Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 25-Ιουλ-2019 12:28

  Σπάνε τα κοντέρ τα ελληνικά ομόλογα μετά τον Ντράγκι

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 16:00

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Όχι απλά διατηρείται, αλλά ενισχύεται το θετικό μομέντουμ στα ελληνικά ομόλογα μετά και τις δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι, με το κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου να κινείται σε χαμηλά ρεκόρ, με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου να διαμορφώνεται σήμερα κάτω από το 2% . Μάλιστα, το γεγονός ότι η Ελλάδα δανείζεται φθηνότερα από τις... ΗΠΑ, καθώς το ελληνικό yield βρίσκεται χαμηλότερα από το αμερικάνικο, έχει προκαλέσει μεγάλη αίσθηση στις διεθνείς αγορές, με τους αναλυτές να σημειώνουν πως αυτό έχει συμβεί μόνον στο τέταρτο τρίμηνο του 2007 και πριν το ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, όταν η απόδοση του ελληνικού 10ετούς διαμορφωνόταν γύρω στο 4,5% και αυτή του αμερικάνικου στο 4,6% με 4,7%.

  Σε ρυθμούς ράλι κινούνται και τα υπόλοιπα ομόλογα της ευρωζώνης με την απόδοση του 10ετoύς ισπανικού ομολόγου να υποχωρεί κατά 10% σχεδόν και την απόδοση του αντίστοιχου πορτογαλικού να υποχωρεί κατά 6%, ενώ ακόμη πιο "βαθιά" σε αρνητικά επίπεδα κινείται το yield στο γερμανικό Bund και στο -0,3696% με πτώση 4%. 

  Ένα νέο QE στην ευρωζώνη θα ωφελήσει ξεκάθαρα τα ομόλογα της περιφέρειας, και η Ελλάδα έχει μεγάλη πιθανότητα να ενταχθεί στο νέο πιθανό γύρο ποσοτικής χαλάρωσης, εάν στο επόμενο διάστημα επιταχυνθούν οι αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας από τους οίκους. Υπενθυμίζεται πως στις 2 Αυγούστου αναμένεται η αξιολόγηση της Ελλάδας από τη Fitch, με την αγορά να αναμένει αναβάθμιση τουλάχιστον των προοπτικών της χώρας από σταθερές σε θετικές, και ακολουθεί στις 23 Αυγούστου η Moody’s.

  Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς διαμορφώθηκε στο 1,991% νωρίτερα πριν επιστρέψει και πάλι ελαφρώς υψηλότερα του 2%, ενώ αμέσως μετά το "σήμα" που έδωσε ο Ντράγκι για νέο QE σημείωσε νέο ράλι αγγίζοντας το 1,938% με πτώση 3,63%.

  Κάτω από το 1% κινείται πλέον η απόδοση του 5ετούς και στο 0,987% με πτώση άνω του 6% και η απόδοση του νέου 7ετούς ομολόγου συνεχίζει και αυτή να καταγράφει νέα χαμηλά, αγγίζοντας το 1,5%. Το spread έναντι των γερμανικών ομολόγων συνεχίζει να κινείται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 9,5 ετών και στις 231 μ.β. Όπως εκτιμά η Citi τα μέτρα τόνωσης της ΕΚΤ και τα αρνητικά επιτόκια στηρίζουν τη μείωση των spreads των ομολόγων της περιφέρειας.

  Το αδιάκοπα θετικό μομέντουμ που έχουν αποκτήσει τα ελληνικά ομόλογα δεν οφείλεται μόνο στο ευνοϊκό διεθνές κλίμα που στηρίζει το "κυνήγι αποδόσεων" των επενδυτών, αλλά και στις εσωτερικές φιλο-επενδυτικές πολιτικές εξελίξεις.  Η "ψήφος εμπιστοσύνης" που έδωσαν οι διεθνείς οίκοι στην αλλαγή πολιτικής σελίδας στην Ελλάδα, με μπαράζ εκθέσεών τους αποτελεί ισχυρή απόδειξη ότι η επενδυτική κοινότητα βλέπει πλέον τη χώρα με άλλο... μάτι.

  'Όπως άλλωστε επισημαίνει και η Citi σε νέα της έκθεση για τις Παγκόσμιες Προοπτικές, στην Ελλάδα έχει ξεκινήσει μια νέα πολιτική πορεία. Η Νέα Δημοκρατία κέρδισε τις εκλογές με τη δέσμευση για μεγάλες φορολογικές περικοπές και για φιλο-επενδυτική στάση. Το ευρέως αναμενόμενο αποτέλεσμα των εκλογών επιβεβαιώνει ότι οι πολιτικοί κίνδυνοι έχουν μειωθεί σημαντικά στην Ελλάδα πλέον, και ειδικά σε σχέση με τέσσερα χρόνια πριν. Μετά από τόσα χρόνια ύφεσης και δημοσιονομικής λιτότητας, η απλή προοπτική ενός πιο φιλικού επιχειρηματικού κλίματος την Ελλάδα με την κυβέρνηση της ΝΔ, μπορεί από μόνη της να οδηγήσει σε υψηλότερη ανάπτυξη.

  Η δημοσιονομική πολιτική έχει ήδη γίνει λιγότερο περιοριστική και η πολιτική μείωσης των φόρων που εφαρμόζει η ΝΔ θα ενισχύσει τις προοπτικές της χώρας, προσθέτει. Όπως τονίζει η αμερικάνικη τράπεζα, οι υψηλότερες προοπτικές ανάπτυξης  θα είναι αρκετές για να πείσουν τους οίκους αξιολόγησης να προχωρήσουν σε περαιτέρω αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.

  szdsa

  Πάντως η Citi επισημαίνει πως οι μεσοπρόθεσμες προκλήσεις παραμένουν, με την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας να ανακάμπτει αλλά να μην είναι ακόμα ισχυρή και αν αναμένεται να κινηθεί στο 1,4% το 2019 από 1,9% το 2018, όπως εκτιμά. Ωστόσο, δημοσιονομική πολιτική θα είναι λιγότερο περιοριστική το 2019-2020, παρέχοντας ενδεχομένως κάποια προσωρινή ώθηση στην εγχώρια ζήτηση, γεγονός που θα στηρίξει την ανάπτυξη.

  gjgy

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων