Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 13-Σεπ-2019 13:50

  Θετικά μηνύματα από το Eurogroup για μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος

  Θετικά μηνύματα από το Eurogroup για μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 14:45

  των Έφης Ευθυμίου - Δημήτρη Στόλη

  Ανοίγει ο δρόμος για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ να δηλώνει σήμερα ότι εάν οι ρυθμοί ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας είναι υψηλότεροι του αναμενομένου και το κόστος δανεισμού χαμηλότερο, η σχετική συζήτηση θα μπορούσε να ξεκινήσει το 2020.

  "Ο μόνος τρόπος που μπορώ να δω να διεξάγονται ουσιαστικές συζητήσεις είναι εάν οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι υψηλότεροι από τις υποθέσεις μας στην τελευταία ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους και τα επιτόκια, σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, χαμηλότερα. Αλλά αυτή είναι μια συζήτηση που θα έρθει αργότερο το επόμενο έτος... όταν θα έχουμε καλύτερη εικόνα τι θα συμβεί", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κλάους Ρέγκλινγκ.

  Επισήμανε ακόμη ότι η νέα κυβέρνηση επιβεβαίωσε πως για το 2019 και όταν συνταχθεί ο προϋπολογισμός του 2020 ο στόχος του 3,5% θα τηρηθεί.

  Αναφορικά με το ότι ο στόχος για την επίτευξη του στόχου πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ θεωρείται υψηλός από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ο Κλάους Ρέγκλινγκ τόνισε πως "αυτό δεν είναι κάτι νέο για εμάς, έχει συζητηθεί πολλές φορές τα προηγούμενα χρόνια".

   

  Αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ

  Ο ίδιος, μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup, ανακοίνωσε επίσης την έναρξη των εργασιών σε επίπεδο ESM για την αποπληρωμή των δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

  "Μας το ανέφερε ο νέος υπουργός Οικονομικών μεταξύ των προτεραιοτήτων πολιτικής της νέας ελληνικής κυβέρνησης," τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ ανέφερε ότι "προσωπικά θα χαιρέτιζα κάτι τέτοιο, διότι θα βελτίωνε τη βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας".

  "Θα πρέπει όμως να γίνει όταν ολοκληρωθεί πρώτα η εσωτερική διαδικασία για την αποποίηση [της αποπληρωμής και των άλλων πιστωτών] και αυτό μπορεί να πάρει δυο μήνες", πρόσθεσε.

  Ψηλά στην ατζέντα οι φιλοαναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις

  Ο επικεφαλής του ESM δήλωσε ότι χαιρετίζει τις φιλοαναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις που είναι ψηλά στην ατζέντα της νέας κυβέρνησης.

  "Ο νέος υπουργός Οικονομικών μίλησε για τις προτεραιότητες πολιτικής, χαιρετίζω τις φιλοαναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις που βρίσκονται πολύ ψηλά στην ατζέντα της νέας κυβέρνησης.

  Η βιώσιμη (διαρκής) ανάπτυξη είναι σημαντική για την Ελλάδα, είναι επίσης και δική μας κορυφαία προτεραιότητα στον ESM ως μακράν ο μεγαλύτερος πιστωτής για την Ελλάδα, επομένως οτιδήποτε βοηθάει την ανάπτυξη, βοηθάει την ικανότητα αποπληρωμής, μιλώντας μακροπρόθεσμα, γνωρίζετε ότι τα δάνειά μας "τρέχουν" για δεκαετίες.

  Αλλά και πάλι, είναι σημαντικό να βρίσκεται σε καλή τροχιά ανάπτυξης, και αυτό είναι σημαντικό επειδή η ανάπτυξη για το πρώτο εξάμηνο του έτους ήταν χαμηλότερη από αυτή που περιμέναμε όταν η Ελλάδα βγήκε από το πρόγραμμα.

  Επομένως είναι σημαντικό να επιστρέψει στο αναμενόμενο επίπεδο. Επίσης χαιρετίζω την καλή συνεργασία με τη νέα κυβέρνηση, το νέο υπουργό Οικονομικών και τον πρωθυπουργό", σημείωσε χαρακτηριστικά.

  Κερέ: Βελτίωση στις ελληνικές αγορές και τράπεζες

  Από την πλευρά του το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μπενουά Κερέ σημείωσε και χαιρέτισε την συνεχιζόμενη βελτίωση του περιβάλλοντος στην Ελλάδα, τόσο στις αγορές όσο και στο τραπεζικό σύστημα.

  "Καλωσορίζουμε τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να σημειώσει περαιτέρω πρόοδο και την ενθαρρύνουμε να χτίσει στην σημαντική πρόοδο που έγινε από το 2015 και να παραδώσει τις δράσεις που είναι αναγκαίες", ανέφερε ο αξιωματούχος της κεντρικής τράπεζας.

  Όπως εξήγησε η ΕΚΤ εστιάζει ιδιαίτερα στη μείωση των κόκκινων δανείων στο τραπεζικό σύστημα, που περιλαμβάνει περαιτέρω εργασία στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς , βελτίωση της μέτρησης των εγγυήσεων του Δημοσίου για δάνεια και εφαρμογή του σχεδίου δράσης για την βελτίωση της  αποτελεσματικότητας του δικαστικού πλαισίου στο πτωχευτικό δίκαιο των νοικοκυριών.  

  "Προσβλέπουμε στο να συζητήσουμε όλα αυτά τα θέματα στον τέταρτο κύκλο ενισχυμένης εποπτείας με τους άλλους θεσμούς", συμπλήρωσε.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων