Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 15-Οκτ-2019 12:20

  Ενδείξεις ότι έκλεισε το "κενό" με τους θεσμούς - Μέσα Νοεμβρίου το νέο πακέτο παροχών της κυβέρνησης

  Ενδείξεις ότι έκλεισε το "κενό" με τους θεσμούς - Μέσα Νοεμβρίου το νέο πακέτο παροχών της κυβέρνησης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 12:39

  Της Δήμητρας Καδδά

  Στα 193 εκατ. ευρώ έφτασε η υπέρβαση εσόδων τον Σεπτέμβριο σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε σήμερα ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης. Συνολικά, σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη, η υπέρβαση των φορολογικών εσόδων στο 9μηνο φτάνει πλέον στα 616 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, μεγάλη είναι και η υπερσυγκράτηση δαπανών, ενώ άγνωστος χ παραμένουν τα έσοδα του ΠΔΕ που έφτασαν στα μόλις στα 44 εκατ. ευρώ τον Σεπτέμβριο έναντι πρόβλεψης για 840 εκατ. ευρώ (λόγω των πολύ χαμηλών αιτήσεων πληρωμών του Ιουνίου).  Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 4.479 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1.467 εκατ. ευρώ και πρωτογενούς πλεονάσματος 2.523 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2018.

  Εν τω μεταξύ, όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών εντός της ημέρας θα αποσταλεί στις Βρυξέλλες το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2020. 

  Οι ίδιες πηγές και απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το θέμα του δημοσιονομικού κενού άφησαν να εννοηθεί ότι έχει κλείσει, προσθέτοντας με νόημα ότι σύμφωνα με την εκτίμησή της δεν θα χρειαστεί άλλη επικοινωνία για το θέμα. Δήλωσαν μάλιστα επ αυτού "Περιμένουμε την επίσημη αντίδραση των θεσμών στο προσχέδιο που αποστέλλεται σήμερα". 

  Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών η υπέρβαση στόχου στον φετινό προϋπολογισμό δημιουργεί το περιθώριο για προκαταβολή του επιδόματος θέρμανσης το οποίο θα ξεπεράσει τα 65 εκατ. ευρώ. Η προκαταβολή θα φτάσει στο περίπου 95% του ποσού, ενώ το 2020 το επίδομα θα επανεξεταστεί εκ νέου και θα φανεί ανάλογα με τις εξελίξεις αν θα υπάρξει καταβολή το 2020 ή το 2021. 

  Η υπέρβαση στόχου για το 2019 δίνει το περιθώριο -σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών- για επιπλέον παροχές οι οποίες ωστόσο θα συζητηθούν στα μέσα Νοεμβρίου όταν θα υπάρξει πλήρης εικόνα για τα έσοδα και τις δαπάνες, με μεγαλύτερο αστάθμητο παράγοντα ωστόσο την πορεία του ΠΔΕ. 

  "Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ακόμη και για δαπάνες που θα γίνουν" είπε σχετικά με τις πρόσθετες παροχές του 2019 πηγή του υπουργείου οικονομικών. 

  Το προσχέδιο του 2020 

  Σε ό,τι αφορά το προσχέδιο του προϋπολογισμού που το υπουργείο Οικονομικών θα αποστείλει σήμερα στις Βρυξέλλες περιλαμβάνει αλλαγές στην κοστολόγηση των παρεμβάσεων που θα αποφέρουν πρόσθετα έσοδα το 2020. Όπως αναφέρουν πηγές του ΥΠΟΙΚ στο προσχέδιο έχει ενισχυθεί στα 300 εκατ. ευρώ η απόδοση της ρύθμισης των 120 δόσεων, έχουν προστεθεί σημαντικά έσοδα από το νέο πλαίσιο για τη διαδικτυακή αγορά τυχερών παιχνιδιών, ενώ έχουν μειωθεί οι προβλέψεις για την απόδοση του μέτρου των ηλεκτρονικών συναλλαγών (μέσω καρτών) και της επισκόπησης δαπανών. 

  Το υπουργείο Οικονομικών παραμένει σταθερό στον στόχο για ανάπτυξη 2,8% το 2020 και για επίτευξη του στόχου περί πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5%. 

  Σχετικά με τις πρόσφατες αποφάσεις του ΣτΕ πηγές του υπουργείου Οικονομικών σημειώνουν πως δεν  υπάρχει πρόβλεψη για καταβολή φέτος αναδρομικών καθώς απαιτείται να γίνει αφενός πρώτα αναλογιστική μελέτη και αφετέρου νέα νομοθέτηση. Για τον ίδιο λόγο άλλωστε δεν υπάρχει προς το παρόν σχετική πρόβλεψη και στον προϋπολογισμό του 2020 πέρα από ένα ποσό της τάξης των 200 εκατ. που περιλαμβάνεται στο ειδικό αποθεματικό για τις αποφάσεις του ΣτΕ. 

  Αναφορικά με την πιθανή χρήση των κερδών ομολόγων (SNPs και ANFAs ) ως έσοδο, πηγές του υπουργείου Οικονομιών παραπέμπουν στη συμφωνία του Eurogroup η οποία προβλέπει ότι μπορούν κατευθυνθούν σε συμφωνημένες επενδύσεις. Δεν υπάρχει ωστόσο διευκρίνιση αν θα είναι δημόσιες επενδύσεις. Αυτό σημαίνει ότι η διαπραγμάτευση που είναι σε εξέλιξη (σ.σ. αναφορικά με την αλλαγή χρήσης των κερδών ομολόγων τα οποία αυτή τη στιγμή οδεύουν προς την αποπληρωμή του χρέους) μπορεί να οδηγήσει στη χρήση του ποσού για δημόσιες επενδύσεις ή για συγχρηματοδοτούμενα έργα ή για ενισχύσεις επενδύσεων με άλλους τρόπους, όπως αναφέρουν πηγές του ΥΠΟΙΚ. 

  Πηγές του υπουργείου οικονομικών ανέφεραν επίσης ότι δεν επιβεβαιώνεται η παλαιότερη πρόβλεψη των θεσμών για απώλεια εσόδων 600 εκατ. ευρώ φέτος και 900 εκατ. ευρώ το 2020 λόγων των χαμηλότερων συντελεστών ΦΠΑ. Ομοίως δεν επιβεβαιώνεται και η απώλεια εσόδων σε σχέση με τους στόχους λόγω της μείωσης του ΕΝΦΙΑ. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ