Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 24-Σεπ-2019 18:57

  Χωρίς τέλος διαμονής όσοι είχαν σύμβαση με την Thomas Cook την περίοδο 23/9 - 10/10

  Χωρίς τέλος διαμονής όσοι είχαν σύμβαση με την Thomas Cook την περίοδο 23/9 - 10/10
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 20.00

  Της Δήμητρας Καδδά 

  Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου -η οποία ενεργοποιήθηκε ήδη- απαλλάσσονται από την υποχρέωση απόδοσης τέλους διαμονής οι ιδιώτες που έχουν σύμβαση με την Thomas Cook για την περίοδο 23/9-10/10. 

  Σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης, υπάρχει επικοινωνία με την Ισπανία η οποία αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα στην ΕΕ, ενώ παράλληλα γίνεται ακριβής απολογισμός της κατάστασης. "Όταν ξέρουμε ακριβώς τα στοιχεία, το πρόβλημα και το δημοσιονομικό κόστος, τότε θα αναλάβουμε τις απαιτούμενες πρωτοβουλίες", ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

  Ουσιαστικά δεν απέκλεισαν και πρόσθετα μέτρα στήριξης όσων έχουν πληγεί, όπως για παράδειγμα στο πεδίο του ΦΠΑ, αλλά ανέφεραν ότι "πρέπει πρώτα να έχουμε μια πολύ καλή εικόνα της κατάστασης". Μίλησαν για σοβαρότητα στον τρόπο αντιμετώπισης του ζητήματος και έκαναν σαφές ότι δεν μπορούν να ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματα που έχουν τεθεί από εκπροσώπους του κλάδου.

  Χαρακτηριστικά ανέφεραν πως το δημοσιονομικό κόστος όλων των αιτημάτων που έχουν εκφραστεί μέχρι στιγμής από εκπροσώπους του κλάδου μπορεί να φτάνει ακόμα και στα 300 εκατ. ευρώ αν ληφθεί υπόψη όλη η τουριστική περίοδος από 1η Μαΐου, κάνοντας σαφές ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να ικανοποιηθεί.

  Σημειώνεται πως το τέλος διαμονής, είναι της τάξης των 0,50 - 4 ευρώ ανά διανυκτέρευση και σύμφωνα με πηγές που συμμετείχαν στη χθεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών, δεν έχει μεγάλο δημοσιονομικό κόστος.

  Σε σχετική ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει:

  "Η Κυβέρνηση, για την άμεση αντιμετώπιση πτυχών του πολυδιάστατου προβλήματος που προέκυψε από τη χρεοκοπία της Thomas Cook, προχώρησε στην κάτωθι πρώτη νομοθετική ενέργεια:

  Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Οικονομικών προώθησε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, σύμφωνα με την οποία παρέχεται η δυνατότητα εξαίρεσης από απόδοση του φόρου διαμονής στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που υπέστησαν ζημίες από την αιφνίδια πτώχευση του συγκεκριμένου τουριστικού πράκτορα.

  Το επόμενο διάστημα, το Υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού και άλλους αρμόδιους φορείς, όταν υπάρξει πληρέστερη εικόνα των επιπτώσεων, θα προβεί σε νέες πρωτοβουλίες”.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ