Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 01-Σεπ-2019 08:00

  "Βυθίζονται" οι αποδόσεις των ομολόγων, αυξάνονται του χρυσού, νέες "ιδέες" για το χρέος

  "Βυθίζονται" οι αποδόσεις των ομολόγων, αυξάνονται του χρυσού, νέες "ιδέες" για το χρέος
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γ. Αγγέλη

  Η εικόνα της πραγματικότητας έχει ξεπεράσει πλέον και τις πλέον παράτολμες εκτιμήσεις ένα χρόνο πριν, όσο αφορά τις τιμές, τις αποδόσεις και κατά τρίτο λόγο, των spreads των ομολόγων, μαζί και των ελληνικών τίτλων κρατικού χρέους.

  Στο ελληνικό δεκαετές η απόδοση έχει "βυθιστεί” στο 1,62% – 1,63% με το spread να κινείται στο 2,34% αφού το γερμανικό bund διαπραγματεύεται στις αγορές με αρνητικές αποδόσεις της τάξης του – 0,70%.

  Για πρώτη φορά σε πλανητική κλίμακα οι "κεφαλαιούχοι” που επιθυμούν να επενδύσουν τα κεφάλαιά τους σε κρατικά ομολόγα πρέπει να... ψάξουν πολύ πριν αποφασίσουν, αφού το 1/3 των κρατικών ομολόγων ήτοι περισσότερα από 17 τρις δολάρια κρατικού χρέους, κυρίως από την Ευρώπη και την Ιαπωνία, διαπραγματεύονται με αρνητικά επιτόκια. Ήτοι οι επενδυτές πρέπει να "πληρώσουν” τόκο στις κεντρικές τράπεζες για να τα αγοράσουν αντί να "πληρωθούν” για τα κεφάλαια που δανείζουν.

  Ο μήνας Αύγουστος θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί μήνας παροξυσμού αυτής της πραγματικά νέας όσον αφορά το εύρος και βάθος κατάστασης, η οποία μετά τις 12 Σεπτέμβρη αναμένεται να... επεκταθεί καθώς η ΕΚΤ ετοιμάζει νέο πακέτο ποσοτικής χαλάρωσης και η Fed είναι μάλλον βέβαιο ότι θα υποχρεωθεί να ακολουθήσει.

  Η επιτοκιακή ανατροπή, με βασικό κίνητρο πίσω της την προσπάθεια των κεντρικών τραπεζών να αποφύγουν ή έστω να καθυστερήσουν μια συντονισμένη περίοδο οικονομικής επιβράδυνσης στις μεγάλες οικονομίες του πλανήτη, έχει οδηγήσει σε πρωτοφανή φαινόμενα που διαχέονται ως προς τις συνέπειές τους σε κρίσιμα επίπεδα της οικονομίας.

  Είναι χαρακτηριστικό ότι οι κινήσεις του euribor πάνω στο οποίο χτίζεται το σύστημα της ευρωπαϊκής πίστης, δείχνουν ότι μέχρι το τέλος του έτους 2020 θα συνεχίσει να κινείται σε αρνητικά επίπεδα ( εκτιμάται στο -0,7%) και θα παραμείνει σε αρνητικά επίπεδα τουλάχιστον μέχρι το 2024!

  Ιδέες για το ελληνικό χρέος

  Για το ελληνικό χρέος ήδη το δεκαετές ομόλογο κινείται στα επίπεδα που βρίσκεται το μεσοσταθμικό επιτόκιο εξυπηρέτησης του κρατικού χρέους για τα επόμενα 17 χρόνια (μέσω του δανεισμού από τον ESM) ήτοι σε ένα φάσμα τιμών λίγο πάνω – λίγο κάτω από το 1,4 %!

  Αυτό σημαίνει ότι στις αγορές διαμορφώνονται πλέον συνθήκες που η ενεργός διαχείριση του δημόσιου χρέους θα επέτρεπε ίσως μικρές αλλά σημαντικές διορθωτικές παρεμβάσεις μέσω των αγορών.

  Πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν ότι ήδη κάποιες "ιδέες” έχουν κατατεθεί σχετικά και δεν αποκλείεται αν η τάση αυτή σταθεροποιηθεί να υπάρχουν παρεμβάσεις πριν καν κλείσει το 2019, αλλά σε κάθε περίπτωση θα διαμορφώσουν καλύτερες συνθήκες για τις εκδόσεις του 2020.

  Σε απολύτως αντίθετη κατεύθυνση όσο αφορά τις αποδόσεις των ομολόγων κινούνται οι τιμές του χρυσού που χτυπάει νέα υψηλά μετά το 2013 – προηγούμενη φάση της κρίσης χρέους – με 1548,8 δολάρια η ουγγιά.

  Είναι χαρακτηριστικό ότι η Τράπεζα της Ελλάδος "αγοράζει” χρυσές λίρες Αγγλίας με 313,19 ευρώ και "πουλάει” με 377,61 ευρώ!

  Οι εκτιμήσεις αναλυτών στην αγορά χρυσού είναι ότι για τα επόμενα 2 – 3 χρόνια τουλάχιστον η τιμή του θα συνεχίσει να αυξάνεται παρά το γεγονός ότι οι προβλέψεις για την πληθωρισμό παραμένουν εξαιρετικά συγκρατημένες.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ