Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 05-Σεπ-2019 08:18

  Κρατική "ένεση" 400 εκατ. ευρώ στον "κουμπαρά" των ταμείων

  Κρατική "ένεση" 400 εκατ. ευρώ στον "κουμπαρά" των ταμείων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 18:31

  Του Δ. Κατσαγάνη

  Με 400 εκατ. ευρώ αποφάσισε να επιχορηγήσει η κυβέρνηση τον "κουμπαρά" των ταμείων, δηλαδή το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ). 

  Αυτό προβλέπει κοινή απόφαση του Υπ. Εργασίας, Γιάννη Βρούτση και του αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ, Θεόδωρου Σκυλακάκη.

  Με την επιχορήγηση αυτή κλείνει η "τρύπα" που άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση  (ΣΥΡΙΖΑ) , όπως είχε αποκαλύψει το Capital.gr στον ΑΚΑΓΕ με διάταξη που πέρασε τον Δεκέμβριο του 2018.

  Η σχετική "τρύπα" δημιουργήθηκε λόγω του ότι οι εισφορές αλληλεγγύης συνταξιούχων υπολογίζονται, βάσει της προαναφερθείσας διάταξης, από την 1η/1/2019 επί των "παλιών" κύριων συντάξεων όπως, όμως, αυτές προέκυψαν βάσει του νόμου Κατρούγκαλου και όχι επί του ύψους που είχαν έως και την 31η/12/2018, πριν δηλαδή επανυπολογισθούν βάσει του εν λόγω νόμου.

  Δεδομένου ότι οι περισσότερες από τις "παλιές" συντάξεις κατέστησαν χαμηλότερες –σε "λογιστικό" επίπεδο, μιας και διατηρήθηκε τελικά η αρνητική προσωπική διαφορά τους- χαμήλωσαν και οι εισπράξεις του ΑΚΑΓΕ από τις εισφορές αλληλεγγύης.

  Αξίζει, επίσης, να υπενθυμιστεί πως η προηγούμενη κυβέρνηση πέρασε την εν λόγω διάταξη μία ημέρα ακριβώς μετά την ψήφιση του τελικού σχεδίου του κρατικού  προϋπολογισμού.

  Μάλιστα, η εν λόγω ρύθμιση, η οποία άλλαζε –για την ακρίβεια μείωνε- τη βάση υπολογισμού των εισφορών υπέρ ΑΚΑΓΕ, δεν διευκρίνιζε πώς θα καλυφθεί το "χρηματοδοτικό κενό" που θα άφηνε πίσω η εφαρμογή της, αλλά ούτε και πόσο ήταν αυτό.

   Έτσι, η προηγούμενη κυβέρνηση, ενώ ψήφισε ένα προϋπολογισμό που προέβλεπε έσοδα ύψους 630 εκατ. ευρώ από εισφορές αλληλεγγύης στις "παλιές" συντάξεις, πέρασε αμέσως μετά διάταξη που έμμεσα μείωνε κατά 400 εκατ. ευρώ τα συγκεκριμένα έσοδα υπέρ του "κουμπαρά" των ταμείων. Το ακριβώς ποσό, αλλά και η πηγή της κάλυψής του, δεν διευκρινιζόταν στην σχετική διάταξη.

  Αντίθετα αποκαλύφθηκε επίσημα στην προαναφερθείσα κοινή υπουργική απόφαση των Βρούτση-Σκυλακάκη, μόλις πριν δυο μέρες (3/9/2019), δηλαδή αφού είχαν περάσει εννέα μήνες από την εφαρμογή της. 

  Με την απόφαση αυτή αποκαθίστανται οι όροι για την επίτευξη του στόχου του πλεονάσματος ύψους 1,377 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό του ΑΚΑΓΕ, υποβοηθώντας έτσι και την επίτευξη του στόχου για το πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης φέτος. Παράλληλα, δεν δημιουργείται καμία "τρύπα" στον σχετικό "κουμπαρά"  και έτσι στα έσοδα από την αξιοποίηση του προς όφελος των ίδιων των ταμείων.

  Η απάντηση της Εφης Αχτσιόγλου 

  Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Εφη Αχτσιόγλου σχολιάζοντας το δημοσίευμα κάνει λόγο για fake news σημειώνοντας: "Σημερινό δημοσίευμα της ιστοσελίδας "capital.gr” το οποίο αναφέρεται σε δήθεν "τρύπα" που άφησε στο ΑΚΑΓΕ η προηγούμενη κυβέρνηση και έρχεται να καλύψει η σημερινή, διαστρεβλώνει πλήρως την πραγματικότητα.

  Η επιχορήγηση του ΑΚΑΓΕ από τον κρατικό προϋπολογισμό, για να καλυφθεί η διαφορά μεταξύ της εισφοράς αλληλεγγύης πριν και μετά τον επανυπολογισμό των συντάξεων, προβλεπόταν σε νομοθετική διάταξη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, την οποία εφαρμόζει σήμερα το υπουργείο Εργασίας.

  Χωρίς τη νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ η επιχορήγηση του ΑΚΑΓΕ σήμερα από τον προϋπολογισμό δεν θα ήταν εφικτή. Άρα, καμία "τρύπα" στο ΑΚΑΓΕ και κανένα "χρηματοδοτικό κενό", όπως ισχυρίζεται το δημοσίευμα, δεν δημιούργησε η προηγούμενη κυβέρνηση, αντιθέτως διασφάλισε τη χρηματοδότηση του ΑΚΑΓΕ, ενώ παράλληλα προστάτεψε τις καταβαλλόμενες συντάξεις και προχώρησε σε αυξήσεις συντάξεων για  600.000 συνταξιούχους  από 1/1/2019."

  Η απάντηση του Capital.gr 

  Η τέως υπουργός Εργασίας κυρία Αχτσιόγλου εντελώς αδικαιολόγητα χαρακτηρίζει  ως "fake" τα αληθινά "news", τα οποία αναφέρονται με ακράδαντα στοιχεία στο δημοσίευμα του Capital.gr.  Σε αυτό, δεν αποκρύβεται η αλήθεια: Δηλαδή ότι η προηγούμενη κυβέρνηση πέρασε τη σχετική διάταξη σχετικά με το ΑΚΑΓΕ, αλλά δεν καθόρισε την πηγή και το ακριβές ποσό κάλυψης του κενού που άφησε στον προϋπολογισμό του, καθώς και ότι η σημερινή κυβέρνηση, προφανώς εφάρμοσε τη διάταξη της προηγούμενης, αλλά έκανε και ένα βήμα παραπέρα: καθόρισε το ποσό και την πηγή κάλυψης του κενού. Πού είναι λοιπόν το fake στην είδηση που μετέδωσε το Capital.gr; Προφανώς, πουθενά. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ