Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 31-Ιουλ-2019 08:24

  Κλιμακώνει τις νομικές κινήσεις του ο Euroasia, ορατό το ενδεχόμενο καθυστέρησης

  Κλιμακώνει τις νομικές κινήσεις του ο Euroasia, ορατό το ενδεχόμενο καθυστέρησης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 13:52

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Το θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Αττικής, Κρήτης, Κύπρου και η διένεξη μεταξύ του ΑΔΜΗΕ και της κοινοπραξίας Euroasia αποτέλεσαν ένα από τα θέματα συζήτησης κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Κύπρο συνοδεύοντας τον πρωθυπουργό, ο ΥΠΕΝ Κ. Χατζηδάκης. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, οι συζητήσεις είχαν περισσότερο ενημερωτικό χαρακτήρα, με τον Έλληνα υπουργό να εκφράζει την πάγια θέση της Αθήνας ότι επιδιώκει την ταχύτερη δυνατή υλοποίηση του έργου, με αξιοποίηση των δυνατοτήτων κοινοτικής χρηματοδότησης.  Σύμφωνα με κύκλους του ΥΠΕΝ, η Αθήνα εξήγησε τόσο στην κυπριακή κυβέρνηση όσο και στην ομάδα διοίκησης της EuroAsia  Interconnector  ότι είναι σημαντική προτεραιότητα για την Αθήνα η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας Κύπρου Ισραήλ.

  Είναι όμως ακόμα σημαντικότερη η ενεργειακή ευστάθεια της Κρήτης, πολύ περισσότερο που η λειτουργούσα σήμερα μονάδα της ΔΕΗ στη μεγαλόνησο θα πρέπει βάση του ενωσιακού δικαίου να αποσυρθεί. αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι, που προσθέτουν ότι η καθυστέρηση στην κατασκευή αυτού του project "επιβαρύνει τις Ελληνίδες και τους Έλληνες με 300 εκατ. ετησίως που καταβάλλονται μέσω των ΥΚΩ”.

  Σε κάθε περίπτωση, καταλήγουν οι πηγές του ΥΠΕΝ, η καλή θέληση της Ελλάδας είναι δεδομένη απέναντι στην Κύπρο και συνολικά στο project, αλλά η ενεργειακή κάλυψη της Κρήτης πιεστική.

  "Όποιο μοντέλο επιλεγεί δεν μπορεί να παραγνωρίζει αυτή την παράμετρο”.

  Από την πλευρά της Euroasia, το βασικό μήνυμα στις επαφές αυτές ήταν ότι η κυπριακών συμφερόντων κοινοπραξία τάσσεται υπέρ της επαναπροσέγγισης, υπό τον όρο ότι θα τηρηθεί ο οδικός χάρτης και τα βήματα που είχαν προσδιοριστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία είχε μεσολαβήσει τους προηγούμενους μήνες, χωρίς επιτυχία, για να βρεθεί λύση ώστε το έργο να παραμείνει στη λίστα PCI (έργα κοινού ενδιαφέροντος της ΕΕ) και να εξασφαλίσει πρόσβαση σε κοινοτικούς πόρους.

  Χθες ωστόσο είχαμε μια εξέλιξη που δείχνει ότι η πλευρά της Euroasia κλιμακώνει τις νομικές της κινήσεις, με ορατό το ενδεχόμενο να υπάρξει καθυστέρηση/ εμπλοκή στους εν εξελίξει διαγωνισμούς που τρέχει ο ΑΔΜΗΕ για το έργο.

  Συγκεκριμένα, μετά την προσφυγή κατά των 3 βασικών αποφάσεων της ΡΑΕ (οι οποίες ελήφθησαν επί της προηγούμενης κυβέρνησης), που κατατέθηκαν τον περασμένο Μάρτιο στο Διοικητικό Εφετείο, με τις οποίες ο Ρυθμιστής αναθέτει στον ΑΔΜΗΕ το ρόλο του project promoter του έργου, η κοινοπραξία κατέθεσε στις 29 Ιουλίου και κοινοποίησε μια μέρα μετά στη ΡΑΕ και τον ΑΔΜΗΕ αίτηση αναστολής των αποφάσεων. Η συγκεκριμένη αίτηση, που έχει χαρακτήρα ασφαλιστικών μέτρων, εφόσον γίνει αποδεκτή, τότε οδηγεί σε μπλοκάρισμα των διαγωνιστικών διαδικασιών που έχουν ήδη ξεκινήσει και βρίσκονται σε εξέλιξη από τον ΑΔΜΗΕ για την προμήθεια καλωδίων και μετασχηματιστών. Για τον πρώτο διαγωνισμό των καλωδίων, η προθεσμία κατάθεσης προσφορών έχει οριστεί για την επόμενη Δευτέρα 5 Αυγούστου, ενώ για το δεύτερο διαγωνισμό των μετασχηματιστών για την Παρασκευή 30 Αυγούστου. 

  Σημειώνεται ότι για την κύρια προσφυγή που έγινε το Μάρτιο ακόμη δεν έχει οριστεί δικάσιμος. Πάντως από την πλευρά του ΑΔΜΗΕ υπάρχει η εκτίμηση ότι η νέα νομική κίνηση της κοινοπραξίας δε θα πετύχει να μπλοκάρει τους διαγωνισμούς, οι οποίοι και θα συνεχιστούν κανονικά.

  Στο ΕΣΠΑ το έργο

  Εν τω μεταξύ σύμφωνα με άτυπη ενημέρωση από τον ΑΔΜΗΕ εγκρίθηκε η εξειδίκευση και η ένταξη στο ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2020, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία" του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης Αττικής.

  Κατά την ίδια άτυπη ενημέρωση η ένταξη της διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής στο ΕΣΠΑ συμβάλλει στην ουσιαστική αύξηση της ταχύτητας ολοκλήρωσης του έργου. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η μεγαλύτερη επένδυση που γίνεται στην Ελλάδα για τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας, προϋπολογισμού της τάξης του 1 δις ευρώ,  θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2022, οδηγώντας στην μείωση των χρεώσεων ΥΚΩ κατά 326 εκατ. ευρώ τον πρώτο χρόνο λειτουργίας (και 400 εκ. ευρώ ετησίως κατά μέσο όρο τα επόμενα 20 έτη) και διασφαλίζοντας την επάρκεια εφοδιασμού της Κρήτης σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, με τον πλέον οικονομικό και περιβαλλοντικά φιλικό τρόπο.

  Υπενθυμίζεται ότι οι διεθνείς διαγωνισμοί για το έργο -που διενεργούνται μέσω της ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας της "Αριάδνης Interconnection"- βρίσκονται σε εξέλιξη. Το ενδιαφέρον κατασκευαστών, προμηθευτών, αλλά και των τραπεζών και της επενδυτικής κοινότητας είναι ισχυρό.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ