Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 08-Οκτ-2019 08:38

  "Κόκκινα" στεγαστικά δάνεια €600 εκατ. προς διαχείριση από την Εθνική Τράπεζα

  "Κόκκινα" στεγαστικά δάνεια €600 εκατ. προς διαχείριση από την Εθνική Τράπεζα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  της Νένας Μαλλιάρα

  Στην ανάθεση της διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων, θα προχωρήσει η Εθνική Τράπεζα, με στόχο να επιταχύνει την εξυγίανση των στεγαστικών της χαρτοφυλακίων.

  Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, η Τράπεζα έχει δώσει στο σχέδιο την κωδική ονομασία "Champion Challenger" και έχει απευθύνει πρόκληση ενδιαφέροντος σε εταιρίες διαχείρισης, στις οποίες θα αναθέσει τη διαχείριση στεγαστικών μη εξυπηρετούμενων δανείων, ύψους 600 εκατ. ευρώ.

  Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Τράπεζα έχει λάβει τέσσερις προσφορές εκ των οποίων θα επιλέξει τις δύο. Στις δύο εταιρίες που θα επιλεγούν θα ανατεθεί χαρτοφυλάκιο στεγαστικών NPLs 300 εκατ. ευρώ στην καθεμία. 

  Η επιλογή των δύο servicers αναμένεται εντός του Οκτωβρίου. Ωστόσο, η εκκίνηση της εξωτερικής διαχείρισης θα ξεκινήσει από το νέο έτος, ενώ προηγουμένως θα έχουν ενημερωθεί σχετικά και οι δανειολήπτες. 

  Το πρόγραμμα θα λειτουργήσει πιλοτικά, με προοπτική οι αναθέσεις να ενισχυθούν εφόσον προκύψει πως οι ανακτήσεις είναι υψηλότερες και σε συντομότερο χρόνο σε σχέση με την εσωτερική διαχείριση των στεγαστικών NPLs που πραγματοποιεί η Τράπεζα. Σημειώνεται ότι στην Εθνική Τράπεζα θα παραμείνει, σε πρώτη φάση, ο κύριος όγκος των μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων, ύψους 7 δισ. ευρώ.

  Η Εθνική Τράπεζα έχει εγκαινιάσει από τον Μάιο μία "επιθετική" πολιτική ρυθμίσεων στα μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια με το πρόγραμμα Split and Settle. Με το πρόγραμμα αυτό, η Τράπεζα διαχωρίζει την οφειλή του δανειολήπτη σε δύο τμήματα: α) αυτό που ο δανειολήπτης καλείται να αποπληρώνει και β) αυτό που η Τράπεζα του χαρίζει, εφόσον είναι συνεπής στην καταβολή του άλλου τμήματος έτσι ώστε το δάνειο να μην καταχωρηθεί ως NPE (πρακτικά, να μην βρεθεί σε καθυστέρηση άνω των 30 ημερών). 

  Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, στο νέο προϊόν της Εθνικής Τράπεζας έχει μετακυληθεί το 70% - 80% των ρυθμίσεων στεγαστικών δανείων της Τράπεζας, ενώ ο ρυθμός αύξησης των ρυθμίσεων από τον Ιούνιο που το πρόγραμμα ξεκίνησε πρακτικά να εφαρμόζεται μέχρι και τον Σεπτέμβριο φτάνει μηνιαίως το 30%. 

  Ο Σεπτέμβριος δε, ήταν ο μήνας με τον υψηλότερο βαθμό παραιτήσεων δανειοληπτών από τον νόμο Κατσέλη και αποδοχής του προγράμματος Split & Settle.

  Με το Split & Settle, η Εθνική Τράπεζα προσαρμόζει εξαρχής την αποπληρωμή του δανείου στην εισοδηματική/περιουσιακή κατάσταση του δανειολήπτη και στην αξία του ακινήτου του.

  Το στοιχείο, ωστόσο, του προγράμματος που αυξάνει κατακόρυφα την προοπτική εξυγίανσης των μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων της Τράπεζας, είναι το "κούρεμα" της οφειλής.

  Αυτό προσδιορίζεται στη βάση σχέσης δανείου – αξίας ακινήτου στο 80% - 95%, έτσι ώστε το ύψος του δανείου που θα πρέπει να αποπληρώσει ο οφειλέτης, να είναι πάντα μικρότερο από την αξία του ακινήτου του.

  Έχει έτσι το κίνητρο να είναι συνεπής στην αποπληρωμή του δανείου, αφού πάντα η αξία του ακινήτου του θα παραμένει υψηλότερη από το δάνειο (και μάλιστα, χωρίς να υπολογίζεται η προσδοκία για περαιτέρω αύξηση των τιμών των ακινήτων). Το μέσο "κούρεμα" οφειλής που προκύπτει από το πρόγραμμα Split & Settle ανέρχεται σε 30% - 35%.


     


   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ