Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 15-Σεπ-2019 23:20

  Yποεκτέλεση Προϋπολογισμού έως 500 εκατ. το 2019

  Yποεκτέλεση Προϋπολογισμού έως 500 εκατ. το 2019
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αναζήτησε και υπολόγισε, σε συνεργασία με τα υπουργεία, την υποεκτέλεση των δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού που προβλέπουν για τη φετινή χρονιά. Προς το παρόν, έχει βρεθεί ένας "δημοσιονομικός χώρος" έως 500 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, που θα κατευθυνθεί σε άλλες δαπάνες.

  Ουσιαστικά, πρόκειται για την πρώτη κίνηση του υφυπουργού δημοσιονομικής πολιτικής, Θόδωρου Σκυλακάκη, όταν ανέλαβε τον περασμένο Ιούλιο, ο οποίος έδωσε και τη σχετική εντολή.

  Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, για να μπορεί, ωστόσο, να υπολογιστεί με ασφάλεια το ύψος του δημοσιονομικού χώρου που θα κατευθυνθεί σε άλλες δαπάνες θα πρέπει να μειωθούν οι αβεβαιότητες για την πορεία των εσόδων στο τελευταίο τρίμηνο του έτους, κάτι που το Γενικό Λογιστήριο θα εκτιμήσει περί τα μέσα Νοεμβρίου.

  Ο δημοσιονομικός χώρος που εκτιμάται πως θα προκύψει, και αγγίζει τα 500 εκατ. ευρώ, προκύπτει από 3 πηγές:

  -Πριν λίγες μέρες ολοκληρώθηκε η διαδικασία για τις κύριες κατηγορίες του τακτικού προϋπολογισμού που αφορούν ελαστικές δαπάνες (αγορές αγαθών και υπηρεσιών, αγορές παγίων κ.λπ.). Το αποτέλεσμα ήταν ότι το Γενικό Λογιστήριο γνωρίζει πλέον ότι μόνο από αυτές τις κατηγορίες έχει φέτος επιπλέον δημοσιονομικό χώρο 248 εκατ. ευρώ, που αφορούν μεταφερόμενες το 2020 εκκρεμείς δεσμεύσεις καθώς και πιστώσεις που τελικά δεν θα διατεθούν το 2019.

  -Στον δημοσιονομικό αυτόν χώρο θα προστεθεί φέτος υποεκτέλεση που προέρχεται από δαπάνες που δεν βρίσκονται άμεσα στον προϋπολογισμό  των υπουργείων, όπως π.χ. η επιδότηση των "κόκκινων" δανείων (προϋπολογισμός ΟΠΕΚΑ), όπου η προηγούμενη κυβέρνηση είχε προϋπολογίσει κονδύλι 150 εκατ. ευρώ, από το οποίο ζήτημα είναι -παρά την ελάφρυνση των γραφειοκρατικών διαδικασιών που έκανε η νυν κυβέρνηση και την επιθετική πολιτική των τραπεζών- αν θα δαπανηθούν φέτος περισσότερα από 2 εκατ. ευρώ (οπότε αναμένεται εξοικονόμηση 148 εκατ. ευρώ).

  -Επίσης, δεν έχουν ακόμα υπολογιστεί οι υποεκτελέσεις που αφορούν άλλους κωδικούς του τακτικού προϋπολογισμού (γραφειοκρατικές καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των αποφασισμένων προσλήψεων, καθυστερήσεις στη διεκπεραίωση των υποθέσεων καταπτώσεων εγγυήσεων τραπεζικών δανείων κ.λπ.), από τις οποίες το Γενικό Λογιστήριο πιστεύει ότι θα προκύψει πρόσθετη υποεκτέλεση για το 2019 που με ασφάλεια ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Διαβάστε το ΚΕΦΑΛΑΙΟ
  και ηλεκτρονικά στο

  ReadPoint
  Kυκλοφορεί μαζί με το
  FORBES ΟΚΤ 2020