Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 16-Οκτ-2019 08:28

  Στην Ουάσιγκτον παρουσιάζεται το σχέδιο "Ηρακλής" για τη μείωση των NPLs

  Στην Ουάσιγκτον παρουσιάζεται το σχέδιο "Ηρακλής" για τη μείωση των NPLs
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  της Νένας Μαλλιάρα

  Συναντήσεις με επενδυτές, τραπεζίτες, στελέχη διεθνών οργανισμών και υπουργούς κυβερνήσεων, ξεκινούν σήμερα στην Ουάσιγκτον, στο πλαίσιο της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ, ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας και ο υφυπουργός, αρμόδιος για τον χρηματοπιστωτικό τομέα, Γ. Ζαββός.

  Στο επίκεντρο των συναντήσεων βρίσκεται το σχέδιο "Ηρακλής" της κυβέρνησης για τη μείωση των κόκκινων δανείων των ελληνικών τραπεζών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, το σχέδιο πρόκειται να παρουσιαστεί από σήμερα μέχρι και το Σάββατο σε πληθώρα επαφών που θα έχει το "δίδυμο" του Υπουργείου Οικονομικών.

  Μεταξύ των προγραμματισμένων ραντεβού που θα γίνουν σε ανώτατο επίπεδο είναι αυτά με την BNP Paribas, την BlackRock, την Deutsche Bank, τη Moody΄s, την Societe Generale και την Παγκόσμια Τράπεζα.

  Το ενδιαφέρον για τον "Ηρακλή" είναι τεράστιο, καθώς, πέραν της επίλυσης του προβλήματος των κόκκινων δανείων σε τοπικό επίπεδο, εκλαμβάνει διαστάσεις πανευρωπαϊκού εργαλείου μείωσης των NPLs.

  Στο πλαίσιο αυτό, έχει λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από την Επίτροπο Ανταγωνισμού και μέλλουσα Εκτελεστική Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Margrethe Vestager, τον Γενικό Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Klaus Regling, τον απερχόμενο Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi, τον Πρόεδρο του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM), Andrea Enria και την Πρόεδρο του Συμβουλίου Ενιαίας Εξυγίανσης Τραπεζών (SRB), Elke Kοnig.

  Το σχέδιο έλαβε το πράσινο φως από την Κομισιόν την προηγούμενη εβδομάδα, ο εφαρμοστικός νόμος προετοιμάζεται με εντατικούς ρυθμούς και ο "Ηρακλής" αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους. Σε πρώτη φάση, θα απαλλάξει τις τράπεζες από μη εξυπηρετούμενα δάνεια 30 δισ. ευρώ, δηλαδή από το 40% του αποθέματος των NPLs.  

  Οι ελληνικές τράπεζες έχουν σήμερα στους ισολογισμούς τους κόκκινα δάνεια 75 δισ. ευρώ και τον υψηλότερο δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων στην ευρωζώνη, στο 39,24%.

  Ο στόχος για τον οποίο έχουν δεσμευτεί στον SSM είναι να μειώσουν μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 35% και κοντά στο 20% μέχρι το τέλος του 2021.

  Προκειμένου να επιτευχθούν μονοψήφια ποσοστά δείκτη NPE και σύγκλιση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, η κυβέρνηση σχεδιάζει και την δεύτερη φάση του "Ηρακλή", με τελικό ζητούμενο την πλήρη εξυγίανση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. 
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ