Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 09-Οκτ-2019 08:20

  Όλο το σχέδιο αλλαγών στα κοινωνικά επιδόματα το 2020

  Όλο το σχέδιο αλλαγών στα κοινωνικά επιδόματα το 2020
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δ. Κατσαγάνη

  Αλλαγές στα τρία από τα τέσσερα σημαντικότερα κοινωνικά επιδόματα σχεδιάζει η κυβέρνηση για το 2020.

  Ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr από αρμόδιους κυβερνητικούς κύκλους αναφέρουν πως η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα πρόνοιας και κοινωνικής αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου εξετάζει αλλαγές στα κριτήρια του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης στην κατεύθυνση της μεγαλύτερης υποστήριξης των πιο φτωχών πολιτών, τη διασύνδεση μεταξύ της ΔΕΗ και της Εφορίας για την καταβολή του επιδόματος στέγασης και τη αύξηση κατά  50% των ελαχίστων ετών διαμονής στη χώρα για τη λήψη του επιδόματος τέκνων.

  Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το σχέδιο το οποίο επεξεργάζεται η Μιχαηλίδου και το οποίο θα υλοποιηθεί πρακτικά από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), ο οποίος αποδίδει τις παραπάνω παροχές, προβλέπει:

  · Την αλλαγή των κριτηρίων του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης με στόχο την μεγαλύτερη ενίσχυση των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων που βρίσκονται στο όριο της ακραίας φτώχειας.

  · Τη διασύνδεση των μηχανισμών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) με τους μηχανισμούς της ΔΕΗ προκειμένου να εξακριβώνεται η (μία και μοναδική) μόνιμη κατοικία των δικαιούχων του επιδόματος στέγασης.

  Στόχος είναι να αποτραπούν τα φαινόμενα δήλωσης πολλαπλών κατοικιών από ένα και μόνο δικαιούχο προκειμένου να εισπράξει πολλαπλές φορές το επίδομα στέγασης.

  Στα πλαίσια αυτά, εξετάζεται από το υπ. Εργασίας να καλύπτεται από το κράτος ένα μέρος του κόστους αλλαγής του ονόματος στο οποίο ανήκει η παροχή ρεύματος στην μόνιμη κατοικία του δικαιούχου του επιδόματος στέγασης.

  · Το διπλασιασμό των  ελάχιστων χρόνων διαμονής στη χώρα προκειμένου να λάβει κάποιος πολίτης το επίδομα τέκνων.

  Με βάση τα σημερινά δεδομένα, απαιτούνται κατ΄ ελάχιστον 5 χρόνια διαμονής στη χώρα, έτσι ώστε κάποιος –εφόσον πληροί και τα άλλα προβλεπόμενα κριτήρια – να μπορεί να λάβει το επίδομα τέκνων. Η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να αυξήσει το ελάχιστο χρονικό διάστημα διαμονής στα 10 χρόνια.

  Όσον αφορά για επιδόματα για τα ΑμεΑ, δεν προβλέπεται καμία αλλαγή για το επόμενο έτος  σε σχέση με το "καθεστώς" που τα διέπει φέτος, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.

  Ο συνολικός προϋπολογισμός για τα κοινωνικά επιδόματα θα φτάσει το 2020 κοντά στα 3,7 δισ. ευρώ έναντι των 3,5 δισ. ευρώ φέτος, λόγω του νέου επιδόματος γέννας, το οποίο εξήγγειλε η κυβέρνηση και προβλέπεται στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ