Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 25-Σεπ-2019 00:05

  Σε καλύτερες ημέρες προσβλέπει η αγορά ακινήτων

  Σε καλύτερες ημέρες προσβλέπει η αγορά ακινήτων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Δελεβέγκου 

  Αύξηση στις αγοραπωλησίες και συνεπακόλουθα στις τιμές και τον τζίρο των τεχνικών εταιρειών βλέπουν στην αγορά ακινήτων μετά την εφαρμογή των μέτρων που σχεδιάζει η κυβέρνηση. Πρόκειται, ουσιαστικά, για μία σημαντική δέσμη κινήτρων που θα συμβάλει στην οριστική έξοδο της αγοράς ακινήτων από την κρίση, με τις απώλειες εξαιτίας της κρίσης να μεταφράζονται σε μείωση 25 δισ. ευρώ των επενδύσεων στον κλάδο, το διάστημα 2007-2017, όπως και σε απώλεια 250 χιλιάδων θέσεων εργασίας. Ταυτόχρονα, εκτιμάται ότι η ενίσχυση της δραστηριότητας της αγοράς ακινήτων θα έχει πολλαπλασιαστικό αντίκτυπο συνολικά στην οικονομία, καθώς καθεμία θέση εργασίας στις κατασκευές δημιουργεί άλλες δύο θέσεις στο σύνολο της οικονομίας, με 1 ευρώ επένδυσης στις κατασκευές να αντιστοιχεί σε 0,4 ευρώ στα δημόσια ταμεία.

  Ο ΦΠΑ  

  Η επιβολή ΦΠΑ επιβλήθηκε το 2006, όταν υπουργός Οικονομικών ήταν ο Γ. Αλογοσκούφης, ως ένα από τα μέτρα για τη μείωση, τότε, του ελλείμματος κάτω από το 3%, με το μέτρο να μην ισχύει για την αγορά πρώτης κατοικίας που επιβαρύνεται μόνο με φόρο μεταβίβασης.

  Η φορολογική επιβάρυνση σχεδιάζεται να ανασταλεί για διάστημα τριών χρόνων, γεγονός που, όπως αναφέρουν οι ειδικοί, θα δημιουργήσει καλύτερες μέρες στο ελληνικό real estate.

  "Η αναστολή του ΦΠΑ στις μεταβιβάσεις των ακινήτων θα μας επιτρέψει να κατασκευάσουμε νέες οικοδομές και να προχωρήσουμε σε νέες προσλήψεις, κάτι που θα οδηγήσει στη μείωση της ανεργίας. Εκτός από τους οικοδόμους και τους κατασκευαστές, 200 κλάδοι είναι συνδεδεμένοι με την οικοδομική δραστηριότητα. Όλοι αυτοί οι κλάδοι θα αναζωογονηθούν" αναφέρει ο Δημήτρης Καψιμάλης, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Κατασκευαστών Κτιρίων Ελλάδος. Και προσθέτει: "Σήμερα, εάν ένας κατασκευαστής, που δεν έχει καταφέρει να βρει αγοραστές για τα ακίνητά του, προχωρήσει στην ενοικίασή τους, θα πρέπει να πληρώσει ΦΠΑ αυτοπαράδοσης 24%". 

  40% έκπτωση φόρου 

  Ένα ακόμη σημαντικό μέτρο αφορά την έκπτωση 40% των δαπανών για την αναβάθμιση ή την ενεργειακή εξοικονόμηση ακινήτων, που πραγματοποιείται είτε από ιδιώτες είτε από επιχειρήσεις.

  Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα γνωστά, με την προσκόμιση των απαιτούμενων παραστατικών οι ενδιαφερόμενοι θα εισπράττουν, ως πίστωση, μέσω του λογαριασμού τους στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, το 40% των δαπανών. 

  Σύμφωνα με πληροφορίες, στα κυβερνητικά κλιμάκια συζητήθηκε ιδιαιτέρως το αν η έκπτωση θα είναι από το φορολογητέο εισόδημα ή από τον φόρο. Και αυτό σε συνάρτηση τόσο με το δημοσιονομικό αποτέλεσμα (που μπορεί να προκύψει μόνο κατ’ εκτίμηση σε αυτή τη φάση) όσο και με τις απόψεις που εκτιμάται ότι θα εκφράσουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι αντίστοιχες πολιτικές εφαρμόζουν πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες (και με υψηλό έλλειμμα) και ταυτόχρονα είναι κοινοτική υποχρέωση να επιτευχθούν συγκεκριμένοι στόχοι για το κτιριακό απόθεμα της χώρας. 

  Την ίδια στιγμή, το μέτρο έχει διπλό στόχο: αφενός, τη δημιουργία μέσω της μείωσης της φορολογίας ενός προγράμματος "εξοικονομώ για όλους" που αντί για επιδότηση θα δίνει φοροελάφρυνση, χωρίς γραφειοκρατία. Αφετέρου την ανακαίνιση στα υπάρχοντα ακίνητα κυρίως παλαιάς ηλικίας, που εκτιμάται ότι θα περιλαμβάνουν εργασίες στατικής επάρκειας και ασφάλειας, παράλληλα με τις εργασίες εξοικονόμησης ενέργειας – πιθανόν και εξοικονόμησης νερού. Όλοι αυτοί οι στόχοι αποτελούν, άλλωστε, υποχρεώσεις της χώρας μας με βάση την κοινοτική νομοθεσία.

  Όπως ακόμη αναφέρουν οι πληροφορίες, την ανάγκη και τα πλεονεκτήματα μιας συνολικής τέτοιας πρωτοβουλίας έχει τεκμηριώσει προς την κυβέρνηση το ΤΕΕ με συγκεκριμένη πρόταση νομοθετικής ρύθμισης, ενώ την επεξεργασία του μέτρου ανέλαβε η ομάδα συντονισμού του κυβερνητικού έργου (Μαξίμου, Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης, Υπουργός Επικρατείας κ.λπ.) και αναμένεται να παρουσιαστεί σε κυβερνητικό νομοσχέδιο.

  Σε πρόσφατο, εξάλλου, συνέδριο αντισεισμικής μηχανικής, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ στην πραγματικότητα προανήγγειλε ότι η ρύθμιση θα βρίσκεται στο επικείμενο νομοσχέδιο, δηλώνοντας αισιόδοξος ότι η κυβέρνηση θα υιοθετήσει την πρόταση για μόνιμο μηχανισμό μέτρων βελτίωσης της σεισμικής επάρκειας των κτιρίων και της ενεργειακής τους απόδοσης. Θετικά προς το μέτρο έχει τοποθετηθεί και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), καθώς, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, θα μπορούσε να δώσει ώθηση στις επενδύσεις σε κατοικίες. Κατά την έρευνα του ΙΟΒΕ, οι ετήσιες επενδύσεις σε κατοικίες υποχώρησαν ραγδαία, κατά 95,4% και διαμορφώθηκαν το 2017 σε 1,1 δισ., έναντι 24,8 δισ. ευρώ το 2007.

  Όπως έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση οι αλλαγές στη φορολογία ακινήτων δημιουργούν ένα τετραπλό αναπτυξιακό μέρισμα, επιτρέποντας:

  -  Την αύξηση του εισοδήματος των ιδιοκτητών.
  - Τη βελτίωση της αξίας της ακίνητης περιουσίας.
  - Την ενίσχυση των επενδύσεων στην αγορά ακινήτων και τις κατασκευές, που έχουν καταρρεύσει στα χρόνια της κρίσης και 
  - τη βελτίωση των ισολογισμών των τραπεζών, πολλαπλασιάζοντας την αξία των δανείων με εξασφάλιση στα χαρτοφυλάκιά τους.

  Στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση, συγκεντρώνονται σε ένα νομοθέτημα όλα τα διάσπαρτα επενδυτικά κίνητρα, συμπεριλαμβανομένων και αυτών της αγοράς ακινήτων. Και τόνισε ιδιαίτερα τον συνδυασμό μειωμένου ΕΝΦΙΑ και έκπτωσης για ανακαίνιση και ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων.

  Χρυσή βίζα και non-dom

  Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς ακινήτων, δρομολογούνται αλλαγές στο καθεστώς της Χρυσής Βίζας, ενώ υπό εξέταση βρίσκεται η καθιέρωση "διαβατηρίου" (απονομή υπηκοότητας) σε επενδυτές. Στα σκαριά βρίσκεται και η θεσμοθέτηση του καθεστώτος non-dom (εκ του "non-domiciled"), που εφαρμόζουν πολλές χώρες ανά τον κόσμο, με στόχο την προσέλκυση των πολυεκατομμυριούχων του πλανήτη ή των ατόμων υψηλότατης καθαρής θέσης (Ultra high-net-worthindividuals-UHNWI). Η συγκυρία είναι ευνοϊκή, καθώς το 26% των πολυεκατομμυριούχων του πλανήτη σχεδιάζει να αλλάξει χώρα, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της εταιρείας παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών Knight Frank.

  Η Ελλάδα, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, θα μπορούσε να διεκδικήσει, επάξια, μερίδιο από την παγκόσμια αγορά των υπερπλουσίων, επιτυγχάνοντας φορολογικά και αναπτυξιακά οφέλη. Για να γίνει αυτό αντιληπτό, αρκεί να σημειωθεί ότι ένας γκολφέρ σε μία μόνο εβδομάδα υπολογίζεται ότι δαπανά περίπου 1.000 ευρώ.

  Τον Ιανουάριο του 2017, η Ιταλία νομοθέτησε την επιβολή ανώτατου φόρου έως 100.000 ευρώ για όσα φυσικά πρόσωπα, ανεξαρτήτως υπηκοότητας, μεταφέρουν τη φορολογική έδρα τους στη χώρα. Ως προϋποθέσεις έθεσε οι ultra-rich, στους οποίους απευθύνεται το μέτρο, να μην είναι φορολογικοί κάτοικοι της χώρας τα τελευταία εννέα χρόνια, να αγοράσουν κατοικία και να διαβιούν στην Ιταλία για ένα ελάχιστο χρονικό διάστημα. Οι υπερπλούσιοι μπορούν να κάνουν χρήση του συγκεκριμένου προγράμματος για μέχρι 15 χρόνια, διατηρώντας τη δυνατότητα να αποσυρθούν από αυτό όποτε επιθυμούν. Αποτέλεσμα; Η χώρα έχει καταφέρει να προσελκύσει σημαντικό αριθμό UHNWI, στους οποίους ανήκουν και Ιταλοί πολυεκατομμυριούχοι, που διατηρούσαν, εκτός Ιταλίας, τη φορολογική έδρα τους.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ