Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 03-Αυγ-2019 08:00

  Οι επόμενες αναβαθμίσεις περιμένουν... τα capital controls

  Οι επόμενες αναβαθμίσεις περιμένουν... τα capital controls
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γ. Αγγέλη

  Η σταδιακή προσέγγιση μέσα στους επόμενους 12 με 18 μήνες της αναβάθμισης του δημόσιου χρέους με στόχο το ΒΒΒ (πρώτη βαθμίδα investment grade) θα έχει σαν πρώτο σταθμό την ανακοίνωση της ολοκληρωτικής κατάργησης των capital controls στην ΔΕΘ. 

  Τα στοιχεία της ΤτΕ δείχνουν μια σχεδόν σταθερή τάση αύξησης των καταθέσεων τους τελευταίους μήνες ενώ όλες οι συστημικές τράπεζες έχουν συμφωνήσει ότι οι συνθήκες επιτρέπουν την οριστικοποίηση της απόφασης. 

  Επόμενο βήμα στην κατεύθυνση αυτή, που "μετράει" στις αξιολογήσεις των Οίκων, είναι η επιβεβαίωση μέσω του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος της "βιωσιμότητας" του στόχου για πλεόνασμα 3,5% για την διετία 2019 - 2020. Το σχέδιο του Μεσοπρόθεσμου που θα περιλαμβάνει άλλωστε τα βασικά στοιχεία του προϋπολογισμού του 2020 και τις προβλέψεις για την εκτίμηση εκτέλεσης του 2019 θα περάσει από το τεστ αντοχής των Θεσμών μέσα στον Σεπτέμβρη. Η "συμβατότητα" του με τους στόχους της ενισχυμένης εποπτείας θα δώσει το πράσινο φως στους οίκους αξιολόγησης για τα επόμενα βήματα. 

  Σημείο καμπής στην πορεία αυτή προς το ΒΒΒ σε κάθε περίπτωση - άλλωστε αναφέρεται σε όλες τις Εκθέσεις των Οίκων - είναι η επίσπευση της απαλλαγής των εγχώριων τραπεζών από τα πολύ υψηλά ποσοστά των NPLs. Και στο μέτωπο αυτό όμως αναμένονται εξελίξεις μέσα στον Σεπτέμβριο με ανακοινώσεις που θα αφορούν στην εκκίνηση διαδικασιών που θα οδηγήσουν μέσα στους επόμενους 6 - 10 μήνες στην μετακίνηση μεγάλου όγκου "κόκκινων δανείων" έξω από τους ισολογισμούς των τραπεζών. 

  Πέραν όμως των εσωτερικών εξελίξεων σημαντικό ρόλο στην πορεία αυτή και στην δυνατότητα επίσπευσης της βελτίωσης της διαβάθμισης του δημόσιου χρέους, θα παίξει το διεθνές περιβάλλον και οι αποφάσεις της ΕΚΤ που αφορούν στην λιγότερο η περισσότερο εντατική επιστροφή στις πολιτικές ποσοτικής χαλάρωσης. Τα πρώτα δείγματα θα φανούν τον Σεπτέμβριο καθώς το ΔΣ της ΕΚΤ θα πρέπει να ανακοινώσει τον βηματισμό με τον οποίο θα κινηθεί στην κατεύθυνση αυτή ανεξάρτητα από το γεγονός της αντικατάστασης του Μάριο Ντράγκι από την Κριστιν Λαγκάρντ την 1η Νοεμβρίου. Η πίεση που θα δημιουργήσει η "γραμμή" αυτή στα επιτόκια διεθνώς προς το παρόν φαίνεται να ευνοεί τους στόχους της εσωτερικής αναδιάρθρωσης του χρέους που ήδη σχεδιάζει ο ΟΔΔΗΧ και πρόκειται να υλοποιήσει από το φθινόπωρο (ενδεχομένως και από τον Σεπτέμβριο). Η "βελτίωση" στην εσωτερική διάρθρωση του χρέους με τις πρωτοβουλίες αυτές πρόκειται να αυξήσει την πίεση στους οίκους αξιολόγησης στην κατεύθυνση της ταχύτερης αναβάθμισης.     

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ