Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 30-Ιουλ-2019 08:06

  Τι αλλάζει στις 120 δόσεις για τα ταμεία

  Τι αλλάζει στις 120 δόσεις για τα ταμεία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 13.53

  Του Δ. Κατσαγάνη

  Μία σημαντική αλλαγή  στην ήδη υφιστάμενη ρύθμιση των 120 δόσεων για χρέη στα ταμεία ετοιμάζει η κυβέρνηση προκειμένου να διευκολύνει την ένταξη των οφειλετών σε αυτήν.

  Αυτή προβλέπει μείωση του επιτοκίου των δόσεων στο 3% έναντι 5%  - όπως ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε χθες.

  Παράλληλα,εξεταζόταν  μείωση της ελάχιστης δόσης για τους αγρότες στα 20 ευρώ έναντι 30 ευρώ, αλλά τελικά το σενάριο αυτό - σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες του Capital.gr -δεν προχωρά. 

  Η μείωση του επιτοκίου αναμένεται να ενταχθεί σε νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση και θα προβλέπεται πώς θα ελαφρύνουν όσους οφειλέτες των ταμείων ενταχθούν στη ρύθμιση των 120 δόσεων.

  Και αυτό διότι θα ελαττωθεί αισθητά (κατά 40%), η μηνιαία επιβάρυνση των δόσεων από τόκους.

  Σημειώνεται πως η ελάχιστη δόση για τους άλλους οφειλέτες –δηλαδή τους εργοδότες που χρωστάνε στο τέως ΙΚΑ – και τους επαγγελματίες που οφείλουν στον τέως ΟΑΕΕ και το τέως ΕΤΑΑ, αναμένεται να παραμείνει στα 50 ευρώ, ενώ για τους αγρότες στα 30 ευρώ.

  Υπενθυμίζεται πως η σχετική ρύθμιση ψηφίστηκε τον περασμένο Μάιο, ενώ η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων θα παραμείνει ανοιχτή έως και την 30η Σεπτεμβρίου.

  Στην εν λόγω ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν όσοι εργοδότες, ελεύθεροι αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες έχουν οφειλές στους ασφαλιστικούς φορείς.

  Ωστόσο, για τους αυτοαπασχολούμενους και τους αγρότες ισχύουν ανώτατα πλαφόν οφειλών, πέραν από τα οποία δεν μπορούν να ρυθμισθούν οι οφειλές.

  Συγκεκριμένα, δεν μπορούν να ενταχθούν οφειλές στον τέως ΟΑΕΕ άνω των 20.000 ευρώ, οφειλές στο τέως ΕΤΑΑ οι οποίες ξεπερνούν τις 15.000 ευρώ και οφειλές στον τέως ΟΓΑ πάνω από τα 6000 ευρώ.

  Έτσι όποιος οφειλέτης του τέως ΟΑΕΕ χρωστά πχ 22.000 ευρώ (ακόμα και μετά τον επανυπολογισμό των οφειλομένων εισφορών με βάση το νόμο Κατρούγκαλου), θα πρέπει να πληρώσει 2000 ευρώ, έτσι ώστε να πέσουν τα χρέη του στα 20.000 ευρώ και έτσι μόνο θα μπορεί να τα εντάξει στη ρύθμιση.

  Πάντως η ΕΣΕΕ κατά τη συνάντηση που είχε πρόσφατα με τον Υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, πρότεινε να ανέβει το ανώτατο πλαφόν των χρεών προς τον ΟΑΕΕ, τα οποία μπορούν να ρυθμισθούν τουλάχιστον από όσους οφειλέτες βρίσκονται προ της συνταξιοδότησης, από τα 20.000 ευρώ στα 50.000 ευρώ.

  Επίσης, η ΕΣΕΕ ζήτησε από τον Γ. Βρούτση, να υπάρξει διαγραφή των ασφαλιστικών εισφορών υγείας ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ για παροχές που δεν έλαβαν το διάστημα 2009 – 2016. Με άλλα λόγια, οι έμποροι ζητούν να διαγραφεί το κομμάτι των οφειλών προς τον ΕΟΠΥΥ και έτσι να μειωθεί κατά αντίστοιχο μέρος το σύνολο των οφειλών τους προς τους ασφαλιστικούς φορείς. Πρακτικά, δηλαδή, να μείνει για την προτεινόμενη περίοδο (2009 -2016) μόνο το κομμάτι των οφειλών προς το ταμείο για την κύρια ασφάλιση τους (σ.σ. τον ΟΑΕΕ).

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ