Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 21-Σεπ-2019 10:35

  "Παράθυρο" αλλαγών  στο εφάπαξ των παλιών ασφαλισμένων

  "Παράθυρο" αλλαγών  στο εφάπαξ των παλιών ασφαλισμένων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δ. Κατσαγάνη

  Στο πλαίσιο των σχεδιαζόμενων αλλαγών στον ευρύτερο χώρο της επικουρικής ασφάλισης αναμένεται να ενταχθεί ο κλάδος των εφάπαξ.

  Μάλιστα, την ίδια ώρα που ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν πως η κυβέρνηση, ενόψει της σύστασης επαγγελματικού κλάδου στο Επικουρικό Ταμείο, σχεδιάζει την κατάργηση της εισφοράς 4% υπέρ του κλάδου εφάπαξ για όσους ασφαλισθούν για πρώτη φορά από το 2021, ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο παρεμβάσεων και στον κλάδο εφάπαξ των ασφαλισμένων έως και το τέλος του 2020.

  Όπως ανέφερε ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Νότης Μηταράκης, μιλώντας κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής, ‘’πρέπει να δούμε συνολικά το θέμα της εφαρμογής των εφάπαξ κατά πόσο είναι δίκαιος ο σημερινός τρόπος καταβολής και καθώς θα καταθέσουμε συνολικά προτάσεις για τον νόμο Κατρούγκαλου, όταν ολοκληρωθούν και οι εκκρεμείς υποθέσεις στο Συμβούλιο της Επικρατείας’’.’’ Είναι και αυτό ένα θέμα που πρέπει να το ξαναδούμε’’, επισήμανε.

  Ο ίδιος δήλωσε  ότι ‘’το σημερινό εφάπαξ, όπως έχει νομοθετηθεί με τον νόμο Κατρούγκαλου, είναι μηδενικής απόδοσης’’.

  Δηλαδή,σύμφωνα με τον κ. Μηταράκη, ‘’ ουσιαστικά σου επιστρέφει άτοκα στο τέλος του εργασιακού σου βίου τις εισφορές που μόνο εσύ ως εργαζόμενος έχεις καταβάλει’.

  ’Όταν κάποιος παίρνει τα λεφτά του σαράντα χρόνια μετά, χωρίς απόδοση ουσιαστικά είναι αρνητική απόδοση. Το εφάπαξ δεν εκπληρώνει τον ρόλο που εκπλήρωνε προ δεκαετιών’’. Ωστόσο, ο κ. Μηταράκης, επισήμανε πως ‘’δεν έχουμε πει ότι θέλουμε ακόμα να αλλάξουμε κάτι. Δεν υπάρχει πρόθεση της κυβέρνησης να πει κάτι σε αυτό, αυτή τη στιγμή’’.

  Σημειώνεται, πάντως, πως , σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, αποτελεί βασικό σενάριο να μην υπάρχει εισφορά εφάπαξ για όσους ασφαλισθούν για πρώτη φορά από την 1η/1/2021. Αυτό θα αφορά τόσο τους νέους μισθωτούς του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, όσο και τους αυταπασχολούμενους μηχανικούς, γιατρούς και δικηγόρους. Και αυτό γιατί σύμφωνα κύκλους εμπειρογνωμόνων που εμπλέκονται στη διαμόρφωση του πορίσματος για την αναδιοργάνωση του επικουρικού,  οι αποδόσεις τις οποίες αναμένουν στο Υπ. Εργασίας από την επένδυση των εισφορών οι οποίες θα καταβάλλονται για υπέρ του επαγγελματικού κλάδου του εφάπαξ θα οδηγήσουν, μελλοντικά σε μία επικουρική σύνταξη 30% -40% υψηλότερη σε σχέση με τη σημερινή. Έτσι, στο μελλοντικό σωρευτικό  ποσό της νέας επικουρικής σύνταξης του σχεδιαζόμενου επαγγελματικού κλάδου ,δυνητικά, θα συμπεριλαμβάνεται όχι μόνο το ποσό της επικουρικής σύνταξης αλλά και εκείνο του εφάπαξ. Εξάλλου, σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, θα είναι αντικείμενο επιλογής του ίδιου του ασφαλισμένου το αν θα θέλει να λάβει την σύνταξη σε μηνιαίες "δόσεις" (όπως ισχύει σήμερα ) ή  όλο μαζί, δηλαδή "εφάπαξ".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ