Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 12-Σεπ-2019 13:33

  Τι αλλάζει στον συντελεστή δόμησης των στρατηγικών επενδύσεων

  Τι αλλάζει στον συντελεστή δόμησης των στρατηγικών επενδύσεων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Γκίτση

  Την αύξηση του συντελεστή δόμησης για τις Στρατηγικές Επενδύσεις προβλέπει το Αναπτυξιακό νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων που βρίσκεται σε ηλεκτρονική διαβούλευση. Συγκεκριμένα, ο ανώτατος επιτρεπόμενος συντελεστής δόμησης ορίζεται με βάση τον Αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο, σε 0,6 από 0,3 που ισχύει σήμερα και αφορά επιχειρηματικά πάρκα.

  Όπως αναφέρεται στο πολυνομοσχέδιο "το πρώτο εδάφιο της παρ. 2 του άρθρου 11 του ν. 4608/2019 αντικαθίσταται ως εξής: "για τις επενδύσεις της περίπτωσης β’ και της υποπερίπτωσης ββ΄ της περίπτωσης γ΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 10, ο ανώτατος επιτρεπόμενος συντελεστής δόμησης που προβλέπεται στην περίπτωση β΄ της παρ. 1 του Κεφαλαίου Γ΄ του άρθρου 11 του ν. 3986/2011 (Α΄ 152) ορίζεται σε 0.6."
   
  Τι αφορούν οι αλλαγές

  Οι αλλαγές αυτές "αγγίζουν" στρατηγικές επενδύσεις

  - οι οποίες δημιουργούν κατά βιώσιμο τρόπο τουλάχιστον 100 νέες ετήσιες μονάδες εργασίας (ΕΜΕ) και ο συνολικός προϋπολογισμός τους είναι μεγαλύτερος των 40 εκατ. ευρώ. Ειδικά, οι επενδύσεις στον τομέα της βιομηχανίας πρέπει να δημιουργούν κατά βιώσιμο τρόπο τουλάχιστον 75 νέες ΕΜΕ και ο συνολικός προϋπολογισμός τους να είναι μεγαλύτερος των 30 εκατ. ευρώ. Οι επενδύσεις εντός Οργανωμένων Υποδοχέων Μεταποιητικών και Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων πρέπει να δημιουργούν κατά βιώσιμο τρόπο τουλάχιστον 50 ΕΜΕ και ο συνολικός προϋπολογισμός τους να είναι μεγαλύτερος των 25 εκατ. ευρώ.

  - και επενδύσεις στον τομέα της βιομηχανίας, οι οποίες δημιουργούν κατά τρόπο βιώσιμο τουλάχιστον 200 ΕΜΕ και ο συνολικός προϋπολογισμός τους είναι μεγαλύτερος των 200 εκατ. ευρώ.
   
  Έρχονται μεγαλύτερες εκπτώσεις στα πρόστιμα για τα αυθαίρετα

  Στο Αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο υπάρχει και πρόνοια για μεγαλύτερες εκπτώσεις όσον αφορά την τακτοποίηση αυθαιρέτων. Σύμφωνα με το άρθρο 13 του νομοσχεδίου, το ποσοστό της έκπτωσης για την εφάπαξ καταβολή του προστίμου αυξάνεται στο 30%, ενώ στο 20% φθάνει η έκπτωση για την προκαταβολή του 30% του προστίμου.

  Συγκεκριμένα, παρέχεται επιπλέον έκπτωση από ό,τι έως σήμερα ισχύει, στους ιδιοκτήτες αυθαίρετων κατασκευών οι οποίοι θα επιλέξουν να καταβάλουν εφάπαξ το πρόστιμο που τους έχει ή θα τους επιβληθεί με βάση τις διατάξεις του Ν. 4495/2017.

  Σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής παρέχεται έκπτωση 30% επί του συνολικού ποσού του προστίμου -σήμερα η έκπτωση είναι 20%, ενώ στην περίπτωση καταβολής του 30% του συνολικού ποσού του προστίμου, παρέχεται έκπτωση  20% επί του συνολικού ποσού του προστίμου –σήμερα με το ισχύον καθεστώς η έκπτωση ανέρχεται στο 10%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ