Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 13-Σεπ-2019 08:02

  Τα ραντεβού Σταϊκούρα με Ρέγκλινγκ και Σεντένο για πλεονάσματα - φοροελαφρύνσεις

  Τα ραντεβού Σταϊκούρα με Ρέγκλινγκ και Σεντένο για πλεονάσματα - φοροελαφρύνσεις
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Δήμητρας Καδδά

  Το θέμα Ελλάδα συζητείται σήμερα το πρωί στο Eurogroup που λαμβάνει χώρα στο Ελσίνκι της Φιλανδίας. Οι πολιτικές επαφές όμως για το σχέδιο που θέλει να εφαρμόσει η κυβέρνηση στην οικονομία, ξεκίνησαν από χθες για την ελληνική αποστολή.

  Ο λόγος για τις κατ ιδίαν συναντήσεις που είχε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας με τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ και με τον πρόεδρο του Eurogroup Μάριο Σεντένο.

  Σήμερα, πιθανότατα πριν από τη Σύνοδο του Eurogroup, αναμένεται να συναντηθεί και με το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μπενουά Κερέ.

  Οι διμερείς επαφές ολοκληρώνονται το πρωί του Σαββάτου με τη συνάντηση που έχει συμφωνηθεί με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις. Επαφές έχουν προγραμματιστεί και με την Πρόεδρο της Ενιαίας Αρχής Εξυγίανσης (SRB) Έλκε Κένιγκ και τον Αντιπρόεδρο της EBRD κ. Pierre Heilbronn.

  Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, η θέση των Θεσμών είναι να κλείσει η τέταρτη αξιολόγηση επιτυχώς και… γρήγορα, δηλαδή στο Eurogroup της 7ης Νοεμβρίου.

  Ωστόσο, αυτό προϋποθέτει όχι μόνο ότι η ελληνική πλευρά θα επιταχύνει επαρκώς τις μεταρρυθμίσεις στο πεδίο των προαπαιτούμενων (σ.σ. που έχουν μείνει μετέωρα από την γ΄ αξιολόγηση), αλλά και ότι θα υπάρξει συμφωνία στο δημοσιονομικό πεδίο (δηλαδή αναφορικά με τα μέτρα 1,2 δισ. ευρώ που σχεδιάζει να εφαρμόσει η κυβέρνηση το 2020 και θα πρέπει να συμβαδίζουν με την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων).

  Στο σημείο αυτό, εισέρχονται τα ελληνικά αιτήματα για πρόωρη αποπληρωμή μέρους του δανείου με το ΔΝΤ που εκτιμάται ότι θα φέρει εξοικονόμηση 75 εκατ. ευρώ και για αλλαγή του τρόπου αξιοποίησης των κερδών ομολόγων, τα οποία θα "εκταμιευθούν" μετά την δ΄ αξιολόγηση.

  Η ελληνική πλευρά επιθυμεί την ενεργοποίηση της σχετικής ρήτρας της συμφωνίας του 2018 για το χρέος, η οποία προβλέπει ότι μέρος των κερδών μπορεί να οδεύσει για μέτρα που στηρίζουν την ανάπτυξη. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει συνδέσει τα κέρδη ομολόγων με την μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων, ενώ άλλες πηγές αναφέρονται και σε επενδυτικές πρωτοβουλίες.

  Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλευρά των Θεσμών θεωρεί ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2019 επιτυγχάνονται, αποδεχόμενοι την αυξητική πορεία των εσόδων. Επίσης βλέπουν πρόοδο και σε μία σειρά από μεταρρυθμίσεις.

  Από την άλλη πλευρά, θεωρούν ότι η αποστολή στην Αθήνα (που ξεκινάει από τη Δευτέρα σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων και ακολούθως σε επίπεδο επικεφαλής), θα δώσει την ευκαιρία στις δύο πλευρές να δουν αναλυτικά τις παραμέτρους τόσο στον προϋπολογισμό και στο φορολογικό νομοσχέδιο, όσο και στα υπόλοιπα ελληνικά ζητήματα.

  Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από την πλευρά του θα συντάξει τη δική του έκθεση (με βάση το άρθρο 4 του καταστατικού του) η οποία ενδεχομένως και να δημοσιευθεί νωρίτερα.

  Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης παρουσιάζεται άλλωστε επισήμως σήμερα το πρωί από τον υπουργό Οικονομικών. Στο πλαίσιο του Eurogroup που συνεδριάζει το πρωί, αναμένεται η ενημέρωση για την πολιτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση. Επίσης θα παρουσιάσει και το ελληνικό αίτημα προς τον ESM για πρόωρη αποπληρωμή του δανείου του ΔΝΤ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ