Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 26-Σεπ-2019 10:21

  Γ. Χαντζηνικολάου: Θα ξεπεραστούν οι στόχοι για τη μείωση των NPEs

  Γ. Χαντζηνικολάου: Θα ξεπεραστούν οι στόχοι για τη μείωση των NPEs
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  O ελληνικός χρηματοπιστωτικός τομέας έχει ανακάμψει και κινείται σταθερά και γρήγορα, σε μια νέα εποχή εξέλιξης, έτοιμος να ανταποκριθεί στις αυξανόμενες ανάγκες χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας. Όσον αφορά στις μελλοντικές εξελίξεις, οι επενδύσεις αναμένεται να αποτελέσουν βασικό μοχλό ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια, καθώς δημιουργείται ένα φιλικότερο προς τις επιχειρήσεις περιβάλλον.

  Τα παραπάνω ανέφερε ο  Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, του Χρηματιστηρίου Αθηνών και του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, Γιώργος Χαντζηνικολάου στη διεθνή ημερίδα της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών που πραγματοποιήθηκε στις 24 Σεπτεμβρίου στο Λονδίνο. Η εκδήλωση έλαβε χώρα στο πλαίσιο του Sibos 2019, της κορυφαίας ετήσιας διεθνούς διοργάνωσης χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.

  Αναφερόμενος στη μεγαλύτερη πρόκληση για το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα – τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων – ο κ. Χαντζηνικολάου είπε ότι το απόθεμα των NPEs στα τέλη του 2018 μειώθηκε σε 81,8 δισ. ευρώ (45,4% των συνολικών δανείων) από 107,2 δις. ευρώ τον Μάρτιο 2016. Στο τέλος Ιουνίου 2019 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειώθηκαν περαιτέρω στα 78 δις. ευρώ  (45% των  συνολικών χορηγήσεων). 

  Μέχρι τα τέλη του 2021, οι ελληνικές τράπεζες στοχεύουν σε μείωση του στοκ των NPEs κατά περίπου 30 δις. ευρώ και του δείκτη NPE κάτω του 20%. Ο στόχος αυτός συνιστά μία ισχυρή βάση, αλλά υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να αναμένεται υπέρβασή του, είπε ο κ. Χαντζηνικολάου. Την εκτίμηση αυτή την απέδωσε στην επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης, η οποία βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας της κυβέρνησης, σε μια σειρά φορολογικών ελαφρύνσεων που ανακοινώθηκαν πρόσφατα, στην ενίσχυση των τιμών των ακινήτων με ρυθμό ταχύτερο του αναμενόμενου, στη λειτουργία του Asset Protection Scheme (APS) που η έγκρισή του αναμένεται σύντομα και που πιθανότατα θα "σηκώσει" μη εξυπηρετούμενα δάνεια άνω των 20 δις. ευρώ.
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ