Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 09-Οκτ-2019 11:46

  Π. Μυλωνάς: Εθνική Ασφαλιστική και επίσπευση της μείωσης των NPLs οι προτεραιότητες

  Π. Μυλωνάς: Εθνική Ασφαλιστική και επίσπευση της μείωσης των NPLs οι προτεραιότητες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος θέλει να επισπεύσει την ταχύτητα των κινήσεών της για την αντιμετώπιση της κληρονομιάς της χρηματοπιστωτικής κρίσης, με τον διευθύνοντα σύμβουλο να σχεδιάζει δύο βασικές πρωτοβουλίες για να φτάσει εκεί.

  Αυτές είναι η τιτλοποίηση των επισφαλών δανείων που αυτή τη στιγμή προγραμματίζεται για το 2021, νωρίτερα, και η πώληση της ασφαλιστικής μονάδας της εταιρείας ακόμη και φέτος, τόνισε στο Bloomberg ο Παύλος Μυλωνάς.

  Και οι δύο κινήσεις θα βοηθούσαν να μειωθεί το κόστος καθώς η τράπεζα διεξάγει ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης και προσπαθεί να προχωρήσει στην περαιτέρω ψηφιοποίηση.

  "Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος μετατρέπεται σε μια ταχύτερη και πιο παραγωγική τράπεζα", τόνισε ο Π. Μυλωνάς. "Προσπαθούμε να μειώσουμε τα επισφαλή δάνεια, να μειώσουμε το κόστος και να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του μέλλοντος, κυρίως την ψηφιοποίηση", ανέφερε ο CEO, προσθέτοντας ότι η επιβίωση της τράπεζας εξαρτάται από την επιτυχία του σχεδίου.

  Η νούμερο ένα προτεραιότητα είναι η αντιμετώπιση των επισφαλών δανείων, τα οποία ανέρχονται επί του παρόντος στο 36,5% των συνολικών πιστώσεων της Εθνικής Τράπεζας.

  Οι τράπεζες της χώρας δεσμεύθηκαν τα μειώσουν το ποσοστό σε μονοψήφιο, μέχρι το 2021.

  "Υποσχεθήκαμε να προχωρήσουμε με την τιτλοποίηση των στεγαστικών δανείων το 2021, αλλά εξετάζουμε να το κάνουμε πιο νωρίς, το 2020", ανέφερε ο Π. Μυλωνάς, καθώς η τράπεζα προσπαθεί να αξιοποιήσει τις τωρινές επενδυτικές συνθήκες και να επισπεύσει την εκκαθάριση του ισολογισμού της τράπεζας.

  Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο, ένα κυβερνητικό σχέδιο για να βοηθηθούν οι τράπεζες να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια προσφέροντας κρατικές εγγυήσεις –ένα σύστημα που χρησιμοποιείται στην Ιταλία- θα μπορούσε να είναι μια ελκυστική επιλογή για την ΕΤΕ. "ΟΙ κρατικές εγγυήσεις θα αντισταθμίζουν μονίμως έναν τεράστιο κίνδυνο για την τράπεζα", δήλωσε.

  Εάν είναι σε θέση να επισπεύσει την τιτλοποίηση, η Εθνική Τράπεζα μπορεί επίσης να φέρει "πιο μπροστά" και μια νέα έκδοση ομολόγου Tier 2. Η τράπεζα εξέδωσε έναν τίτλο τον Ιούλιο και επί του παρόντος δεν υπάρχει ανάγκη για μία νέα έκδοση, ανέφερε ο Π. Μυλωνάς.

  Επίσης, ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας ψάχνει για επιπλέον αύξηση του κεφαλαίου, μέσω της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής.

  Η αναζήτηση για αγοραστή του πλειοψηφικού ποσοστού στην Ασφαλιστική, θα ξεκινήσει στις "δύο επόμενες εβδομάδες", τόνισε ο κ. Μυλωνάς.

  "Προτιμούμε να έχουμε έναν επενδυτή παρά μια δημόσια εγγραφή μέσω του χρηματιστηρίου, αλλά εάν η διαδικασία αποτύχει, θα στραφούμε στη λύση της ΙΡΟ τον επόμενο χρόνο", ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ