Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 08-Αυγ-2019 07:53

  Καλπάζουν τα χρέη των νοσοκομείων

  Καλπάζουν τα χρέη των νοσοκομείων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Στα 546 εκατ. ευρώ ανέρχονταν στα τέλη του Ιουνίου οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των δημόσιων νοσοκομείων, με τα χρέη να συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία και να συσσωρεύονται.

  Όπως αποτυπώνεται στο δελτίο μηνιαίων στοιχείων Γενικής Κυβέρνησης του Ιουνίου, τα φέσια του ΕΣΥ ανέβηκαν περαιτέρω, από τα 531 εκατ. ευρώ που ήταν το Μάιο και τα 485 στο τετράμηνο, ενώ από το Δεκέμβριο του 2018 έχουν εκτοξευτεί κατά 85% (από τα 294 εκατ.)

  Το ίδιο δρόμο όμως ακολουθούν και οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ, που από τα 133 εκατ. ευρώ που ήταν τον Απρίλιο, στο εξάμηνο σκαρφάλωσαν στα 200 εκατ.

  Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας που επισκέφτηκε πριν λίγες ημέρες την έδρα του Οργανισμού στο Μαρούσι προανήγγειλε το μετασχηματισμό του, με "συμμάζεμα” των οικονομικών για την καλύτερη διαχείριση του προϋπολογισμού και των κονδυλίων για τις παροχές προς τους ασφαλισμένους.

  Όσον αφορά στα νοσοκομεία, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών με διατάξεις για την ψηφιακή διακυβέρνηση που κατατέθηκε στη Βουλή την Παρασκευή, με το άρθρο 78 ρυθμίζονται οι οφειλές σε προμηθευτές των νοσοκομείων, με την πληρωμή των οποίων θα μειωθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΣΥ.

  Για να μην δημιουργούνται εντούτοις νέα ληξιπρόθεσμα χρέη, πρέπει να νομιμοποιούνται έγκαιρα οι εξωσυμβατικές προμήθειες των νοσοκομείων, δηλαδή εντός της τρίμηνης προθεσμίας από την αξίωση πληρωμής τους. 

  Η σταθερή αύξηση των οφειλών των νοσοκομείων προβληματίζει την αγορά, κυρίως τους επιχειρηματίες από το χώρο των ιατροτεχνολογικών προϊόντων και των φαρμακευτικών που προμηθεύουν το ΕΣΥ, που προσβλέπουν πως με το νομοσχέδιο θα μπορέσουν να προχωρήσουν οι πληρωμές τους και να υπάρξει μια κανονικότητα στην εξόφλησή τους.

  Την ίδια ώρα θα πρέπει να αντιμετωπιστούν θέματα στελέχωσης και εξοπλισμού, καθώς σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων, εμμένουν οι σοβαρές ελλείψεις σε υλικά και αναλώσιμα και μεγάλα κενά σε προσωπικό. Προβλήματα που έχουν γίνει εμφανή στις επισκέψεις του υπουργού Υγείας σε δημόσια νοσοκομεία.

  Υπενθυμίζεται πως η χρηματοδότηση του ΕΣΥ φέτος είναι κατά 65 εκατ. ευρώ χαμηλότερη σε σύγκριση με πέρσι, τη στιγμή που αναμένεται αύξηση των δαπανών τους κατά 242 εκατ.

  Πρόκειται για τη δεύτερη συνεχόμενη συρρίκνωση στο ταμείο των δημόσιων νοσοκομείων, αφού και το 2018 είχε προγραμματιστεί από τον κρατικό προϋπολογισμό να λάβουν 370 εκατ. ευρώ λιγότερα σε σύγκριση με το 2017.

  Ειδικότερα φέτος προβλέπεται να διατεθούν στα νοσοκομεία 1,154 εκατ. ευρώ από 1,219 εκατ. ευρώ που ήταν το 2018. Η κρατική χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ στον αντίποδα παραμένει στο ποσό των 100 εκατ. και ο προϋπολογισμός δαπανών του Οργανισμού ανέρχεται σε 6,18 δισ. ευρώ.

  Βίκυ Κουρλιμπίνη
  vicky.kourlibini@capital.gr

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Διαβάστε το ΚΕΦΑΛΑΙΟ
  και ηλεκτρονικά στο

  ReadPoint
  Κυκλοφορεί Εκτάκτως
  Παρασκευή 14 Αυγ. 2020