Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 29-Αυγ-2019 08:22

  Επενδυτικός "κουμπαράς" 1 δισ. ευρώ από το νέο "Επικουρικό" σε ορίζοντα 5ετίας

  Επενδυτικός "κουμπαράς" 1 δισ. ευρώ από το νέο "Επικουρικό" σε ορίζοντα 5ετίας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Κατσαγάνη

  "Αποθεματικά" τα οποία θα φτάσουν ακόμα και το 1 δισ. ευρώ έως το 2025 αναμένεται να δημιουργηθούν στον φορέα επαγγελματικού τύπου ασφάλισης τον οποίο σχεδιάζει να συστήσει το 2021 η κυβέρνηση στο πλαίσιο του υφιστάμενου Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ). Μάλιστα, δεδομένου του κεφαλαιοποιητικού χαρακτήρα του σχεδιαζόμενου φορέα, τα αποθεματικά αυτά θα επενδύονται -σύμφωνα με έγκυρες πηγές του Capital.gr- σε αμοιβαία κεφάλαια, φέρνοντας υψηλές αποδόσεις για τους ασφαλισμένους.

  Αυτά, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκαν από μέλη της ομάδας εργασίας την οποία συνέστησε  ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Νότης Μηταράκης με στόχο την αναδιοργάνωση της επικουρικής ασφάλισης, κατά την πρώτη συνάντηση της, όπως αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr.

  Oι ίδιες πηγές σημειώνουν πως εκτιμήσεις μελών της ίδιας ομάδας, "δείχνουν'" ότι, κάθε χρόνο, αρχής γενομένης από το 2021, οπότε σχεδιάζεται από την κυβέρνηση να τεθεί σε λειτουργία ο νέος φορέας, αναμένεται να ασφαλίζονται 80.000 -85.000 νεοεισερχόμενοι στην  αγορά εργασίας.

  Συνεπώς, σε ορίζοντα 5ετίας (2021-2025) θα ενταχθούν, σωρευτικά, 320.000 -335.000 νέοι ασφαλισμένοι. Πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν πως πλέον το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει την ένταξη και όλων των ελευθέρων επαγγελματιών και των αγροτών.

  Οι εισφορές τις οποίες θα πληρώνουν οι νέοι ασφαλισμένοι (6-6,5% για τους μισθωτούς και 3%-3,25% για τους μη μισθωτούς, χωρίς να αποκλείεται μία ανώτερη "οροφή" πχ 15% για όσους μισθωτούς ή μη μισθωτούς το επιθυμούν) στο "επαγγελματικό" τμήμα του ΕΤΕΑΕΠ θα αποταμιεύονται σε ατομικούς, δικούς τους –δηλαδή– "λογαριασμούς". 

  Κάθε χρόνο στους λογαριασμούς αυτούς αναμένεται να συσσωρεύονται κατά μέσο όρο 250 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, κάθε νέος ασφαλισμένος θα μπορεί να επιλέξει να μην ενταχθεί στον "επαγγελματικό" φορέα  του ΕΤΕΑΕΠ, αλλά και στο δημόσιο φορέα, όπως και όσοι θα έχουν ασφαλισθεί για πρώτη φορά έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020.

  Επίσης, είναι σαφές πως δικαίωμα επιλογής φορέα ("επαγγελματικού" ή δημόσιο) δεν θα έχουν οι παλιοί ασφαλισμένοι, δηλαδή όσοι θα έχουν πρωτασφαλισθεί έως την 31η Δεκεμβρίου 2020. Όσον αφορά τις απώλειες τις οποίες θα έχει το ΕΤΕΑΕΠ από τη μη ένταξη των νέων  μισθωτών ασφαλισμένων στο υφιστάμενο δημόσιο τμήμα του, αυτό εκτιμάται από αρμόδια στελέχη των ταμείων σε 100 εκατ. ευρώ το πρώτο έτος, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του Capital.gr.

  Αυτό, σύμφωνα με κύκλους του Υπ. Εργασίας θα καλυφθεί από το κράτος, ενώ σενάρια που κυκλοφορούν στους κόλπους των ταμείων αναφέρουν ακόμα και άντληση πόρων από τον "κουμπαρά" του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών με στόχο το κλείσιμο των πιθανών ''τρυπών'' στον προϋπολογισμό του ΕΤΕΑΕΠ

  Τέλος, φαίνεται πως έχει "κλειδώσει" το σκέλος της διαχείρισης των αποθεματικών του σχεδιαζόμενου "επαγγελματικού"  φορέα του ΕΤΕΑΕΠ καθώς θα την αναλάβει η Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων (ΑΕΔΑΚ) των Ασφαλιστικών Οργανισμών.

  Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, ενδεχομένως να δίδεται η επιλογή στον νέο ασφαλισμένο να επιλέγει τη διαχείριση των αποθεματικών του ατομικού λογαριασμού του από ασφαλιστικές εταιρείες ή τράπεζες.

  Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως οι αποδόσεις από τις επενδύσεις των αποθεματικών των μελλοντικών ατομικών λογαριασμών των νέων ασφαλισμένων του επαγγελματικού φορέα του ΕΤΕΑΕΠ θα φτάνουν το 3%-4%.

  Εκτιμήσεις αρμοδίων στελεχών σημειώνουν πως η μελλοντική επικουρική σύνταξη του υπό διαμόρφωση φορέα μπορεί να φτάσει τα 280 ευρώ  (εφόσον κάποιος έχει θεμελιώσει πλήρες συνταξιοδοτικό δικαίωμα) έναντι των 180 ευρώ που φτάνει σήμερα η σύνταξη του δημόσιου ΕΤΕΑΕΠ. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ