capital.gr διευκολύνεται από τη μία μεριά η καλύτερη παροχή υπηρεσιών προς τους δημότες αλλά και η αύξηση συνολικά της απασχόλησης  στην οικονομία και από την άλλη μεριά, διαφυλάσσεται η επενδυτική δράση των επιχειρήσεων των ίδιων των Δήμων.

  Συγκεκριμένα:

  1.       Η πρώτη σημαντική, από αναπτυξιακή σκοπιά,  προτεινόμενη διάταξη του ΥΠΕΣ, προβλέπει πως "το δημοτικό συμβούλιο (σ.σ. κάθε ΟΤΑ α΄βαθμού) μπορεί να αποφασίζει  για τη σύναψη δημόσιας σύμβασης", "για την εκτέλεση συγκεκριμένων υπηρεσιών συλλογής και μεταφοράς στερεών αποβλήτων και ανακυκλώσιμων υλικών, καθαριότητας κοινόχρηστων χώρων και δημοτικών  κτιρίων, συντήρησης πρασίνου και ηλεκτροφωτισμού".

  Δύο είναι οι βασικές ανατροπές που φέρνει η παραπάνω διάταξη στο υφιστάμενο πλαίσιο, σύμφωνα με κύκλους του ΥΠΕΣ με τους οποίους ήλθε σε επαφή το Capital.gr.

  Κατά πρώτον, δεν θα χρειάζεται και η υπογραφή Υπουργικής Απόφασης για τη σύναψη τέτοιων συμβάσεων μεταξύ δήμων και ιδιωτών. Θα αρκεί μόνο, για κάτι τέτοιο, η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

  Κατά δεύτερον, τέτοιες συμβάσεις θα μπορούν  να υπογράφονται και για δύο νέα πεδία: Την συντήρηση του πρασίνου και του ηλεκτροφωτισμού. 

  Έως τώρα, οι δημόσιες συμβάσεις αφορούσαν αποκλειστικά και μόνο τις υπηρεσίες συλλογής και μεταφοράς στερεών αποβλήτων και ανακυκλώσιμων υλικών, αλλά και την καθαριότητα κοινόχρηστων χώρων και δημοτικών κτιρίων.

  Η διεύρυνση των πεδίων για σύναψη συμβάσεων μεταξύ δήμων –ιδιωτών –σύμφωνα με κύκλους των ΟΤΑ- ανοίγει το δρόμο για καλύτερη κάλυψη των αναγκών των δημοτών, ιδίως στην περιφέρεια της χώρας, αλλά και αύξηση της απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, χωρίς να απειλούνται οι θέσεις απασχόλησης στους δήμους, όπως επισημαίνουν  κύκλοι του ΥΠΕΣ στο Capital.gr. Αντίθετα, τονίζουν  οι ίδιες πηγές, με αυτό τον τρόπο, καθώς εξακολουθούν και μετα-μνημονιακά να ισχύουν οι περιορισμοί στις προσλήψεις, μπορούν να καλύπτουν "κενά" στις θέσεις απασχόλησης σε κρίσιμα πεδία των αρμοδιοτήτων τους, χωρίς να παραβιάζουν κανένα μετα-μνημονιακό περιορισμό.

  2.       Με τη  δεύτερη σημαντική, από αναπτυξιακή σκοπιά, διάταξη την οποία προτείνει στο εν λόγω νομοσχέδιο, διευκολύνεται η δραστηριοποίηση των ίδιων των Δημοτικών Επιχειρήσεων. 

  Η εν λόγω διάταξη προβλέπει πως  "οι χρηματοδοτήσεις δικαιούχων για την υλοποίηση των πράξεων που χρηματοδοτούνται από τα επενδυτικά δάνεια και τα ειδικά προγράμματα ενίσχυσης δήμων, δεν κατάσχονται  στα χέρια του δημοσίου ή τρίτων, δεν υπόκεινται σε κανενός είδους παρακράτηση και δεν συμψηφίζονται με οφειλές προς το δημόσιο και οποιονδήποτε φορέα του δημοσίου τομέα, καθώς και προς τους ασφαλιστικούς οργανισμούς".

  Oι δικαιούχοι των εν λόγω δανείων και ειδικών προγραμμάτων είναι οι ίδιοι οι Δήμοι και οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης αλλά και οι Σύνδεσμοι των Δήμων. Συγκεκριμένα, με βάση όσα προκύπτουν από την προτεινόμενη διάταξη δεν θα μπορούν να κατάσχονται από το δημόσιο ή τρίτους, δεν θα συμψηφίζονται με οφειλές προς το ευρύτερο δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία τα κεφάλαια τα οποία προέρχονται από:
  •         Τα  Επενδυτικά δάνεια Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) Α' και Β' βαθμού, Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης και Συνδέσμων Ο.Τ.Α.

  •         Τα Επενδυτικά δάνεια Ο.Τ.Α. α' βαθμού για εκπόνηση Τοπικών Χωρικών Σχεδίων

  •         Το Ειδικό Πρόγραμμα Ενίσχυσης Δήμων

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ