Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 02-Σεπ-2019 09:31

  Σχέδιο μερικής εφαρμογής των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων

  Σχέδιο μερικής εφαρμογής των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Κατσαγάνη

  Δύο περιπτώσεις μη εφαρμογής των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων θα προβλέπει διάταξη την οποία ετοιμάζει το Υπουργείο Εργασίας. Η εν λόγω διάταξη θα ενταχθεί σε νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης το οποίο αναμένεται να κατατεθεί εντός των επομένων ημερών. 

  Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr από κύκλους του υπουργείου Εργασίας, η σχεδιαζόμενη διάταξη θα προβλέπει πως μία κλαδική σύμβαση δεν θα εφαρμόζεται σε επιχειρήσεις οι οποίες βρίσκονται σε πτωχευτική διαδικασία.

  Επίσης, η ίδια διάταξη θα δίδει τη δυνατότητα υπογραφής μιας τοπικής κλαδικής συλλογικής σύμβασης, η οποία θα προβλέπει τοπικό βασικό (κλαδικό) μισθό κάτω από τον κλαδικό βασικό μισθό που προβλέπει η εθνική κλαδική συλλογική σύμβαση. Εξάλλου, θα προβλέπεται η δυνατότητα για τοπικό κλαδικό βασικό μισθό υψηλότερο από τον εθνικό κλαδικό βασικό μισθό, τονίζουν οι ίδιες πηγές. 

  Σε κάθε περίπτωση όμως, τόσο ο βασικός μισθός μίας επιχείρησης που βρίσκεται σε πτωχευτική διαδικασία, όσο και ο τοπικός κλαδικός βασικός μισθός δεν θα μπορεί να είναι κάτω από το επίπεδο του εθνικού κατώτατου μισθού των 650 ευρώ (μικτά).

  Υπενθυμίζεται πως η προηγούμενη κυβέρνηση  (ΣΥΡΙΖΑ) θέσπισε διάταξη που προέβλεπε πως από την 21η Αυγούστου 2018 επανέρχεται η αρχή της επεκτασιμότητας των κλαδικών –εφόσον όμως αυτές είναι "αντιπροσωπευτικές"– και η αρχή της ευνοϊκής ρύθμισης υπέρ των εργαζομένων.

  Εφόσον κατατεθεί και ψηφισθεί η διάταξη που ετοιμάζει η νυν κυβέρνηση θα δημιουργηθούν προϋποθέσεις για την ύπαρξη εξαιρέσεων από την εφαρμογή της επεκτασιμότητας των κλαδικών συμβάσεων.

  Πέραν της παραπάνω διάταξης, το Υπ. Εργασίας προετοιμάζει διατάξεις που προβλέπουν:

  - Ηλεκτρονική ψηφοφορία από τα μέλη ενός σωματείου προκειμένου να αποφασισθεί μία απεργία

  - Ψηφιακό μητρώο μελών για τις οργανώσεις των εργοδοτών και των εργαζομένων

  - Ψηφιακή λίστα με τις υπογεγραμμένες συλλογικές συμβάσεις

  - Προσαύξηση 10% στους μισθούς των εργαζομένων με συμβάσεις ελαστικής απασχόλησης οι οποίοι εργάζονται με υπερωρίες

  - Δυνατότητα καταβολής αποζημίωσης και επιδόματος ανεργίας στους εργαζομένους που μένουν για πάνω από 2 μήνες απλήρωτοι- 

  Αυστηροποίηση του πλαισίου υποβολής Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων από τους εργοδότες

  Δυνατότητα έγκρισης αιτήσεων οφειλετών για ένταξη στη ρύθμιση των 120 δόσεων οι οποίες έγιναν έως και την 30η Σεπτεμβρίου ακόμα και μετά τις 30 Σεπτεμβρίου.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ