Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 22-Αυγ-2019 08:43

  Οι 48 δόσεις των έκτακτων φόρων και οι 150.000 αποποιήσεις κληρονομιάς το 2018

  Οι 48 δόσεις των έκτακτων φόρων και οι 150.000 αποποιήσεις κληρονομιάς το 2018
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Παναγιώτη Στάθη 
   
  Τα πρώτα μέτρα με τα οποία θα επιχειρηθεί να επιστρέψει η κανονικότητα και στην περιουσιακή κατάσταση των νεοελλήνων, είναι έτοιμη να λάβει η κυβέρνηση. Μέτα τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, πληροφορίες εμφανίζουν το ΥΠΟΙΚ να προτίθεται  να ανακόψει  την περαιτέρω εξάπλωση του κινήματος "δεν κληρονομώ", δηλαδή της τάσης των νεοελλήνων να αποποιούνται τις κληρονομιές των οικογενειών τους εξαιτίας των μεγάλων βαρών.

  Η ρύθμιση που προσανατολίζεται να φέρει η κυβέρνηση θα δίνει τη δυνατότητα στους κληρονόμους να πληρώνουν τον φόρο κληρονομιάς (και όλους τους έκτακτους φόρους) σε 48 δόσεις. Το σχέδιο θα περιορίσει το φαινόμενο της αποποίησης κληρονομιάς, απόφαση στην οποία οδηγούνται εξ ανάγκης δεκάδες χιλιάδες Έλληνες κάθε χρόνο επειδή δεν μπορούν να πληρώσουν τον φόρο. 

  Αύξηση 413%

  Χαρακτηριστικό είναι ότι την 5ετία 2013-18 υπήρξε μια αύξηση μαμούθ που άγγιξε το  413% στις αιτήσεις αποποίησης κληρονομιάς. Σύμφωνα με τα στοιχεία το 2018 ο αριθμός των αποποιήσεων κληρονομιάς άγγιξε τις 150.000, μέγεθος που είναι το υψηλότερο από την έναρξη της οικονομικής κρίσης και μετά. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2013, οι αποποιήσεις δεν είχαν ξεπεράσει τις 30.000, έχοντας πενταπλασιαστεί έκτοτε, δείγμα της συνεχούς επιδείνωσης των οικονομικών των νοικοκυριών.

  Χαρακτηριστικό επίσης είναι πως το 2017, το σχετικό μέγεθος εκτοξεύτηκε στις 130.000, από 54.422 το 2016, αλλά πέρυσι αποδείχθηκε ακόμα χειρότερο έτος, με τον σχετικό αριθμό να αυξάνεται εκ νέου. Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς ακινήτων, το φαινόμενο έχει διττή εξήγηση.

  Από τη μια πλευρά, αρκετοί κληρονόμοι αδυνατούν να πληρώσουν τον φόρο κληρονομιάς που προκύπτει και από την άλλη, προτιμάται η αποποίηση κληρονομιάς γιατί κρίνεται ότι το κόστος κατοχής του προς απόκτηση ακινήτου είναι είτε πολύ υψηλό για να μπορέσει να ανταποκριθεί ο κληρονόμος, είτε δυσανάλογο προς το πιθανό όφελος από μια ενοικίαση ή πώληση.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Κυκλοφορεί ΕΚΤΑΚΤΩΣ

  ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ
  29 Απριλίου 2021