Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 16-Σεπ-2019 08:16

  Στη βουλή οι συμβάσεις για υδρογονάνθρακες σε Κρήτη και Ιόνιο

  Στη βουλή οι συμβάσεις για υδρογονάνθρακες σε Κρήτη και Ιόνιο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Εντός της εβδομάδας αναμένεται να κατατεθούν στη βουλή για κύρωση τέσσερις συμβάσεις έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων. Από τις τέσσερις συμβάσεις, οι δύο αφορούν σε περιοχές νότια και δυτικά της Κρήτης, η μία για το Ιόνιο και η τελευταία για τον Κυπαρισσιακό Κόλπο. 

  Για τα θαλάσσια οικόπεδα της Κρήτης, επικεφαλής της κοινοπραξίας είναι η Γαλλική Total, ενώ συμμετέχουν επίσης η αμερικανική ExxonMobil και τα ΕΛΠΕ. Τη σύμβαση για την θαλάσσια περιοχή στο Ιόνιο θα υπογράψουν η ισπανική Repsol με τα ΕΛΠΕ ενώ η τελευταία παραχώρηση στον Κυπαρισσιακό γίνεται προς τα Ελληνικά Πετρέλαια. 

  Η κύρωση των συμβάσεων από τη βουλή σημαίνει ότι αρχίζει να μετρά αντίστροφα ο χρόνος για τα επόμενα ερευνητικά βήματα, που θα πρέπει να κάνουν οι παραχωρησιούχοι βάσει των συμβάσεων.

  Αυτά είναι: η διενέργεια νέων σεισμικών ερευνών, ο καθορισμός των πιθανών γεωτρητικών στόχων, η διενέργεια ερευνητικών γεωτρήσεων και σε περίπτωση που το εγχείρημα στεφθεί με επιτυχία, η διενέργεια παραγωγικών γεωτρήσεων και η έναρξη της παραγωγής πετρελαίου ή φυσικού αερίου, ανάλογα με τα ευρήματα. 

  Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί ότι θα προχωρήσει το ταχύτερο δυνατό, εντός του Σεπτεμβρίου, την κύρωση των συμβάσεων, στέλνοντας ένα σαφές φιλοεπενδυτικό μήνυμα προς τις διεθνείς εταιρείες που αναμένουν εδώ και περίπου 1,5 χρόνο από την ανακήρυξή τους ως πλειοδότες στους σχετικούς διαγωνισμούς, ώστε να ξεκινήσουν τις προβλεπόμενες ερευνητικές εργασίες.

  Όπως είχε αναφέρει σχετικά ο αρμόδιος υπουργός Κ. Χατζηδάκης η κυβέρνηση θέλει να δείξει τη βούλησή της για συνεργασία στο χώρο της ενέργειας αλλά και για την προσέλκυση σημαντικών επενδύσεων στη χώρα μας.

  Η διευθέτηση και των τελευταίων εκκρεμοτήτων σε ό,τι αφορά στον προηγούμενο κύκλο παραχωρήσεων, ανοίγει το δρόμο και για νέες παραχωρήσεις που έχει προετοιμάσει και σχεδιάσει η ΕΔΕΥ (Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων).

  Συγκεκριμένα η ΕΔΕΥ ετοιμάζει την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών για δύο άλλες περιοχές που είχαν παραμείνει αδιάθετες σε προηγούμενους κύκλους παραχωρήσεων.

  Ωστόσο η ΕΔΕΥ έχει εμπλουτίσει με νέα στοιχεία και δεδομένα τις σεισμικές έρευνες έχοντας ως στόχο να κινητοποιήσει νέο επενδυτικό ενδιαφέρον. Πρόκειται ουσιαστικά για το ίδιο μοντέλο που ακολουθήθηκε με τις παραχωρήσεις της Κρήτης. 

  Στόχος μάλιστα για αυτές τις δύο περιοχές είναι να έχουν αδειοδοτηθεί και να είναι διαθέσιμες με πλήρη φάκελο προτού ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για νέο διαγωνισμό από την κυβέρνηση.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ